Ευρωεκλογές 2019: Η τελευταία «μάχη» της «πλατείας»

Ευρωεκλογές 2019: Η τελευταία «μάχη» της «πλατείας»
Στο Σύνταγμα ο Τσίπρας, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ο Μητσοτάκης – Όλα τα δεδομένα πριν την Κυριακή της κάλπης.

Η αντίστροφη μέτρηση για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές έχει ξεκινήσει. Την Κυριακή οι ψηφοφόροι καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και των περιφερειακών και δημοτικών αρχών.

Οι ευρωεκλογές στην Ελλάδα διεξάγονται ταυτόχρονα με τον πρώτο γύρο των περιφερειακών, δημοτικών και κοινοτικών εκλογών την Κυριακή 26 Μαΐου 2019. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7:00 το πρωί και θα κλείσουν στις 7.00 το απόγευμα. Αν χρειαστεί θα διεξαχθεί β΄ γύρος και την Κυριακή 2 Ιουνίου 2019 σε όσους δήμους και περιφέρειες δεν υπήρξε συνδυασμός που συγκέντρωσε το 50% συν 1 ψήφο την πρώτη Κυριακή.

Ειδικά για τις ευρωεκλογές, στα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο έδαφος των οποίων θα ψηφίσουν οι Έλληνες εκλογείς που διαμένουν μόνιμα ή βρίσκονται σε αυτά κατά την ημέρα των εκλογών, η ημέρα της ψηφοφορίας είναι το Σάββατο 25 Μαΐου 2019, από τις 7:00 το πρωί έως τις 7:00 το απόγευμα τοπική ώρα.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία είναι υποχρεωτική. Από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος απαλλάσσονται νόμιμα οι κάτοικοι του εξωτερικού, όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους και μόνο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές όσοι διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.

Στο Σύνταγμα η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ

Στην Πλατεία Συντάγματος θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Μαΐου στις 19:30 η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην Αθήνα.

Στην συγκέντρωση θα μιλήσει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Την Πέμπτη από το Ηράκλειο της Κρήτης, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του έβγαλε τη χώρα από το Μνημόνιο, ενώ αναφερόμενος στα μέτρα έκανε λόγο για μόνιμες, θετικές πρωτοβουλίες.

«Σήμερα εσείς δίνετε το μήνυμα: Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω στα σκοτεινά χρόνια του μνημονίου και του ΔΝΤ», είπε, προσθέτοντας ότι κάποιοι βιάστηκαν να λογαριάσουν χωρίς τον ξενοδόχο και να προεξοφλήσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Είπε ότι μέσα σε 20 μέρες από τότε που βρέθηκε στην Κρήτη έως σήμερα το κλίμα άλλαξε, αναποδογύρισε και σε κάθε γωνιά της πατρίδας «παίρνουμε μήνυμα νίκης».

Βασικός στόχος στο Μέγαρο Μαξίμου είναι να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η διαφορά που δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, με τα σενάρια για τις εθνικές εκλογές να δίνουν και να παίρνουν.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν σκοπεύει να πέσει αμαχητί. Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες υποσχέθηκε αύξηση 50 ευρώ στην εθνική σύνταξη. Στην προσπάθεια να κλείσει την ψαλίδα έκανε λόγο και για ένα πρόσθετο «σχέδιο ελάφρυνσης βάσει των δυνατοτήτων της οικονομίας». Στις τελευταίες προεκλογικές εμφανίσεις του συνεχίζει να χαρακτηρίζει τις ευρωεκλογές «ψήφο εμπιστοσύνης» στα θετικά μέτρα της κυβέρνησης, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης ζητάει «καθαρό αποτέλεσμα», προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εθνικές εκλογές.

Tσίπρας: Aνοιχτό το ενδεχόμενο ακύρωσής των μέτρων ελάφρυνσης, αν τα αποδοκιμάσει ο λαός

Στη Θεσσαλονίκη Κυριάκος Μητσοτάκης

Τη Θεσσαλονίκη επισκέπτεται σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Στις 11 το πρωί θα επισκεφθεί το εκλογικό κέντρο του υποψήφιου δημάρχου Νίκου Ταχιάου και στη συνέχεια θα μεταβεί στη Σίνδο. Στις 8 το βράδυ θα μιλήσει στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Ν.Δ στη Θεσσαλονίκη, στην πρώτη προβλήτα του λιμανιού.

