Ευρωπαϊκή λύση για το ενεργειακό ζητούν Ισπανία και Πορτογαλία – Προτείνουν “ταβάνι” 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Ευρωπαϊκή λύση για το ενεργειακό ζητούν Ισπανία και Πορτογαλία – Προτείνουν “ταβάνι” 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα
2021-10-04 13:51:39 Energy prices are rising, reaching new record highs time and again. Families should take into account that the final bill of the energy company could be hundreds of euros higher this year.anp/hollandse Hoogte/lex van lieshout (Photo by lex van lieshout fotografie / ANP MAG / ANP via AFP) Photo: AFP
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να μετριάσουν τις επιπτώσεις από την εκρηκτική αύξηση στις τιμές της ενέργειας.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία θα προτείνουν περιορισμό των τιμών χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε την Πέμπτη η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της χώρας, Teresa Ribera.

Οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη επιχειρούν να μετριάσουν τις επιπτώσεις στους καταναλωτές των τιμών του φυσικού αερίου που έχουν εκτοξευθεί εν μέσω ανησυχιών για διαταραχές του εφοδιασμού μετά την εισβολή της Ρωσίας, κορυφαίου προμηθευτή αερίου της Ευρώπης, στην Ουκρανία.

«Εργαζόμαστε για μια ευρωπαϊκή απάντηση με στόχο τη μείωση στις ενεργειακές τιμές», δήλωσε η Ριμπέρα μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομή, προσθέτοντας ότι η Ισπανία θα λάβει μονομερώς μέτρα εάν η ΕΕ δεν καταλήξει σε συμφωνία στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Μαρτίου.

Με τη νέα κοινή πρόταση, Ισπανία και Πορτογαλία επιθυμούν επαναφορά του ορίου των 180 ευρώ/MWh στη spot αγορά ηλεκτρισμού, που εξαλείφθηκε το 2019 όταν η Ε.Ε αποφάσισε την άρση των περιορισμών σε όλη την Ευρώπη.

«Μέχρι πριν από δύο χρόνια η ανώτατη τιμή των 180 ευρώ ανά MWh φαινόταν σαν μια φαντασίωση που δεν θα μπορούσε ποτέ να επιτευχθεί, και σήμερα έχει ξεπεραστεί σε μεγάλο βαθμό», είπε η Ribera. «Δεν υπάρχουν πολλοί που διαφωνούν ότι αυτά τα επίπεδα τιμών είναι τα μέγιστα που πρέπει να δεχθούμε στη δική μας αγορά.»