Ευρωεκλογές 2019: Πού ψηφίζεις – Μάθε με ένα κλικ

Ευρωεκλογές 2019: Πού ψηφίζεις – Μάθε με ένα κλικ
Πολίτες ψηφίζουν ηλεκτρονικά το κόμμα της προτίμησης τους, με απλές κινήσεις σε ένα tablet στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε δημοτικό σχολείο του Χαλανδρίου, για τις Ευρωεκλογές και τις επαναληπτικές Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2014 σε εκλογικό κέντρο της Αθήνας, την Κυριακή 25 Μαΐου 2014. Στις 7 το πρωί άνοιξαν οι κάλπες για τις Ευρωεκλογές και τον 2ο γύρο των Αυτoδιοικητικών εκλογών, οι οποίες θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 7 το απόγευμα, για τους 446 συνδυασμούς των αυτοδιοικητικών εκλογών (211 δήμοι και 12 περιφέρειες) και για τους 40 συνδυασμούς των ευρωεκλογών (1.251 υποψήφιοι) . Το σύστημα των ηλεκτρονικών εκλογών εφαρμόζεται ήδη σε πολλές χώρες όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τον Καναδά, τη Νορβηγία, την Ελβετία και την Εσθονία και πιλοτικά και σε κανονική εκλογική διαδικασία ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
Μέσα από την ηλεκτρονική εφαρμογή του ΥΠΕΣ "Πού ψηφίζω", μπορείτε να μάθετε με ένα κλικ το μέρος που ψηφίζετε στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου 2019.

Σε λειτουργία έχει τεθεί η εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών “Μάθε πού ψηφίζεις”, μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να δουν σε ποια περιοχή ψηφίζουν στις Ευρωεκλογές 2019, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 26 Μαΐου, χρησιμοποιώντας τα προσωπικά τους στοιχεία.

Οι ενδιαφερόμενοι εισάγουν στην πλατφόρμα τα στοιχεία τους (Ειδικός Εκλογικός Αριθμός, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας και ημερομηνία γέννησης). Έπειτα, η εφαρμογή εμφανίζει σε ποιο εκλογικό διαμέρισμα ψηφίζουν στις επερχόμενες εκλογές.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους Έλληνες πολίτες είναι διαθέσιμη εδώ

Επίσης, στην ίδια πλατφόρμα μπορούν να πληροφορηθούν πού θα ψηφίσουν και οι Ευρωπαίοι πολίτες, συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους (επώνυμο, όνομα, έτος γέννησης ή μόνο το πεδίο του Ειδικού Εκλογικού Αριθμού).

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους Ευρωπαίους πολίτες είναι διαθέσιμη εδώ

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ποια είναι η ηλικία ψήφου;

Στην Ελλάδα, δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών. Άρα για τις Ευρωπαϊκές Εκλογές του 2019, μπορούν να ψηφίσουν όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι τις 31/12/2002.

Πού μπορώ να ψηφίσω;

Οι εκλογείς στην Ελλάδα ψηφίζουν σε συγκεκριμένο εκλογικό κέντρο με βάση τη διεύθυνση κατοικίας τους.

Ποια είναι η ημερομηνία των εκλογών;

Οι εκλογές στην Ελλάδα θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου 2019, από τις 07:00 το πρωί ως τις 19:00 το απόγευμα.

Πόσα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκλέγονται στην Ελλάδα;

Οι εκλογείς θα εκλέξουν 21 ευρωβουλευτές, το 2019, όπως και στις εκλογές του 2014.

Ποια έγγραφα πρέπει να φέρω στο εκλογικό τμήμα;

Πρέπει να φέρετε την αστυνομική σας ταυτότητα ή διαβατήριο για τον απαραίτητο έλεγχο. Άλλα δημόσια έγγραφα μπορούν να γίνουν δεκτά υπό προϋποθέσεις.

Μπορώ να ψηφίσω ταχυδρομικώς;

Όχι, στην Ελλάδα δεν είναι δυνατή η επιστολική ψήφος.

Μπορώ να ψηφίσω στην Ελλάδα αν είμαι από άλλη χώρα της ΕΕ;

Ναι, μπορούν να ψηφίσουν όλοι οι πολίτες της Ένωσης που διαμένουν στην Ελλάδα και συμπληρώνουν το 17ο έτος ηλικίας κατά το έτος της εκλογής. Είναι όμως απαραίτητο να είχαν εγγραφεί ως τις 28 Φεβρουαρίου 2019 στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δήμου του ελληνικού κράτους.

Ποιες είναι οι εκλογικές περιφέρειες;

Στην Ελλάδα, για την εκλογή των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ελληνική Επικράτεια αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια. Τα πολιτικά κόμματα προτείνουν λοιπόν ενιαία ψηφοδέλτια ανά την επικράτεια.

Πώς θα εκλεγούν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, όλες οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιούν εκλογικά συστήματα που να εξασφαλίζουν αναλογική εκπροσώπηση, πράγμα που σημαίνει ότι ο αριθμός των εκλεγμένων μελών από κάθε κόμμα εξαρτάται από το ποσοστό των ψήφων που έλαβε το κόμμα.

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται η ψήφος με σταυρό προτίμησης, η οποία δίνει στους ψηφοφόρους την δυνατότητα να πριμοδοτήσουν συγκεκριμένους υποψήφιους. Στα ψηφοδέλτια των κομμάτων ή συνδυασμών μπορούν να τεθούν μέχρι και τέσσερις (4) σταυροί προτίμησης. Οι υποψήφιοι που λαμβάνουν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης εκλέγονται, εφόσον βέβαια το κόμμα τους έχει εξασφαλίσει έδρα.