Εξάγοντας… άστεγους στο Λονδίνο

Εξάγοντας… άστεγους στο Λονδίνο

Δεκαπέντε Έλληνες βρέθηκαν να κοιμούνται στους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας το 2012 - Δραματική η εικόνα από την υπόλοιπη Ευρώπη της κρίσης.

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο γνωστός για την «ευφράδεια» του Δήμαρχος του Λονδίνου, αφηγήθηκε χθες το βράδυ από το βήμα του Royal Albert Hall, όπου πραγματοποιούνταν η ετήσια συνάντηση του Institute of Directors, μία ιστορία που είχε βιώσει πολύ πρόσφατα. «Οδηγώντας το ποδήλατό μου δίπλα στο κανάλι ήρθα πρόσωπο με πρόσωπο με μία οικογένεια αστέγων από την Ισπανία. Πραγματικά σοκαρίστηκα. Όσο καιρό είμαι δήμαρχος δεν είχα αντικρίσει ξανά οικογένεια απόρων και αστέγων Ισπανών στο Λονδίνο. Έχουν κάθε δικαίωμα να έρθουν και να αναζητήσουν εργασία, άλλα έφεραν πλέον και εδώ την εικόνα καταστροφής του Ευρώ».

Ο δήμαρχος είπε πως συνομίλησε μαζί τους -ή τουλάχιστον προσπάθησε, καθώς τα αγγλικά τους ήταν άσχημα- και συμπέρανε ότι «ο τύπος, ο οποίος ήταν από την Μάλαγα και δούλευε στον κατασκευαστικό τομέα, είχε χάσει κάθε ελπίδα να βρει εργασία εκεί. Μπροστά στα μάτια μου έβλεπα μία ζωντανή τραγωδία. Αυτό δεν θα είχε συμβεί εάν δεν είχε ξεκινήσει το Ευρώ πριν από δέκα χρόνια, και σήμερα οι πολιτικοί της Ευρώπης δεν έχουν καμία απάντηση να δώσουν πάνω σε αυτό το θέμα».

Διαβάστε ακόμη: Οι μπάτλερ του Ντουμπάι

Με αφορμή την τοποθέτηση του Μπόρις Τζόνσον, η εφημερίδα Telegraph έφερε στην επιφάνεια τα στοιχεία των ξένων αστέγων που ζουν στους δρόμους του Λονδίνου. Περισσότεροι από 730 πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Δυτική Ευρώπη ήταν άστεγοι το 2012, αριθμός που είναι υπερδιπλάσιος σε σχέση με το 2010, χρονιά που είχε διαχυθεί η κρίση και εκτός Ελλάδας . Από αυτούς οι 62 ήταν από την Ισπανία, 131 από την Πορτογαλία, 150 από την γειτονική Ιρλανδία και 15 από την Ελλάδα. Ο αριθμός των Ιταλών τριπλασιάστηκε από 41 σε 112 μέσα στην διετία.

Η σύνδεση με το Ευρώ που έκανε ο Τζόνσον σίγουρα έχει βάση, όμως ραγδαία ήταν και η αύξηση των αστέγων της Βρετανίας της στερλίνας. Με στοιχεία του 2012, στους δρόμους του Λονδίνου κοιμούνταν 2.923 Βρετανοί έναντι 1.700 που ήταν το 2010, ενώ αντίστοιχα ο αριθμός των Ανατολικο-ευρωπαίων αστέγων στο ίδιο διάστημα αυξήθηκε από 845 άτομα σε 1.772.

Διαβάστε ακόμη: Ο «captain Picard» της NSA