Οι ηγέτες της ΕΕ στηρίζουν το σχέδιο Γιούνκερ για επενδύσεις €300 δισ.

Οι ηγέτες της ΕΕ στηρίζουν το σχέδιο Γιούνκερ για επενδύσεις €300 δισ.

Έτοιμος για εφαρμογή νέων αντισυμβατικών μέτρων δήλωσε ενώπιον των 28 ηγετών της ΕΕ ο Μάριο Ντράγκι.

Τη στήριξή τους στο επενδυτικό πακέτο, ύψους 300 δισ. ευρώ, που προτείνει η επερχόμενη «Επιτροπή Γιούνκερ», εκφράζουν οι «28» ηγέτες στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σημειώνοντας παράλληλα την ανάγκη να συνεχιστεί η δημοσιονομική πειθαρχία και να προωθηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ.

Οι «28» τονίζουν ότι η κατάσταση της οικονομίας και της απασχόλησης είναι η κύρια προτεραιότητα της ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες χαρακτηρίζουν «απογοητευτικές» τις πρόσφατες μακροοικονομικές εξελίξεις, επισημαίνοντας το χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης, τα «πολύ υψηλά επίπεδα ανεργίας» στις περισσότερες χώρες της ΕΕ και τον «εξαιρετικά χαμηλό πληθωρισμό». Η κατάσταση αυτή «καθιστά αναγκαία την εφαρμογή των μέτρων που θα τονώσουν την απασχόληση, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα», επισημαίνουν οι «28». Τονίζουν, ωστόσο, ότι «κλειδί» για την τόνωση των επενδύσεων είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τα σταθερά δημόσια οικονομικά στοιχεία. Προς αυτήν την κατεύθυνση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και τα κράτη-μέλη να υποβάλουν συγκεκριμένες πολιτικές δράσεις το συντομότερο δυνατό.

Συνεχίζοντας, οι «28» τονίζουν ότι «για να ανοίξει ο δρόμος προς μια ισχυρή και βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη, η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει στο μέλλον της», επισημαίνοντας ότι τα σημερινά χαμηλά επίπεδα επενδύσεων αποτελούν εμπόδιο για την οικονομική μεγέθυνση».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει, επίσης, στα συμπεράσματά του ότι στηρίζει την πρόταση της Επιτροπής για ένα πακέτο ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, ύψους 300 δισ. ευρώ, την περίοδο 2015-2017 και προσθέτει ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι ευρωπαϊκοί πόροι.

Επιπλέον, συμφώνησε στη σύσταση μιας «Ομάδας Δράσης» (υπό την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων), με στόχο τον καθορισμό συγκεκριμένων δράσεων για την προώθηση των επενδύσεων. Οι «28» καλούν την Επιτροπή, τα κράτη-μέλη και την ΕΤΕπ να συνεργαστούν στενά για να προωθήσουν, χωρίς καθυστέρηση, την επενδυτική πρόταση των 300 δισ. και να επανέλθουν με συγκεκριμένες προτάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

Καταλήγοντας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην τραπεζική ενοποίηση, έχει βελτιώσει τις συνθήκες στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι «28» σημειώνουν ότι «ένα ανθεκτικό, ρυθμισμένο και καλά εποπτευόμενο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα συμβάλει στη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης» και εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την έναρξη λειτουργίας του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού στις 4 Νοεμβρίου 2014.

Περισσότερες προσπάθειες για αποφυγή της επιστροφής στην ύφεση ζήτησε ο Ντράγκι
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι κάλεσε τους ηγέτες της Ευρωζώνης να καταβάλουν προσπάθειες που θα συνδυάζουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τις επενδύσεις, τη δημοσιονομική πειθαρχία και την ενίσχυση της ζήτησης προκειμένου να αποφευχθεί «μια επιστροφή στην ύφεση».

Ένας εκπρόσωπος της ΕΚΤ που διάβαζε τα βασικά σημεία της ομιλίας του Ντράγκι επεσήμανε ότι ο τελευταίος υπογραμμίζει πως οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να τηρηθούν ώστε να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη των αγορών στην Ευρωζώνη, ενώ οι χώρες που διαθέτουν ισχυρούς προϋπολογισμούς θα πρέπει να εξετάσουν την ενίσχυση της ζήτησης για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη.

«Το 2011-12 αποφύγαμε την κατάρρευση του ευρώ καταβάλλοντας κοινή προσπάθεια. Τώρα θα πρέπει να επικεντρωθούμε και πάλι στις κοινές δράσεις ώστε να αποφύγουμε την επιστροφή στην ύφεση», υπογράμμισε ο Ντράγκι.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ κάλεσε όλες τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να παρουσιάσουν ένα εθνικό χρονοδιάγραμμα για διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις ως την επόμενη σύνοδο της ΕΕ στις 18 και 19 Δεκεμβρίου.

Η ΕΚΤ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει και άλλα μη συμβατικά μέσα, αν χρειαστεί, για να επιτευχθεί ο στόχος της σταθερότητα των τιμών. Εξάλλου εξέφρασε την ανησυχία του για τις πιθανές παρενέργειες του χαμηλού πληθωρισμού στους μισθούς και τις τιμές, χωρίς όμως να χρησιμοποιήσει τον όρο «αποπληθωρισμός», επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Ντράγκι.

Η καγκελάριος της Γερμανίας ευχαρίστησε τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ντράγκι
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι επειδή έκανε σαφές ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να διαδραματίσουν έναν ρόλο για να δοθεί μια ώθηση στην οικονομία της ευρωζώνης και πρόσθεσε ότι αυτή είναι η πρόθεσή τους.

«Είμαι ευγνώμων στον Μάριο Ντράγκι επειδή και πάλι αντικατόπτρισε τις σκέψεις μας» είπε η καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες. «Η νομισματική πολιτική μπορεί να κάνει κάποια πράγματα, αυτή είναι η δουλειά της ανεξάρτητης Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όμως αν η δημοσιονομική πολιτική δεν αντιδρά ταυτοχρόνως, εάν δεν βελτιώσουμε την οικονομική πολιτική μας, την ανταγωνιστικότητα και το επενδυτικό κλίμα, τότε δεν πρόκειται να βγούμε από αυτή τη μη ικανοποιητική κατάσταση» πρόσθεσε η Μέρκελ.

Σύμφωνα με την καγκελάριο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν «τη σαφή πρόθεσή τους» να τα κάνουν όλα αυτά για να αντιμετωπίσουν την αδύναμη οικονομία.

Όταν ερωτήθηκε συγκεκριμένα για τις σχέσεις της κυβέρνησής της με τον Ντράγκι, η Μέρκελ απάντησε: «Η ΕΚΤ ενεργεί ανεξάρτητα και για μας στη Γερμανία αυτό είναι πολύ σημαντικό, όμως θέλω να πω με σαφήνεια ότι πραγματικά εκτιμώ τον τρόπο με τον οποίο ο Μάριο Ντράγκι συμμετέχει στις συζητήσεις για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και ότι σήμερα είπε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί σε ό,τι αφορά τον στενότερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής».

«Ποντάρω στην καλή συνεργασία με την ΕΚΤ στους τομείς που αφορούν εμένα και όλους μας ως ηγέτες», κατέληξε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters