Ευρώπη: Υπάρχουν καλά νέα, υπάρχει και η Ελλάδα

Ευρώπη: Υπάρχουν καλά νέα, υπάρχει και η Ελλάδα
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ανάκαμψη στην Ευρώπη προχωρά και η Ελλάδα παραμένει στάσιμη.

Του Μαρκ Τόμσον

Η κατανάλωση αυξάνεται επειδή ο κόσμος έχει περισσότερα χρήματα στην τσέπη για να ξοδέψει εξαιτίας του φτηνότερου πετρελαίου. Οι επενδύσεις ενισχύονται επίσης, καθώς η τεράστια ποσότητα χρήματος που τυπώνει η ΕΚΤ ρίχνει τα επιτόκια δανεισμού.

Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,4% περισσότερο το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο. Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης έφτασε το 1%.

Ιδού πέντε πράγματα τα οποία μας δείχνουν οι αριθμοί που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη:

1. Ισχυρότερη από ΗΠΑ και Βρετανία

Ο ρυθμός ανάπτυξης των 19 χωρών της ευρωζώνης στο τρίμηνο ήταν ισχυρότερος από τις ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο. Όμως η περιοχή ήδη ξεπέρασε τις ΗΠΑ την ίδια περίοδο πέρσι, πριν οδηγηθεί και πάλι σε πτώση.

Οι επίσημες προβλέψεις για την Ευρώπη ακολουθούν την ίδια πορεία το 2015: Η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,5% για φέτος, μόλις το μισό από τις αντίστοιχες προβλέψεις για τις ΗΠΑ.

Μερικές από τις ευνοϊκές εξελίξεις έχουν ήδη αρχίσει να ξεθωριάζουν: Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων καθώς και το ευρώ έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν έπειτα από το σοκ της ΕΚΤ.

2. Η Γαλλία ξεπερνά τη Γερμανία

Αντιστρέφοντας μια πρόσφατη συνήθεια, η Γαλλία ανακοίνωσε για αυτό το τρίμηνο ανάπτυξη 0.6% – σε σύγκριση με την ανάπτυξη 0,3% στη Γερμανία. Οικονομικοί αναλυτές πιστεύουν ότι τα γαλλικά νούμερα φαίνονται καλύτερα επειδή τα περσινά δεδομένα ήταν χαμηλότερα των αναμενόμενων.

Σημείωσαν επίσης ότι τα αυξημένα αποθεματικά των γαλλικών εταιρειών πιθανότατα έδωσαν μια ώθηση στην οικονομία της χώρας, η οποία γρήγορα θα ξεθωριάσει. Η υψηλότερη εσωτερική ζήτηση, οι εξαγωγές και οι επενδύσεις θα φέρουν πιθανότατα τη Γερμανία σε καλύτερη θέση από τη Γαλλία αργότερα εντός του έτους.

3. Η Ιταλία αναπτύσσεται και πάλι

Έπειτα από χρόνια ύφεση και στασιμότητα, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύσσεται και πάλι. Η ενισχυμένη αγορά αυτοκινήτων φαίνεται να έπαιξε θετικό ρόλο σε αυτό. Η καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη ανακάμπτει και το 2015 θα βρει τη χώρα να βλέπει και πάλι ετήσια ανάπτυξη έπειτα από το 2011.

4. Η Ισπανία έχει πάρει «φωτιά»

Η Ισπανία αποτελεί τον απόλυτο πρωταγωνιστή των ισχυρών ευρωπαϊκών οικονομιών, σημειώνοντας την καλύτερη τριμηνιαία επίδοση από το 2007 και τον ισχυρότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων έξι ετών. Σε αυτό τη βοήθησε και η γενικότερη θετική κατάσταση της περιοχής αλλά και οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν έπειτα από την τραπεζική κρίση και το πρόγραμμα του 2012.

5. Η Ελλάδα επέστρεψε στην ύφεση

Η Ελλάδα είδε την οικονομία της να συρρικνώνεται για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, καθώς η διαρκής διαμάχη με τους πιστωτές της κλόνισαν την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη. Η χώρα ξεμένει από χρήμα και χρειάζεται επειγόντως μια συμφωνία με την Ευρώπη των επόμενων εβδομάδων. Όμως, ακόμη και τότε, τα πράγματα μπορεί να γίνουν χειρότερα πριν βελτιωθούν.

Πηγή: CNN Money