Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον Gazprom για αθέμιτο ανταγωνισμό

Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον Gazprom για αθέμιτο ανταγωνισμό

Η Κομισιόν ετοιμάζει «ανακοίνωση ενστάσεων» κατά του κολοσσού φυσικού αερίου. 

Στα άκρα φαίνεται ότι οδηγούνται οι σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Gazprom, καθώς η Κομισιόν φέρεται έτοιμη να ξεκινήσει νομική διαδικασία κατά της μεγάλης ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου. Συγκριμένα σε δημοσίευμα της Wall Street Journal, καταγράφονται δηλώσεις του Επιτρόπου της ΕΕ για θέματα ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος και δηλώνει ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς να λεχθεί τι είδους μέτρα – αν υπάρξουν τέτοια – θα ληφθούν εναντίον της Gazprom.

Ο κ. Αλομούνια σημείωσε ότι ετοιμάζεται για μία επίσημη «ανακοίνωση ενστάσεων» που αποτελεί το πρώτο βήμα κάθε νομικής διαδικασίας. «Θα ήταν πρόωρο να εκτιμήσουμε πότε θα γίνουν τα επόμενα βήματα, αλλά έχουμε μετακινηθεί τώρα στη φάση της προετοιμασίας μίας ανακοίνωσης ενστάσεων», δήλωσε ο κ. Αλμούνια σε ομιλία του στο Βίλνιους της Λιθουανίας, προσθέτοντας: «Υποψιαζόμαστε ότι η Gazprom εμπόδιζε την ελεύθερη ροή του αερίου στις χώρες – μέλη (της ΕΕ) και τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας».

ΔΕΠΑ: Προμήθεια 1 δισ. κυβ. μέτρων φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν

Η ανακοίνωση των ενστάσεων καταγράφει αναλυτικά τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη συμπεριφορά μίας εταιρείας. Από τη στιγμή που θα εκδοθεί, η εταιρεία έχει προθεσμία οκτώ εβδομάδων να απαντήσει. Η διαδικασία κλιμακώνεται στη συνέχεια και η Επιτροπή έχει τελικά τη δυνατότητα να επιβάλλει πρόστιμα σε εταιρείες ίσο με το 10% των συνολικών ετήσιων εσόδων τους – που στην περίπτωση της Gazprom θα ανέρχονταν σε περίπου στα 15 δισ. δολάρια – καθώς και να επιβάλλει αλλαγές στις επιχειρηματικές πρακτικές τους. Ο κ. Αλμούνια πρόσθεσε ότι η Επιτροπή υποψιάζεται ότι η ρωσική εταιρεία έχει επιβάλει καταχρηστικές τιμές στους πελάτες της.

Η ΕΕ κλιμάκωσε πριν από ένα χρόνο την πρωτοβουλία της να «σπάσει» την κυριαρχία της Ρωσίας στην προμήθεια της Ευρώπης με φυσικό αέριο, ξεκινώντας έρευνα στις πρακτικές που εφαρμόζει η Gazprom στις προμήθειες αερίου, μετά από επιδρομές στα γραφεία της τον Σεπτέμβριο του 2011.

Μία εκπρόσωπος τύπου της Gazprom δήλωσε ότι η εταιρεία «έχει δηλώσει ήδη όλα όσα μπορεί» στο πλαίσιο της έρευνας. Ο ενεργειακός γίγαντας υποστηρίζει ότι ενεργεί πάντα σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ. Οι Ρώσοι ηγέτες έχουν κατηγορήσει την ΕΕ ότι χρησιμοποιεί την έρευνα ως πολιτικό μέσο για να διασφαλίσει χαμηλότερες τιμές.