EWG: Προθεσμία 24 ωρών για να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες

EWG: Προθεσμία 24 ωρών για να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες

Να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα είναι το μήνυμα των Ευρωπαίων.

Τις βασικές εκκρεμότητες εντός των επόμενων 24 ωρών καλείται να κλείσει η κυβέρνηση για να δοθεί το πράσινο φως από τους τεχνοκράτες του Euroworking Group και να ξεκινήσει η διαδικασία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και η εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

Στη συνεδρίαση του EWG που τελείωσε το απόγευμα της Δευτέρας, οι θεσμοί έδωσαν μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης θα πρέπει να κλείσει όλα όσα έχουν απομείνει από τα προαπαιτούμενα μέτρα που χρειάζονται.

Η δόση των 7,5 δισ αναμένεται να πάρει το πρώτο πράσινο φως μετά την ολοκλήρωση των εκκρεμοτήτων και αφού στείλουν επιστολή οι θεσμοί προς τα μέλη του Euroworking group που θα το επιβεβαιώνει.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των εκκρεμοτήτων είναι η μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, η σύμβαση παραχώρησης του Ελληνικού μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development, και η θέσπιση του ακαταδίωκτου για τα μέλη του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, έτσι ώστε να μπορούν τα στελέχη του να παίρνουν αποφάσεις χωρίς τον φόβο άσκησης διώξεων σε βάρος τους.

Εφόσον όλα ολοκληρωθούν άμεσα, θα ξεκινήσουν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες έγκρισης σε όσες ευρωπαϊκές χώρες προβλέπεται κάτι τέτοιο, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν πριν το eurogroup της 16ης Ιουνίου.

Το μεσημέρι της Δευτέρας έγινε γνωστό ότι η Κομισιόν κατέθεσε έκθεση σύμφωνα με την οποία δηλώνει θετική επί της αρχής για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.