Ευρωκλογές χωρίς… υποψηφίους 

Ευρωκλογές χωρίς… υποψηφίους 
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με τους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη και Γιάννη Κολοκυθά κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο ΟΡΕΝ, και την εκπομπή την «Ώρα Ελλάδος», Τετάρτη 22 Μαϊου 2024. Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, ο πρωθυπουργός απαντά στα ερωτήματα του Παναγιώτη Στάθη και του Γιάννη Κολοκυθά για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές, το πολιτικό κλίμα, τις δημοσκοπήσεις, την ακρίβεια, τα ελληνοτουρκικά και τη Βόρεια Μακεδονία.ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και η αυστηρή νομοθεσία έφεραν μια καινοτομία στις προεκλογικές περιόδους: δεν ακούμε τους υποψήφιους ευρωβουλευτές.

Ποιοι θα εκλεγούν ευρωβουλευτές την ερχόμενη Κυριακή; Στοιχηματίζω οι πλέον αναγνωρίσιμοι. Κι αυτοί που έτρεξαν με τη βοήθεια του κομματικού μηχανισμού. Για τους υπόλοιπους, καλή επιτυχία! Κι όμως, στα ευρωψηφοδέλτια των κομμάτων υπάρχουν πολύ σοβαρές περιπτώσεις υποψηφίων που έχουν διακριθεί στην επαγγελματική τους διαδρομή κι έχουν πολλά να προσφέρουν εάν βρεθούν στις Βρυξέλλες. Too bad – δεν τους ξέρουμε.

Υπάρχει κάτι λάθος με την εκλογική νομοθεσία: οι εμφανίσεις των υποψηφίων περιορίζονται στα μέσα εθνικής εμβέλειας (δυο για κάθε υποψήφιο). Αυτό σημαίνει πως μια τηλεοπτική εμφάνιση σε μια πρωινή εκπομπή γίνεται άπαξ κι έπειτα καίγεται. Καμία αναπαραγωγή δεν επιτρέπεται, ακόμη κι αν ο συγκεκριμένος ή η συγκεκριμένη υποψήφια διακρίνεται για την ορθότητα ή για την πρωτοτυπία όσων λέει.

Ωστόσο από τη στιγμή που οι συνήθειες της θέασης έχουν αλλάξει, η πιθανότητα να δει ή να ακούσει το ευρύ κοινό έναν υποψήφιο μειώνονται δραματικά. Έπειτα περιορισμούς έχει και η online παρουσία. Θα μου πεις, ίσως καλύτερα, αφού έτσι αποτρέπεις κάποιον ισχυρό οικονομικό παράγοντα να χρηματοδοτήσει με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ έναν υποψήφιο. Ωστόσο και πάλι, η δυνατότητα να μάθεις έναν υποψήφιο με θέσεις, όραμα και διάθεση λιγοστεύουν.

Και τι μένει; Η καμπάνια των αρχηγών! Κάθε μέρα τους βλέπεις στις πλατείες, στα τηλεοπτικά πλατό, στο Tik-Tok ή στο Instagram. Σηκώνουν μόνοι τους το βάρος της προεκλογικής δραστηριότητας για τα κόμματά τους, ώστε το βράδυ των ευρωεκλογών να βγουν και να ερμηνεύσουν το αποτέλεσμα ως ένα σημαντικό μήνυμα για τους ίδιους και τη χώρα.

Και την ερχόμενη Δευτέρα, η χώρα θα βρεθεί στις Βρυξέλλες με εκπροσώπους που θα πρέπει την επόμενη πενταετία να αποφασίσουν για μια σειρά πολύ σημαντικών νομοθετημάτων, με βασικό τους εφόδιο, την εμπειρία των τηλεοπτικών πλατό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: