Η Ευρώπη επανεξετάζει τη στάση της έναντι της Ρωσίας

Η Ευρώπη επανεξετάζει τη στάση της έναντι της Ρωσίας

Στις 17 Νοεμβρίου η ΕΕ θα αποφασίσει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει μετά το μπαράζ κυρώσεων.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επανεξετάσουν τη στρατηγική τους απέναντι στη Ρωσία την 17η Νοεμβρίου, αφού οι εκλογές που διοργάνωσαν οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία έστειλαν «ένα πολύ αρνητικό» μήνυμα, δήλωσε σήμερα από τη Βαρσοβία η νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η επόμενη σύνοδος των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών «θα διεξαχθεί σε δέκα ημέρες και πρέπει να δούμε ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο πεδίο» στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε η Μογκερίνι, έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τον Πολωνό υπουργό Εξωτερικών Γκρεγκόρ Σκέτινα.

«Οι αποκαλούμενες εκλογές ήταν ένα πολύ αρνητικό σημάδι, η κατάσταση στο πεδίο είναι εξαιρετικά κακή, με τους νεκρούς χθες (…). Πρέπει να συζητήσουμε τη δράση που πρέπει να αναλάβουμε σε πολιτικό επίπεδο, για να δούμε ποια μορφή διαλόγου και ποιο πολιτικό κανάλι (επικοινωνίας) θέλουμε να εφαρμόσουμε και ποια στρατηγική κυρώσεων να υιοθετήσουμε», πρόσθεσε η Μογκερίνι, η οποία πραγματοποίησε την πρώτη της επίσημη επίσκεψη μετά την ανάληψη των νέων της καθηκόντων στην Πολωνία, μια επιλογή που εκτίμησε η Βαρσοβία.

Σύμμαχος του Πούτιν και ο Γκορμπατσόφ
Ο τελευταίος σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ δήλωσε σήμερα ότι θα υποστηρίξει την πολιτική της Ρωσίας στην Ουκρανία και ως εκ τούτου τη θέση του Βλαντίμιρ Πούτιν στην ουκρανική κρίση, ενώ θα καταγγείλει την αμερικανική «ανάμιξη» σε αυτήν, όταν συναντηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ την Κυριακή, στις εκδηλώσεις για την 25η επέτειο της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου.

«Θα υποστηρίξω ακράδαντα τη θέση της Ρωσίας και ως εκ τούτου του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν», σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο περιθώριο της εκδήλωσης, δήλωσε ο Γκορμπατσόφ στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax. «Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι ο Πούτιν σήμερα υποστηρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον τα συμφέροντα της Ρωσίας. Υπάρχουν βέβαια στην πολιτική του σημεία που επιδέχονται κριτική, αλλά δεν θέλω να την κάνω, ούτε θέλω άλλος να το κάνει».

Έλεγχος διαβατηρίων από τις αρχές της ανατολικής Ουκρανίας
Η Ουκρανία επέβαλε έλεγχο διαβατηρίων γύρω από τις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών στην ανατολική χώρα, ανακοίνωσε σήμερα η κρατική υπηρεσία προστασίας των συνόρων.

Κάθε Ουκρανός ή αλλοδαπός πολίτης θα πρέπει στο εξής να δείχνει το διαβατήριό του προκειμένου να εισέλθει στην περιοχή που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών ή να εξέλθει από αυτήν, ανακοίνωσε η υπηρεσία, η οποία έλαβε το μέτρο αυτό με στόχο την περαιτέρω απομόνωση των ανατολικών περιοχών, ύστερα από επτά μήνες ένοπλης σύγκρουσης με περισσότερους από 4.000 νεκρούς.

Οι ξένοι που εισήλθαν στην ανατολική Ουκρανία από τα ουκρανο-ρωσικά σύνορα δεν θα μπορούν πλέον να εισέλθουν στην υπόλοιπη χώρα.

Η απόφαση λαμβάνεται την επόμενη της ανακοίνωσης του Κιέβου για διακοπή των κοινωνικών παροχών στα εδάφη που ελέγχονται από τους αυτονομιστές.

Η Ουκρανία σκλήρυνε τους τόνους μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στις περιοχές της ανατολικής χώρας που ελέγχουν ο αυτονομιστές, τις οποίες μόνο η Ρωσία αναγνώρισε και οι οποίες, σύμφωνα με το Κίεβο και τις χώρες της Δύσης, κατέφεραν βαρύ πλήγμα στην ειρηνευτική διαδικασία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε την Τρίτη ότι η κεντρική εξουσία παραμένει προσηλωμένη στο ειρηνευτικό σχέδιο και ότι θα λάβει σειρά μέτρων για την προστασία της χώρας και την απομόνωση των εδαφών που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