Εξαγωγική «προπόνηση» για στελέχη εταιρειών!

Εξαγωγική «προπόνηση» για στελέχη εταιρειών!

Σε ρόλο προπονητή το πρόγραμμα δια βίου Μάθησης «ITM Worldwide Concept» και ο ΣΕΒΕ.

Συνολικά 50 ελληνικές εταιρείες θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα κατάρτισης δια βίου Μάθησης «ΙΤΜ Worldwide Concept» εντός του 2013, με στόχο την αύξηση των εξαγωγών τους. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ειδικεύεται στην εξαγωγική «προπόνηση», καθώς οι απόφοιτοι του οποίου ανά τον κόσμο έχουν – σε μια δεκαετία – αυξήσει κατά 10 δισ. δολ τις εξαγωγές των εταιρειών για τις οποίες εργάζονται, «ανοίγοντας» 45 νέες αγορές ανά την υφήλιο. Το πρόγραμμα «ITM», που ξεκίνησε το 2007, έχει ήδη καταρτίσει πάνω από 1000 στελέχη μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη Σουηδία και έχει εκπαιδεύσει πάνω από 500 καταρτιζόμενους και διευθυντικά στελέχη από 27 χώρες από την Ευρώπη, την Καραϊβική και τη Νότιο Αφρική.

Διαβάστε ακόμη: Αυξημένη το 2013 η παραγωγή της βιομηχανίας πετρελαίου

Ένας απόφοιτος, ίσον αύξηση εξαγωγών μέχρι και κατά 1 εκατ. ευρώ
Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να «ανοίξει» η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα, η μεθοδολογία του οποίου αναπτύχθηκε από τον Διεθνή Σύνδεσμο Οργανισμών Επαγγελματικής Κατάρτισης (IATTO).

Στην Ελλάδα, το πρόγραμμα θα «τρέξει» ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος – ΣΕΒΕ, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ), στο πλαίσιο του έργου «Εξωστρέφεια», που υλοποιείται από κοινού με την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων, υπό την αιγίδα – και με τη χρηματοδότηση – του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.  Ο ΣΕΒΕ, ως εκπρόσωπος του ΙΑΤΤΟ στην Ελλάδα, θα παραλαμβάνει τις αιτήσεις και θα συντονίσει την όλη διαδικασία.

Τα παραπάνω ανακοίνωσαν σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του ΙΑΤΤΟ Χάσε Κάρλσον (Hasse Karlsson) και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ δρ Τάσος Αλεξανδρίδης, κατά τις ομιλίες τους στο 39ο IATTO FORUM – ΕXPORT SUMMIT II, που διοργανώνει ο ΣΕΒΕ.

Όπως υποστήριξε ο κ. Κάρλσον, σύμφωνα με σχετική ανάλυση, που διεξήχθη στη Σουηδία, ένας απόφοιτος του προγράμματος αυξάνει από 500.000 έως 1 εκατομμύριο ευρώ τα κέρδη της εταιρείας από την εξαγωγική δραστηριότητα. Επίσης, δημιουργούνται δύο – τρεις νέες θέσεις εργασίας ανά εταιρεία.

Η ιδέα του ITM Worldwide Concept αναπτύχθηκε από επτά φορείς υποστήριξης του εμπορίου και οργανισμούς στήριξης ΜΜΕ από τις χώρες Σουηδία, Νορβηγία, Ισλανδία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Λιθουανία και Ελλάδα – με τον ΣΕΒΕ ως εταίρο – με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Σύμφωνα με τους εμπνευστές του, το πρόγραμμα προσφέρει μοναδικό μείγμα ακαδημαϊκής και πρακτικής γνώσης, «γεφυρώνοντας» την απόσταση μεταξύ πράξης και θεωρίας.

Διαβάστε ακόμη: Νέα μείωση 3,4% στο έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου

Ιστορίες επιτυχίας, με επίκεντρο τις εξαγωγές
Χαρακτηριστικό παράδειγμα εταιρείας, που εφήρμοσε το πρόγραμμα, είναι η επιχείρηση ηλεκτρονικών ΑΤΕCH ELEKTRONIKA, με έδρα τη Σλοβενία. Σύμφωνα με τον κ. Κάρλσον, το 2011, το στέλεχος της εταιρείας Μπριγκίτα Τόμαζιτς, συμμετείχε στο πρόγραμμα. Ύστερα από έναν χρόνο εκπαίδευσης, οι πωλήσεις διπλασιάστηκαν.

Συνολικά, οι πωλήσεις των σλοβενικών εταιρειών που εφήρμοσαν το πρόγραμμα αυξήθηκαν – μέσο όρο – κατά 44% ανά έτος, σύμφωνα με τον Δημόσιο Οργανισμό Επιχειρηματικότητας, Καινοτομίας, Ανάπτυξης, Επενδύσεων και Τουρισμού της Σλοβενίας.
Στη δε Σουηδία, σύμφωνα με το επιχειρηματικό περιοδικό Dagens Industri, η επένδυση των 10.000 ευρώ (κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα) απέδωσε αύξηση εξαγωγών κατά 500.000 ευρώ ετησίως ανά εταιρεία.

Ο Γιόνας Κιβέντερ της σουηδικής BS ELCONGROL συμμετείχε στο πρόγραμμα επί εξάμηνο το 1997. Από τότε, οι εργαζόμενοι αυξήθηκαν σε 40 από 12 και οι εξαγωγές έφτασαν από το από το μηδέν στο 45% των πωλήσεων.