Ευρωπαίοι υπουργοί προειδοποιούν για κίνδυνο κατάρρευσης του χάλυβα

Ευρωπαίοι υπουργοί προειδοποιούν για κίνδυνο κατάρρευσης του χάλυβα
epa05019439 The Tata steelworks in Scunthorpe, Britain 10 November 2015. Indian owners of Tata Steel recently announced 900 job losses at the local plant with more in Scotland, blaming high costs for carbon emissions and cheap steel being dumped in the Britain and Europe coming from China. EPA/INDSEY PARNABY

Το "ντάμπινγκ" από την Κίνα, καθώς και η υπερπαραγωγή σε παγκοσμία κλίμακα απειλούν το μέλλον του κλάδου.

Υπουργοί Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποίησαν τη Δευτέρα για “έναν σημαντικό και επικείμενο κίνδυνο κατάρρευσης του ευρωπαϊκού τομέα του χάλυβα”, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με το “ντάμπινγκ” που εφαρμόζεται από την Κίνα, καθώς και με μια κατάσταση υπερπαραγωγής σε παγκοσμία κλίμακα.

Σε κοινή επιστολή που απευθύνουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι υπουργοί της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, της Ιταλίας Φεντερίκα Γκουίντι, της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, της Βρετανίας Σατζίντ Τζαβίντ, του Βελγίου Κρις Πέτερς και του Λουξεμβούργου Ετιέν Σνάιντερ καλούν την ΕΕ να “χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα” και “να αναλάβει ισχυρή δράση για να απαντήσει σ’ αυτή τη νέα πρόκληση”.

Μεταξύ των μέτρων, οι υπουργοί κάνουν λόγο για “εργαλεία εμπορικής άμυνας στο πλαίσιο των κανονισμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου” καθώς και για άλλα εργαλεία, όπως η υποστήριξη των καινοτομιών, με στόχο “να εκσυγχρονισθεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία του χάλυβα”.

Οι ευρωπαίοι παραγωγοί χάλυβα, οι οποίοι βρίσκονται υπό πίεση, κατηγορούν την Κίνα ότι πωλεί χάλυβα με ζημιά. Ο γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμμανουέλ Μακρόν είχε ήδη δηλώσει τον Ιανουάριο ότι η Ευρώπη, όπου η παραγωγή έχει σταματήσει σε πολλές χαλυβουργίες, δεν θα δεχθεί ποτέ το “κινεζικό ντάμπινγκ”.

Ο χάλυβας αποτελεί ένα από τα δύσκολα ζητήματα στις συνομιλίες που διεξάγονται για να αναγνωριστεί στην Κίνα το καθεστώς της οικονομίας της αγοράς.

Η Σεσίλια Μάλστρεμ, η Ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου, ζήτησε πριν από δέκα ημέρες από τον κινέζο ομόλογό της τη λήψη μέτρων για να μειωθεί η παραγωγή στον τομέα του χάλυβα.

Τη Δευτέρα μια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαβεβαίωσε ότι η Κομισιόν “αντιλαμβάνεται την κατάσταση” και υπογράμμισε ότι η επιστολή των επτά υπουργών “θέτει έναν αριθμό σημείων που έχουμε θέσει και εμείς”.

“Η Επιτροπή χρησιμοποιεί εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να στηρίξει και να εγγυηθεί ένα δίκαιο πεδίο δράσης (μεταξύ των διαφόρων χωρών που εμπορεύονται τον χάλυβα)”, πρόσθεσε η εκπρόσωπος Λουσιά Κοντέ, λέγοντας πως είναι “ανοικτή στις προτάσεις που θα μπορούσαν να βάλουν στο τραπέζι τα κράτη μέλη” για να υπερασπιστούν ακόμη καλύτερα τα συμφέροντα της ΕΕ.

Οι Βρυξέλλες πρόκειται να ανοίξουν στη διάρκεια του τρέχοντος μήνα τρεις νέες διαδικασίες για παραβίαση των κανόνων του ανταγωνισμού αναφορικά με χάλυβα που παράγεται στην Κίνα.

Οι επτά υπουργοί που υπογράφουν την επιστολή καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή “να μην περιμένει να γίνουν αμετάκλητες για τη βιομηχανία μας οι ζημιές που προκαλούνται από τις αθέμιτες πρακτικές”.

Θα πρέπει, σύμφωνα μ’ αυτούς, να είναι “έτοιμη να αρχίσει έρευνες ex officio”, δηλαδή με δική της πρωτοβουλία, και “να επιταχύνει τον ρυθμό των ερευνών πριν από την επιβολή μέτρων εμπορικής άμυνας”.

Η ΕΕ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός χάλυβα στον κόσμο μετά την Κίνα, με περισσότερους από 177 εκατ. τόνους ετησίως, δηλαδή το 11% της παγκόσμιας παραγωγής, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής. Τα τελευταία χρόνια έχουν χαθεί στον τομέα περίπου 40.000 θέσεις εργασίας.