Ευρωεκλογές 2024: Μειωμένο το ποσοστό συμμετοχής στις κάλπες – Ενδείξεις μεγάλης αποχής

Ευρωεκλογές 2024: Μειωμένο το ποσοστό συμμετοχής στις κάλπες – Ενδείξεις μεγάλης αποχής
Ψηφοφόρος ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα, ρίχνοντας την ψήφο του στην κάλπη στις δημοτικές, περιφερειακές και ευρωπαϊκές εκλογές στη Θεσσαλονίκη, Κυριακή 26 Μαΐου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ασθμαίνουσα η συμμετοχή…  

Σε 2.504.389 εκλογείς, 26,01% επί των εγγεγραμμένων, ανερχόταν η εκτιμώμενη συμμετοχή στις ευρωεκλογές έως τις 14:30, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε το  υπουργείο Εσωτερικών. Το αντίστοιχο διάστημα τον Ιούνιο του 2023 ήταν 31,5%.

Αναλυτικά η συμμετοχή ανά περιφέρεια μέχρι τις 14:30: Ανατολική Μακεδονία – Θράκη 24,6%, Κεντρική Μακεδονία 27,2%, Δυτική Μακεδονία 22,7%, Ήπειρος 27,1%, Θεσσαλία 28,7%, Ιονία 20,3%, Δυτική Ελλάδα 25,1%, Στερεά Ελλάδα 28,1%, Αττική 26,9%,
Πελοπόννησος 22,7%, Βόρειο Αιγαίο 23,2%, Νότιο Αιγαίο 22%, Κρήτη 27,1%

Στο 13,1% είχε διαμορφωθεί μέχρι και τις 11:30 το ποσοστό συμμετοχής των εκλογέων, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε το υπουργείο Εσωτερικών από τους δικαστικούς αντιπροσώπους του 88,2% των εκλογικών τμημάτων, υπολογίζεται ότι μέχρι εκείνη την ώρα είχαν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα 1.260.931 ψηφοφόροιΤην αντίστοιχη χρονική περίοδο στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2023 το ποσοστό συμμετοχής ήταν 16%.

Τι αναφέρει Δ. Μαύρος

Ο διευθύνων σύμβουλος της Marc Δημήτρης Μαύρος, προειδοποίησε για αποχή που πιθανόν να είναι της τάξεως ακόμη και του 60%. 

“Πολλοί εικάζουν πως η αποχή μπορεί να έχει μπροστά το 6. Αυτό θα μας μπερδέψει πάρα πολύ και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Έχουμε τρόπο για να μετρήσουμε και την αποχή στα αποτελέσματα του exit poll” δήλωσε χαρακτηριστικά από τη συχνότητα του OPEN.

Μητσοτάκης: Ψηφίζουμε για μία ισχυρή Ελλάδα σε μία ισχυρή Ευρώπη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψήφισε στο 1ο Γυμνάσιο Κηφισιάς. Ο πρωθυπουργός έφτασε στο εκλογικό τμήμα λίγο μετά τις 10:30 το πρωί συνοδευόμενος από τον γιο του Κωνσταντίνο.  

Στην είσοδο του σχολείο τον Κυριάκο Μητσοτάκη περίμενε ο δήμαρχος Κηφισιάς Βασίλης Ξυπολυτάς. “Με το δεξί”, είπε ο πρωθυπουργός πριν ρίξει το φάκελο στην κάλπη. 

“Είναι μία ηλιόλουστη ημέρα σήμερα και ψηφίζουμε για μία ισχυρή Ελλάδα σε μία ισχυρή Ευρώπη.  Θέλω να επαναλάβω και σήμερα ημέρα εκλογών ότι οι εκλογές είναι γιορτή της Δημοκρατίας και όσο μεγαλύτερη συμμετοχή έχουμε, τόσο ισχυροποιούμε την ίδια μας τη Δημοκρατία. Οι εκλογές έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία. Τα επόμενα πέντε χρόνια θα έχουμε σημαντικές αποφάσεις στην Ευρώπη και είναι σημαντικό να ακούγεται ισχυρή η ελληνική φωνή. Να είναι ισχυρή η ελληνική εκπροσώπηση στο ευρωκοινοβούλιο, ώστε να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε από την Ευρώπη όσα περισσότερα μπορούμε”. 

Κασσελάκης: Σήμερα επιλέγουμε ποια Ευρώπη θέλουμε

Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε ότι σήμερα είναι γιορτή τη Δημοκρατίας, προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι «σήμερα επιλέγουμε ποια Ευρώπη θέλουμε». 

Προέτρεψε τον κόσμο να ψηφίσει και υπογράμμισε ότι είναι συγκινημένος «για τη μεγάλη εμπιστοσύνη του κόσμου […] για ένα παιδί που έφυγε με τη γενιά της κρίσης και γυρνά στην πατρίδα του να προσφέρει είναι ξεχωριστή αυτή η εμπειρία». Κατέληξε λέγοντας ότι «την εμπιστοσύνη του κόσμου δεν πρόκειται να την προδώσω ποτέ».

Ειδικότερα δήλωσε: «Σήμερα είναι μια γιορτή της Δημοκρατίας. Επιλέγουμε τι και ποια Ευρώπη θέλουμε να έχουμε. Έχει μεγάλη επιρροή η Ευρώπη στη ζωή μας και έτσι λοιπόν είναι απαραίτητη η συμμετοχή όλων. Άρα παροτρύνω όλους τους συμπολίτες μας να αφιερώσουν 30 λεπτά από την ημέρα τους ή και λιγότερο να έρθουν να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους. Διότι δεν μπορούμε να αναθέτουμε τα προβλήματά μας σε άλλους.

Πρέπει να τα αλλάζουμε μόνοι μας με τη συμμετοχή σ’ αυτή τη δημοκρατική διαδικασία. Σε προσωπικό επίπεδο, είμαι συγκινημένος και ευγνώμων για τη μεγάλη εμπιστοσύνη και αγάπη που μου έχει δείξει ο κόσμος τους τελευταίους μήνες και ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες. Για ένα παιδί που έφυγε με τη γενιά της κρίσης και γυρνά στην πατρίδα του να προσφέρει, είναι ξεχωριστή αυτή η εμπειρία. Και δεσμεύομαι ότι την εμπιστοσύνη του κόσμου σήμερα δεν πρόκειται να την προδώσω ποτέ. Να είστε καλά. Ευχαριστώ πολύ». 

Ανδρουλάκης: Να μας εμπιστευτείτε και δεν θα σας απογοητεύσουμε

“Η πατρίδα μας έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ σήμερα να προκύψει σοβαρή αξιόπιστη αντιπολίτευση, απέναντι σε μια κυβέρνηση ασυδοσίας και αλαζονείας που περιφρονεί τα προβλήματα του λαού, την ακρίβεια, τη στεγαστική κρίση και την υγεία”, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

“Αλλά υπάρχει ακόμη ένας λόγος, οι ευρωπαϊκοί συσχετισμοί: Να σκεφθούμε ποιες δυνάμεις επέβαλαν λιτότητα. Την επέβαλε το κόμμα που εκπροσωπεί η Ν.Δ. Σήμερα έχετε πολλούς λόγους να στηρίξετε ΠΑΣΟΚ, να μας εμπιστευτείτε και δεν θα σας απογοητεύσουμε”, πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: