Εξαφανίστε τον πόνο από την εργασία

Εξαφανίστε τον πόνο από την εργασία

Η διάταξη του χώρου εργασίας μπορεί να είναι πηγή πόνων στην πλάτη και τους καρπούς.

Σας κάθεται στο λαιμό η εργασία σας; Φυσικά.

Το ερώτημα δεν είναι για πλάκα όμως, για όσους υποφέρουν από πόνους στον ώμο, το λαιμό, τον καρπό ή την πλάτη κατά την εργασία τους. Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις που προκαλούν τραύματα πονάνε – και σωματικά και οικονομικά. Σκεφτείτε: το κόστος στο σύνολο της ζωής ενός ανθρώπου που υποφέρει από σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι περίπου 300 χιλιάδες δολάρια, σύμφωνα με έρευνες.

Οι έρευνες φανερώνουν επίσης ότι όσοι υποφέρουν από πόνο στην πλάτη ξοδεύουν 60% περισσότερο σε ιατρικά έξοδα από τους συναδέλφους τους και ο εργαζόμενος που υποφέρει από πόνο στους μυς, στους τένοντες, στους συνδέσμους ή στα οστά (όχι στην πλάτη) χάνει 5,5 ώρες παραγωγικότητας κάθε εβδομάδα. Ο Μπραντ Χάτσινς, ειδικός σε θέματα εργονομίας, λέει: «Αυτό ισοδυναμεί με το να μην πας μια μέρα στο γραφείο».

Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν όσοι εργάζονται συχνά από το σπίτι. Ο καθηγητής εργονομίας του Κορνέλ, Άλαν Χετζ, βρήκε ότι η χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή στο σπίτι είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας τραυματισμού. Ο Χετζ λέει: «Ακόμα και εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης ξοδεύουν από έξι έως οκτώ ώρες εβδομαδιαίως δουλεύοντας σπίτι στον υπολογιστή».

Διαβάστε ακόμη: Πέντε τρόποι να προστατέψετε το μυαλό και την καριέρα σας

Αν δεν μπορείτε να διαθέσετε 1.000 ή 2.000 δολάρια για μια εργονομικά σχεδιασμένη πολυθρόνα, μη φοβάστε. Οι παρακάτω στρατηγικές δεν κοστίζουν πολύ για να σας ανακουφίσουν.

Εκμεταλλευτείτε τα διαλλείματα

Δουλέψτε εξυπνότερα, συμβουλεύει ο Χάτσινς. Για να ανακουφιστείτε από τον πόνο, κάντε διατάσεις και περπατήστε τουλάχιστον για ένα λεπτό κάθε μισή ώρα, αλλάζετε συχνά στάσεις κατά την εργασία και κάντε μικρά συχνά διαλείμματα του ενός λεπτού για διατάσεις και χαλάρωμα.

Μιλήστε με το τμήμα προσωπικού για να διαπιστώσετε αν η εταιρεία σας έχει σύμβουλο για θέματα υγείας ή εργονομίας -οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες έχουν- και ζητήστε να εκτιμήσουν το χώρο εργασίας σας, λέει η Μαίρη Ταβαρόζι, διευθύντρια στο Towers Watson. Αν έχετε συμφωνία για να εργάζεστε από το σπίτι, η εταιρεία μπορεί να καλύψει το κόστος αγοράς εργονομικής καρέκλας ή άλλου εξοπλισμού.

Διαβάστε ακόμη: Οι τρεις μεγαλύτερες οχλήσεις στο γραφείο

Αγοράστε τα σωστά πράγματα
Δεν βοηθά η εταιρεία ή είστε αυτοαπασχολούμενος; Αγοράστε εξοπλισμό που κρατά τη μέση, την πλάτη, το κεφάλι και τους καρπούς στη σωστή θέση. Δώστε προσοχή στο πληκτρολόγιο και την καρέκλα που συνήθως είναι η πηγή των προβλημάτων. Η οθόνη σας, για παράδειγμα, πρέπει να είναι ρυθμισμένη ώστε το βλέμμα σας να πέφτει σχεδόν κατακόρυφα. Οι βάσεις οθόνης στοιχίζουν περίπου 20 δολάρια.

Τα χέρια σας πρέπει να βρίσκονται σε κατάσταση ανάπαυσης στο ίδιο ύψος με τους αγκώνες ώστε οι καρποί να παραμένουν οριζόντια, κάτι που συνήθως δε γίνεται αν χρησιμοποιείτε φορητό υπολογιστή με εξωτερικό πληκτρολόγιο. Αγοράστε ένα επιπλέον πληκτρολόγιο και μια βάση κάτω από το γραφείο για να το στηρίξετε. Βρείτε μια καρέκλα με ρυθμιζόμενο ύψος και υποβραχιόνιο και υποστήριξη πλάτης, ώστε να κάθεστε σε μια ελαφρώς κεκλιμένη γωνία (η πλάτη να ακουμπά πίσω και το κεφάλι σε ευθεία).

Διαβάστε ακόμη: Γιατί χρειάζεστε πραγματικές διακοπές

Για τη στήριξη των καρπών η διασπώμενη βάση πληκτρολογίου και το αντιβραχιόνιο πρέπει να αποφεύγονται, λέει ο Χετζ: «90% των εργονομικών αυτών βοηθημάτων δεν βοηθούν καθόλου.»

Αφήστε το κράτος να βοηθήσει
Τα έξοδα για εργονομικό εξοπλισμό μπορεί να εκπίπτουν από το εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων. Επίσης, η επίσκεψη σε ένα θεραπευτή για ανακούφιση μπορεί να συγχρηματοδοτηθεί από τον επαγγελματικό λογαριασμό με φορολογική έκπτωση, το ίδιο και οι θεραπείες μασάζ. Αυτό γλιτώνει μερικά μετρητά και κάνει τη δουλειά πιο ευχάριστη.