Ευρωβαρόμετρο: Το 85% των Ελλήνων ανησυχεί για ακρίβεια και οικονομία
- 28/05/2025, 11:00
- SHARE

Δυσοίωνα μηνύματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και για το άμεσο μέλλον των προσωπικών οικονομικών του έστειλε το 85% των Ελλήνων στο τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.
Όπως προκύπτει από την έρευνα, το 79% των Ελλήνων αναφέρει ως «εντελώς κακή» την κατάσταση στην εθνική οικονομία, έναντι του 60% στο σύνολο της ΕΕ.
Το 42% των Ελλήνων θεωρεί πως η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού είναι «εντελώς κακή» έναντι του 23% στην ΕΕ.
Για την προσωπική εργασιακά κατάσταση, το 29% των Ελλήνων την κρίνει ως «απολύτως κακή» έναντι 18% στην ΕΕ.
Για τις οικονομικές προσδοκίες που έχουν οι Έλληνες για την πορεία της εγχώριας οικονομίας το επόμενο 12, το 44% απαντά πως θα μείνει ως έχει ενώ το 41% υποστηρίζει πως θα γίνει χειρότερη.
Ακόμα, τα 2 βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή -με βάση τις απαντήσεις στην έρευνα- είναι οι αυξανόμενες τιμέ/πληθωρισμός/κόστος ζωής σε ποσοστό 49% (όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 31%).
Ακολουθεί η επιλογή «οικονομική κατάσταση» με 36% (έναντι 20% στην ΕΕ).
Η οπιτικά για τους θεσμούς και την Ουκρανία
Σχετικά με το μέλλον της ΕΕ, το 54% των Ελλήνων δηλώνει απαισιόδοξο (35% στην ΕΕ) και το 43% των συμπολιτών μας δηλώνει αισιόδοξο (62% στην ΕΕ).
Σχετική με την εμπιστοσύνη που έχουν οι Έλληνες στα θεσμικά όργανα, το 59% απαντά πως τείνει να μην εμπιστεύεται την ΕΕ, το 78% αρνητικά για το ελληνικό κοινοβούλιο και το 74% αρνητικά για την ελληνική κυβέρνηση.
Στο ερώτημα για την εικόνα που έχουν οι Έλληνες για την ΕΕ, το 33% απαντά «εντελώς αρνητική», το 34% «ουδέτερη» και το 33% «θετική».
Για την εισβολή στην Ουκρανία, το 72% των Ελλήνων συμφωνεί με την παροχή οικονομικής και ανθρωπιστικής ενίσχυσης στην Ουκρανία (76% στην ΕΕ).
Ωστόσο, το 59% των Ελλήνων εκφράζει την πλήρη διαφωνία του με τη χρηματοδότηση αγορά και αποστολής στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία (έναντι του 36% στην ΕΕ).
Ακόμα, το 50% των Ελλήνων συμφωνία με τις κυρώσεις προς τη Ρωσία ενώ το 41% διαφωνεί (έναντι 72% και 43% στην ΕΕ αντίστοιχα).
Πανευρωπαϊκός προβληματισμός για την οικονομία
Πανευρωπαϊκά και στο ερώτημα για το ποια θα είναι η οικονομική κατάσταση της ΕΕ το επόμενο 12μηνο, το 33% απάντησε «αρνητική» και το 43% «θετική».
Το 33% είναι το υψηλότερο ποσοστό των ερευνών του Ευρωβαρόμετρου από το 2022.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:
Η εμπιστοσύνη στην ΕΕ
Το 52% των Ευρωπαίων εμπιστεύεται την ΕΕ, το υψηλότερο αποτέλεσμα από το 2007. Το επίπεδο εμπιστοσύνης είναι υψηλότερο μεταξύ των νέων ηλικίας 15-24 ετών (59%).
Καταγράφοντας άλλο ένα ρεκόρ 18ετίας, το 52% των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι εμπιστεύονται την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη βαθμολογία να είναι και πάλι ιδιαίτερα υψηλή μεταξύ των νέων πολιτών (57%). Ταυτόχρονα, το 36% των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι εμπιστεύονται την εθνική τους κυβέρνηση και το 37% ότι εμπιστεύονται το εθνικό τους κοινοβούλιο.
Τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων (75%) – το υψηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες – δηλώνουν ότι αισθάνονται πολίτες της ΕΕ.
Επιπλέον, περισσότεροι από έξι στους δέκα πολίτες της ΕΕ (62%) είναι επίσης αισιόδοξοι για το μέλλον της ΕΕ.
