Ευρωζώνη: Ανάπτυξη 0,4-0,5% «βλέπουν» οι οικονομολόγοι

Ευρωζώνη: Ανάπτυξη 0,4-0,5% «βλέπουν» οι οικονομολόγοι
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ευρωπαϊκή οικονομία είχε για πρώτη φορά μετά από χρόνια καλύτερη επίδοση από την αμερικανική.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η δημοσιοποίηση των στοιχείων της Eurostat για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης εντός του πρώτου τριμήνου του 2015.

Ενόψει της ανακοίνωσης των επίσημων στοιχείων, τα πρακτορεία Bloomberg και Reuters διεξήγαγαν δημοσκοπήσεις σε οικονομολόγους που παρακολουθούν στενά την ευρωπαϊκή οικονομία. Οι απόψεις συγκλίνουν στο ότι η ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρώπης διαμορφώθηκε στο 0,4% έως 0,5% στο διάστημα αυτό.

Σύμφωνα με το Reuters, είναι σαφές ότι η οικονομία της Ευρωζώνης είχε για πρώτη φορά μετά από χρόνια καλύτερη επίδοση από την αμερικανική. Δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μόλις τον Μάρτιο ξεκίνησε το πρόγραμμα αγορών ομολόγων, ένας τέτοιος ρυθμός ανάπτυξης θα ενισχύσει περισσότερο τις φωνές όσων θεωρούν ότι ενδεχομένως δεν χρειάζεται καν ένα τέτοιο πρόγραμμα στήριξης.

Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters, εκτιμούν πως η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,5%, η γαλλική με ρυθμό 0,4% και η ιταλική με ρυθμό 0,2%. Οι αναλυτές συμφωνούν ότι πολλές θετικές δυνάμεις, εκτός από τη νομισματική χαλάρωση της ΕΚΤ, προστέθηκαν για να υπάρξει η βελτίωση της επίδοσης της οικονομίας της Ευρωζώνης.

«Η ανάκαμψη στηρίζεται σε πέντε παράγοντες: Την ισχυρότερη εξωτερική ζήτηση, τις πιο χαλαρές εσωτερικές συνθήκες χρηματοδότησης, το τέλος της δημοσιονομικής λιτότητας, την εξασθένηση του ευρώ και τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου», υπογραμμίζει αναλυτής της Goldman Sachs.