Ευρωεκλογές: Πρώτο κόμμα στην Ιταλία η ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι με αυξημένα ποσοστά

Ευρωεκλογές: Πρώτο κόμμα στην Ιταλία η ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι με αυξημένα ποσοστά
epa07602893 Italian Deputy Premier, Interior Minister and Lega Party leader Matteo Salvini casts his ballot at a polling station during the European elections in Milan, northern Italy 26 May 2019. The European Parliament election is held by member countries of the European Union (EU) from 23 to 26 May 2019. EPA/MATTEO BAZZI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα exit polls προβλέπουν ότι η Λέγκα θα λάβει από το 26,0 ως το 31,0% των ψήφων, από 17% στις βουλευτικές εκλογές του 2018 και 6,2% στις προηγούμενες ευρωεκλογές, το 2014.

Η ακροδεξιά παράταξη της Λέγκας φέρεται να αναδείχθηκε μεγαλύτερο κόμμα στις εκλογές της Κυριακής, ξεπερνώντας τον κυβερνητικό του εταίρο, το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S), που έχει απολέσει σχεδόν το ένα τρίτο της εκλογικής του βάσης μέσα σε έναν χρόνο, καταδεικνύουν exit polls που μεταδόθηκαν από τέσσερα ιταλικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Αν επιβεβαιωθεί, το αποτέλεσμα αυτό ενδέχεται να μεταβάλει σημαντικά την ισορροπία ισχύος στην ιταλική κυβέρνηση συμμαχίας, η οποία σπαράσσεται από έριδες, αλλά και να δώσει περισσότερη εξουσία στον ηγέτη της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, που επιδιώκει να τεθούν σε εφαρμογή φοροαπαλλαγές πιθανόν παραβαίνοντας τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα δημοσιονομικά.

Τα exit polls προβλέπουν ότι η Λέγκα θα λάβει από το 26,0 ως το 31,0% των ψήφων, από 17% στις βουλευτικές εκλογές του 2018 και 6,2% στις προηγούμενες ευρωεκλογές, το 2014. Το M5S, του οποίου ηγείται ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάιο, έλαβε από 18,5% ως 23,0%, σύμφωνα με τα exit polls από 32% στις βουλευτικές εκλογές του 2018 και 21,1% πριν από πέντε χρόνια.

Το αποτέλεσμα ενισχύει τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι στην κυβέρνηση άκρας δεξιάς-λαϊκιστών, που ασκεί την εξουσία στην Ιταλία από την 1η Ιουνίου 2018. «Η Λέγκα πιθανόν έγινε το πρώτο κόμμα στην Ιταλία», δήλωσε με εμφανή ικανοποίηση ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της ακροδεξιάς στη Γερουσία, ο Ρικάρντο Μολινάρι.

Ο Σαλβίνι ωστόσο επαναλάμβανε καθ’ όλη τη διάρκεια της εκστρατείας του ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα αλλάξει τίποτε στη σύνθεση της κυβέρνησης. «Σε ό,τι με αφορά, εάν η Λέγκα κερδίσει, τίποτε δεν αλλάζει στην Ιταλία, όμως τα πάντα αλλάζουν στην Ευρώπη», επέμεινε ο Σαλβίνι μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Μιλάνο, όπου ψήφισε.

Η σκληρή στάση του Σαλβίνι, ειδικά στο ζήτημα της μετανάστευσης, πιστεύεται ότι συνέβαλε στην αύξηση του ποσοστού της Λέγκας. Ωστόσο, νωρίτερα φέτος η ακροδεξιά παράταξη του Σαλβίνι συγκέντρωνε έως και το 37% των ψήφων, κάτι που υποδεικνύει ότι η ορμή του ανασχέθηκε κατά τι έπειτα από μήνες ταχείας ανόδου.

Σύμφωνα με τα exit polls, το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) φέρεται να συγκεντρώνει από το 20,5% ως το 25,0%, από 18,7% το 2018 και 40,8% το 2014 το 2014 και να μετατρέπεται στο δεύτερο κόμμα. Το PD από τη δική του πλευρά χαιρέτισε την «αντιστροφή της τάσης», όπως το έθεσε η αναπληρώτρια γραμματέας του κόμματος Πάολα ντε Μικέλι, καθώς η κεντροαριστερά είχε περιοριστεί στο 18% στις περυσινές γενικές εκλογές.