Το ευρώ
Η έρευνα του Ευρωβαρομέτρου κατέγραψε την υψηλότερη υποστήριξη που έχει καταγραφεί ποτέ για το κοινό νόμισμα, τόσο στην ΕΕ (74%) όσο και στη ζώνη του ευρώ (83%). Όσον αφορά την αντίληψη για την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας, το 44% των Ευρωπαίων τη θεωρεί καλή , ενώ το 48% την θεωρεί κακή. Η πλειοψηφία των πολιτών (43%) εξακολουθεί να πιστεύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομική κατάσταση θα παραμείνει σταθερή τους επόμενους 12 μήνες.
Μια πιο διεκδικητική ΕΕ
Σχεδόν επτά στους δέκα ερωτηθέντες (69%) συμφωνούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας τόπος σταθερότητας σε έναν ταραγμένο κόσμο.
Σχεδόν εννέα στους δέκα Ευρωπαίους (88%) συμφωνούν ότι θα πρέπει να υπάρχει περισσότερη συνεργασία βάσει κανόνων μεταξύ των χωρών και των περιοχών του κόσμου. Περισσότεροι από τέσσερις στους πέντε πολίτες της ΕΕ (86%) συμφωνούν ότι η αύξηση των τελωνειακών δασμών είναι επιζήμια για την παγκόσμια οικονομία. Ωστόσο, εάν άλλες χώρες αυξήσουν τους δασμούς τους στις εισαγωγές από την ΕΕ, το 80% των ερωτηθέντων συμφωνεί ότι η ΕΕ θα πρέπει να επιβάλει τελωνειακούς δασμούς ως απάντηση για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.
Περισσότεροι από οκτώ στους δέκα (81%) υποστηρίζουν μια κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας μεταξύ των κρατών μελών – το υψηλότερο αποτέλεσμα από το 2004. Ταυτόχρονα, το 78% ανησυχεί για την άμυνα και την ασφάλεια της ΕΕ τα επόμενα πέντε χρόνια.
Όσον αφορά τις προτεραιότητες για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, οι Ευρωπαίοι πολίτες θα ήθελαν ο προϋπολογισμός της ΕΕ να δαπανάται για την άμυνα και την ασφάλεια (43%), την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις και τη δημόσια υγεία (42%) και την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία, τον πολιτισμό και τα μέσα ενημέρωσης (34%, σταθερά). Με 40%, η ασφάλεια και η άμυνα είναι επίσης ο κορυφαίος τομέας που οι πολίτες πιστεύουν ότι θα πρέπει να επωφεληθούν από μεγαλύτερη αύξηση της χρηματοδότησης της ΕΕ, ακολουθούμενος από την ενεργειακή μετάβαση/προσιτή ενέργεια (32%).
Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους, η ΕΕ θα πρέπει να λάβει μεσοπρόθεσμα μέτρα στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας (39%), ακολουθούμενη από την οικονομία (29%), τη μετανάστευση (24%) και το κλίμα και το περιβάλλον (24%). Ταυτόχρονα, το 44% των Ευρωπαίων πολιτών πιστεύει ότι η διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας θα έχει βραχυπρόθεσμα τον μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο στη ζωή τους, ακολουθούμενο από τη διασφάλιση των προμηθειών τροφίμων, υγείας και βιομηχανίας στην ΕΕ (27%) και τη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών απασχόλησης (26%).
Η ειρήνη (41%, +2 ποσοστιαίες μονάδες) παραμένει η αξία που αντιπροσωπεύει καλύτερα την ΕΕ, ακολουθούμενη από τη δημοκρατία (33% – 2 ποσοστιαίες μονάδες) και το σεβασμό του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων (28%, νέο στοιχείο).
Αντίδραση της ΕΕ στον πόλεμο στην Ουκρανία
Απέναντι στον ρωσικό επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας, το 80% των Ευρωπαίων ερωτηθέντων συμφωνεί με την υποδοχή στην ΕΕ ανθρώπων που διαφεύγουν από τον πόλεμο, ενώ πάνω από τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων (76%) υποστηρίζουν την παροχή οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία. Το 72% των πολιτών της ΕΕ υποστηρίζει τις οικονομικές κυρώσεις κατά της ρωσικής κυβέρνησης, των εταιρειών και των ατόμων, ενώ έξι στους δέκα (60%) εγκρίνουν την παραχώρηση από την ΕΕ καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και το 59% συμφωνεί με τη χρηματοδότηση από την ΕΕ της αγοράς και προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εξακολουθεί να θεωρείται το πιο σημαντικό ζήτημα σε επίπεδο ΕΕ (27%) από τα 15 θέματα (ακολουθεί η διεθνής κατάσταση με 24% και η ασφάλεια και η άμυνα με 20%. Το77% των Ευρωπαίων ερωτηθέντων συμφωνεί ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της ΕΕ.