Η κινητοποίηση στο γαλάζιο στρατόπεδο είναι πράγματι μεγάλη. Χτες συνεδρίασε η Διοικούσα της ΝΔ Θεσσαλονίκης σε διευρυμένη σύνθεση, με τη συμμετοχή των βουλευτών Κώστα Γκιουλέκα, Σταύρου Καλαφάτη, Θόδωρου Καράογλου, Σάββα Αναστασιάδη, Δημήτρη Σταμάτη αλλά και του Νικήτα Κακλαμάνη που βρίσκεται εδώ από την Τετάρτη. Στη συνεδρίαση, στην οποία μετείχαν πάνω από 70 κομματικά στελέχη, εξετάστηκαν όλες οι παράμετροι για την επιτυχία της συγκέντρωσης, στην οποία αναμένεται να δώσουν το παρών πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος. Στη Θεσσαλονίκη για την ομιλία του κ. Μητσοτάκη θα ανέβουν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης καθώς και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το βράδυ της Κυριακής η χώρα θα γυρίσει σελίδα

Την πεποίθηση ότι το βράδυ της Κυριακής η χώρα θα «γυρίσει σελίδα» και θα συντελεστεί μια μεγάλη «πολιτική αλλαγή», εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την επίσκεψή του στο εκλογικό κέντρο του υποψηφίου δημάρχου Θεσσαλονίκης, Νίκου Ταχιάου.

«Οταν κυκλοφορώ στη Θεσσαλονίκη, όπως σε οποιαδήποτε πόλη της Ελλάδας, οι δρόμοι είναι πάντα ανοιχτοί και έτσι είναι ανοιχτός ο δρόμος για μια μεγάλη πολιτική νίκη το βράδυ της Κυριακής», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Ο αρχηγός της ΝΔ επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι αν εκλεγεί πρωθυπουργός θα επαναφέρει τον νόμο και την τάξη στη χώρα και θα “πετάξει” τους κουκουλοφόρους έξω από τα πανεπιστήμια.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε οτι επισκέφθηκε το εκλογικό κέντρο του Νίκου Ταχιάου για να στηρίξει την υποψηφιότητα του και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα είναι ο επόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, όπως και ότι θα επανεκλεγεί περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Προβάδισμα επτά μονάδων σε νέα δημοσκόπηση για τη ΝΔ

Προβάδισμα επτά μονάδων για τη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, καταγράφει νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές της Κυριακής, η ΝΔ συγκεντρώνει 31%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 24%. Τρίτη δύναμη αναδεικνύεται το Κίνημα Αλλαγήςμε 7%, οριακά πάνω από τη Χρυσή Αυγή που συγκεντρώνει 6,5%.

Ακολουθεί το ΚΚΕ, με ποσοστό στο 5,5%, ενώ δεν εκλέγουν ευρωβουλευτή βάσει των συγκεκριμένων ευρημάτων, το Ποτάμι με 1,7%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 1,4% και η Ένωση Κεντρώων 1,9%%. Από τα λοιπά κόμματα, ποσοστό 2,1% συγκεντρώνει η Ελληνική Λύση, 1,6% το Μέρα 25, 1,4% η Λαϊκή Ενότητα, 1,3% η Πλεύση Ελευθερίας και 1,1 η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Σύμφωνα, τέλος, με τη δημοσκόπηση της Pulse για τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγαλύτερη διαρροή υποστηρικτών προς τη ΝΔ σε ποσοστό 15%, παρά προς τα κόμματα της κεντροαριστεράς ή αριστεράς όπως το ΚΙΝΑΛ ή το ΜέΡΑ25 (4 και 3% αντίστοιχα). Η συσπείρωση της ΝΔ να βρίσκεται στο στο 84%.

Υπενθυμίζεται πως στις προηγούμενες ευρωεκλογές το 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επικρατήσει με διαφορά 3,84 μονάδων, που είναι η δεύτερη μικρότερη από το 1989.

Η έρευνα της Pulse διεξήχθη για τις ευρωεκλογές το διάστημα 21-22 Μαΐου, επί δείγματος 1.208 ενηλίκων με δικαίωμα ψήφου, ενώ το περιθώριο λάθους είναι 2,8 ποσοστιαίες μονάδες.