Ευρωεκλογές: Οι θριαμβευτές Πράσινοι προωθούν την ατζέντα τους για την κλιματική αλλαγή

Ευρωεκλογές: Οι θριαμβευτές Πράσινοι προωθούν την ατζέντα τους για την κλιματική αλλαγή
epa07416848 Greens group leading candidate Dutch, MEP, Bas Eickhout launching the campaign for the European elections during a news conference in Brussels, Belgium, 06 March 2019. European Union parliamentary elections starts on 23 May 2019. EPA/OLIVIER HOSLET
Στην ατζέντα των Πρασίνων υπάρχουν επίσης άμεσα σχέδια για την κοινωνική δικαιοσύνη και τις πολιτικές ελευθερίες.

Το νέο τους πλεονέκτημα στο κατακερματισμένο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να προωθήσουν την ατζέντα τους για άμεση δράση κατά της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για την κοινωνική δικαιοσύνη και τις πολιτικές ελευθερίες, ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν οι μεγάλοι νικητές των ευρωεκλογών, οι Πράσινοι. «Ήταν ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα για μας. Τώρα όμως έχουμε μεγάλη ευθύνη, διότι οι ψηφοφόροι μάς εμπιστεύθηκαν», δήλωσε στην «Guardian» ο Μπας Έικχουτ, Ολλάνδός ευρωβουλευτής και συνυποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν.

«Οι ψηφοφόροι μας, κυρίως η νέα γενιά, για πολλούς από τους οποίους είμαστε τώρα η πρώτη τους επιλογή, ανησυχούν πολύ για την κλιματική αλλαγή. Τάσσονται υπέρ της Ευρώπης, αλλά αισθάνεται ότι η Ε.Ε. δεν ανταποκρίνεται στις ανησυχίες τους. Θέλουν από εμάς να αλλάξουμε την πορεία της Ευρώπης», προσθέτουν. Το κόμμα των Πρασίνων σχεδόν διπλασίασε τα ποσοστά του στις ευρωκελογές της Κυριακής. Σημαντικά κέρδη αποκόμισαν οι Πράσινοι από χώρες της βόρειας Ευρώπης, άλλοτε καρδιά της βιομηχανικής Γηραιάς Ηπείρου.

Το κίνημα της 16χρονης ακτιβίστριας για την προστασία του περιβάλλοντος, της Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία έβγαλε στους δρόμους τους νέους, ενέπνευσε πολλούς Ευρωπαίους ψηφοφόρους. Οι Πράσινοι ήρθαν δεύτεροι στη Γερμανία, πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ, με το ένα τρίτο των ψηφοφόρων τους να τοποθετείται ηλικιακά κάτω από τα 30 έτη.

«Αυτές οι εκλογές ήταν πάνω από όλα το κλίμα και η προστασία του περιβάλλοντος», παραδέχτηκε η επικεφαλής του CDU Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Δυναμική παρουσία έχουν πλέον οι Πράσινοι και στη Φινλανδία, τη Δανία, την Ιρλανδία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και την Ολλανδία.

Οι κεντροδεξιές και κεντροαριστερές ομάδες έχασαν την αθροιστική πλειοψηφία που είχαν επί δεκαετίες στο Ευρωκοινοβούλιο, γεγονός που σημαίνει ότι μαζί με τους Φιλελεύθερους, οι Πράσινοι μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία νέων συμμαχιών, προκειμένου να προωθηθεί στο εξής η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τα μεγάλα κόμματα είναι αναμφισβήτητα έτοιμα να τους προσεγγίσουν. Το κατέστησε σαφές ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ τη Δευτέρα, τονίζοντας ότι οι Πράσινοι συνιστούν ξεκάθαρα «έναν πιθανό σύμμαχο». «Πρέπει να καθίσουμε κάτω όλοι μαζί – υπογράμμισε ο Βέμπερ – και να σχεδιάσουμε μία θητεία για τα επόμενα πέντε χρόνια».