Ευρωαγορές: Χαμηλές προσδοκίες για το άνοιγμα – Υποχωρούν τα futures στη Wall Street, απώλειες στην Ασία

Ευρωαγορές: Χαμηλές προσδοκίες για το άνοιγμα – Υποχωρούν τα futures στη Wall Street, απώλειες στην Ασία
6747438 24.01.2022 An electronic scoreboard with information about the exchange rate is seen at a currency exchange office in Moscow, Russia. The Russian central bank said on January 24 it was suspending purchases of foreign currency after the stock market and ruble tumbled over fears Russia may attack Ukraine. The Russian currency fell to its lowest point in more than a year against the dollar at 79 rubles. Maksim Blinov / Sputnik (Photo by Maksim Blinov / Sputnik / Sputnik via AFP) Photo: AFP
Οι συμμετέχοντες στην αγορά στην Ευρώπη θα παρακολουθούν στενά τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή τις επόμενες ημέρες, ιδιαίτερα αφού η Φινλανδία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία ΝΑΤΟ.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές αναμένεται να ανοίξουν με πτώση τη Δευτέρα (16/5), καθώς οι παγκόσμιες αγορές αγωνίζονται να αποκτήσουν θετική δυναμική και να ανακάμψουν από την αστάθεια της περασμένης εβδομάδας.

Ο δείκτης FTSE του Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται να ανοίγει 29 μονάδες χαμηλότερα στις 7.393, ο γερμανικός DAX 52 μονάδες χαμηλότερα στις 13.973, ο γαλλικός CAC 40 πέφτει 29 μονάδες στις 6.325 και ο ιταλικός FTSE MIB 120 μονάδες χαμηλότερα στις 23.588, σύμφωνα με στοιχεία της IG.

Το χαμηλότερο άνοιγμα για τις ευρωπαϊκές μετοχές έρχεται μετά από μια ταραχώδη εβδομάδα για τις παγκόσμιες αγορές την περασμένη εβδομάδα, αν και οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή, επιδιώκοντας να ανακτήσουν κάποιο έδαφος με τους επενδυτές να αξιολογούν τις προοπτικές για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, άλλες παγκόσμιες αγορές δυσκολεύτηκαν να δημιουργήσουν θετικό κλίμα καθώς ξεκινά η νέα εβδομάδα συναλλαγών. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών υποχώρησαν το απόγευμα της Κυριακής μετά από μια εβδομάδα απότομων απωλειών που ολοκληρώθηκαν με υψηλούς τόνους και ενόψει μιας εβδομάδας μεγάλων κερδών για τους λιανοπωλητές. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που συνδέονται με τον βιομηχανικό μέσο όρο Dow Jones υποχώρησαν κατά 186 μονάδες ή 0,58%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 υποχώρησαν 0,73%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq 100 υποχώρησαν 0,65%.

Οι μετοχές στις αγορές Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησαν από τα πρώτα κέρδη τη Δευτέρα, αφού η Κίνα ανέφερε απογοητευτικά οικονομικά νούμερα ως αποτέλεσμα των περιορισμών για τον Covid. Οι τεχνολογικές μετοχές στο Χονγκ Κονγκ σημείωσαν άνοδο προτού συγκρατήσουν κάποια κέρδη μετά τα άσχημα νέα από την Κίνα στο οικονομικό μέτωπο. Ο δείκτης Hang Seng Tech ενισχύθηκε περισσότερο από 2% σε ένα σημείο, πριν υποχωρήσει κατά περίπου 0,28%. Οι μετοχές της Meituan στο Χονγκ Κονγκ σημείωσαν πτώση 3,58%, ενώ η Tencent υποχώρησε 1,13%.

Ο ευρύτερος δείκτης Hang Seng υποχώρησε 0,37% μετά από ένα πρόωρο θετικό ξεκίνημα. Οι μετοχές της ηπειρωτικής Κίνας ήταν χαμηλότερες, με το Shanghai Composite να υποχωρεί 0,51% και το Shenzhen Component υποχώρησε 0,53%.

Οι συμμετέχοντες στην αγορά στην Ευρώπη θα παρακολουθούν στενά τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή τις επόμενες ημέρες, ιδιαίτερα αφού η Φινλανδία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα υποβάλει αίτηση για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία ΝΑΤΟ. Θα είναι μια ιστορική κίνηση για τη σκανδιναβική χώρα, η οποία είχε μια πολιτική στρατιωτικής ουδετερότητας επί δεκαετίες μέχρι τώρα.

Η ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία θα «μεγιστοποιήσει» την ασφάλεια της Φινλανδίας μετά την άνευ προηγουμένου εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, δήλωσε την Κυριακή ο πρόεδρος Sauli Niinisto. Η Ρωσία προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι θα λάβει «αντίποινα» εάν η Φινλανδία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά η Μόσχα δεν διευκρίνισε ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά.

Τα κέρδη προέρχονται από τη Ryanair τη Δευτέρα και τα στοιχεία του εμπορικού ισοζυγίου της ζώνης του ευρώ για τον Μάρτιο αναμένονται.