Ευρωπαϊκή Ένωση: Ένας απρόσμενος πιθανός νικητής του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας

Ευρωπαϊκή Ένωση: Ένας απρόσμενος πιθανός νικητής του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας

Μέχρι και 70 δισ. δολάρια μπορεί να κερδίσει η Ε.Ε. καθώς ΗΠΑ και Κίνα αναζητούν νέες διεξόδους για τις εξαγωγές τους.

της Hallie Detrick

Μια πιθανή αύξηση των δασμών στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας θα είχε τεράστιες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Μια έκθεση της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) ανέφερε ότι ο εμπορικός πόλεμος και η σχεδιαζόμενη αύξηση των δασμών από τις ΗΠΑ σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι σημαντικές εξελίξεις «όχι μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, αλλά και για όλες τις άλλες χώρες» εξαιτίας του μεγέθους των δύο οικονομιών.

Η Pamela Coke-Hamilton της UNCTAD είπε ότι η αύξηση των δασμών από 10% σε 25% που θέλουν να επιβάλλουν οι ΗΠΑ σε κινεζικά προϊόντα συνιστά μια «σημαντικά διαφορά» που θα έχει μακροοικονομικές συνέπειες σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα σε σχέση με την αστάθεια στις αγορές βασικών προϊόντων και στις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς και σε σχέση με την παγκόσμια ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι οικονομίες της Ανατολικής Ασίας θα είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι. Οι αμερικανικοί δασμοί αναμένεται να τους κοστίσουν έως και 160 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς συρρικνώνεται η περιφερειακή αλυσίδα αξίας.

Όμως, η επίδραση του εμπορικού πολέμου δεν θα είναι αρνητική για όλες τις περιοχές. Ο ΟΗΕ προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει να κερδίσει 70 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς τόσο η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ αναζητούν νέες διεξόδους για τις εξαγωγές τους. Παράλληλα, μπορεί να εξασφαλίσει έως και 90 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιπλέον εμπόριο, εξαιτίας των μεγαλύτερων αλλαγών στην αλυσίδα αξίας στην Ανατολική Ασία.

Η έκθεση επισημαίνει ότι ο νικητής του εμπορικού πολέμου μάλλον δεν θα είναι ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Κίνα, παρά τη ροπή κάθε χώρας προς τον προστατευτισμό. Οι αμερικανικές εταιρείες αναμένεται να εξασφαλίσουν περίπου 6% της αξίας των κινεζικών εξαγωγών στις οποίες θα επιβληθούν δασμοί, ενώ οι κινεζικές εταιρείες θα εξασφαλίσουν 5% της αξίας των αντίστοιχων αμερικανικών εξαγωγών.

Σε συνέντευξη τύπου, η Coke-Hamilton παρέθεσε μια ενδεικτική φράση του πρώην Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Cordell Hull, ο οποίος παρομοίαζε τους προστατευτικούς δασμούς με «ένα πυροβόλο του οποίου η ανάκρουση χτυπάει εμάς».