«Οι Ευρωπαίοι δεν έχασαν ούτε σεντ βοηθώντας την Ελλάδα»

«Οι Ευρωπαίοι δεν έχασαν ούτε σεντ βοηθώντας την Ελλάδα»

Ο Χάνες Σβόμποντα καταρρίπτει το μύθο της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών της ΕΕ από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. 

«Κανένας πολίτης της Ευρώπης δεν έχασε ούτε ένα σεντ βοηθώντας την Ελλάδα», επισήμανε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα, δίνοντας έτσι τη δική του απάντηση στον «μύθο» που καλλιεργείται στο εξωτερικό ότι οι πολίτες της Ευρώπης επιβαρύνονται οικονομικά, προκειμένου να βγει η Ελλάδα από την κρίση.
Μιλώντας σε εκδήλωση για ένα νέο ξεκίνημα στην Ευρώπη που οργάνωσαν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη, ο κ. Σβόμπονα απάντησε και σε όσους είναι ευνοϊκός προς την Ελλάδα. «Δεν είμαι ευνοϊκός, είμαι δίκαιος», δήλωσε και εξήγησε ότι έχει επισκεφθεί πολλές φορές τη χώρα μας και διαπίστωσε τα βήματα που έχουν γίνει.
Παράλληλα κάλεσε την Ευρώπη να βοηθήσει την Ελλάδα να βγει από την κρίση και είπε ότι και ευρωπαϊκές Τράπεζες έδιναν δάνεια στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί δανειακό πρόβλημα. Απευθύνθηκε και στην τρόικα, ζητώντας να βοηθήσει κι αυτή την Ελλάδα, κι έστειλε το μήνυμα ότι «μόνο μαζί μπορούμε να βγούμε από την κρίση», αναφέροντας ότι προβλήματα ανεργίας και μερικής απασχόλησης υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Χρειαζόμαστε την Ελλάδα και η Ελλάδα χρειάζεται εμάς. Χρειάζεται μια Ευρώπη της αλληλεγγύης», είπε χαρακτηριστικά..Ο κ. Σβόμποντα αναφέρθηκε ονομαστικά στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, με την παρατήρηση ότι ίσως ενοχλήσει κάποιους, και υπογράμμισε πως αν είχαν γίνει οι μεταρρυθμίσεις που ήταν τότε στις προθέσεις του, σήμερα η Ελλάδα θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης επιτυχημένοι Ελληνες και ξένοι από διάφορους κλάδους μίλησαν για τις εμπειρίες τους και ακολούθησε διάλογος για το μέλλον της Ευρώπης.

Στη συζήτηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας LiemHoang Ngoc, και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ενώ τις εργασίες έκλεισε η επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Συλβάνα Ράπτη.

Βενιζέλος: «Το ΠΑΣΟΚ δε διαλύεται»

Μπουτάρης: Συμφωνώ με τον Τσίπρα για την αποπληρωμή του χρέους
«Συμφωνώ με τον Αλέξη Τσίπρα στην προσέγγισή του για την ανάγκη θέσπισης ενός είδους ρήτρας ανάπτυξης στην αποπληρωμή του ελληνικού χρέους. Το ζήτημα πρέπει να τεθεί στην επικείμενη διαπραγμάτευση για το χρέος μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε. Όσο η χώρα δεν αναπτύσσεται, είναι ανίκανη να αποπληρώνει υπέρογκα τοκοχρεολύσια χωρίς να βυθίζεται τελικά βαθύτερα στην ύφεση και την απελπισία. Δεν έχει πια νόημα αυτή η πολιτική, ούτε για την Ελλάδα ούτε για την Ευρώπη», είπε ο κ. Μπουτάρης.

Σχετικά με το κλίμα ενόψει των ευρωεκλογών παρατήρησε ότι «ο κόσμος δικαίως νιώθει φοβισμένος, θυμωμένος και αδικημένος και στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ν. Ευρώπη, είναι αναμενόμενο ο κόσμος να προστρέξει πολιτικά σε απλοϊκές και αντιευρωπαϊκές κυρίως επιλογές που υπόσχονται εύκολες αλλά αναχρονιστικές λύσεις». «Η τάση αυτή επιτείνεται από την άτσαλη και εκ του αποτελέσματος αποτυχημένη εμπλοκή της τρόικας στην υποτιθέμενη αντιμετώπιση της Ελληνικής κρίσης», είπε και πρόσθεσε: «Χωρίς να παραγνωρίζω την πολυπλοκότητα του προβλήματος, η προσέγγιση της ΕΕ αποδείχθηκε μέχρι στιγμής ανίκανη να αποκλείσει το ενδεχόμενο μίας πιθανής πολιτικής αποσταθεροποίησης στη χώρα μας με σοβαρές επιπτώσεις για όλη την Ευρώπη. Η εμπλοκή της τρόικας στα οικονομικά της Ελλάδας -με τον τρόπο που γίνεται- έχει ξεπεράσει τα ανεκτά όρια δημοκρατικής νομιμοποίησης και ανοχής».