Εξαγορά «μαμούθ» στο χώρο του φαρμάκου

Εξαγορά «μαμούθ» στο χώρο του φαρμάκου

To πρώτο μεγάλο deal της χρονιάς στον φαρμακευτικό κλάδο είναι η εξαγορά της Celgen από τη Bristol-Myers Squibb.

Συμφωνία για την εξαγορά της Celgene υπέγραψε η Βristol-Myers Squibb (BMS),  με χρηματιστηριακή συναλλαγή μετοχών αξίας περίπου 74 δισ. δολαρίων, όπως ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες την Πέμπτη.

Βάσει της συμφωνίας, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στο γ΄ τρίμηνο του 2019, οι μέτοχοι της Celgene θα λάβουν 1 μετοχή της BMS και 50 δολάρια σε μετρητά για κάθε μετοχή της Celgene καθώς και δικαίωμα για ενδεχόμενη αξία (CVR), που θα συνδέεται με την επίτευξη μελλοντικών ρυθμιστικών οροσήμων.

Σύμφωνα με την τιμή κλεισίματος της μετοχής της BMS, ύψους 52,43 δολαρίων, στις 2 Ιανουαρίου, τα μετρητά που θα ληφθούν από τους μετόχους της Celgene κατά το κλείσιμο εκτιμώνται σε 102,43 δολάρια /μετοχή και ένα CVR.

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, θα περιέλθει στην κατοχή της BMS περίπου το 69% της συγχωνευθείσας εταιρείας, ενώ οι μέτοχοι  της Celgene θα κατέχουν το υπόλοιπο 31%.

Η συγχωνευθείσα εταιρεία θα διαθέτει εννέα προϊόντα, με ετήσιες πωλήσεις άνω του 1 δισ. δολαρίων και σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης στους τομείς  της Ογκολογίας, της ανοσολογίας της φλεγμονής και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η συναλλαγή εγκρίθηκε από τα διοικητικά συμβούλια και των δύο εταιρειών. Τόσο η BMS  όσο και η Celgene είναι διεθνείς βιοφαρμακευτικές εταιρείες, των οποίων η συγχώνευση αναμένεται να καταστήσει την BMS  έναν πρωτοπόρο ηγέτη στον τομέα.

«Ως συνδυασμένη οντότητα θα ενισχύσουμε τις ηγετικές μας θέσεις σε όλο το χαρτοφυλάκιό μας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, της ανοσολογίας και της φλεγμονής. Επίσης, θα επωφεληθούμε από ένα εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο, πρώιμης και τελικής φάσης,  έξι νέων προϊόντων που αναμένεται να κυκλοφορήσουν», δήλωσε ο Giovanni Caforio, διευθύνων σύμβουλος της BMS.

Ο Mark Alles, διευθύνων σύμβουλος της Celgene, τόνισε απ’ την πλευρά του:  «Σε συνδυασμό με την BMS, παρέχουμε άμεση και ουσιαστική αξία στους μετόχους της Celgene και τους παρέχουμε ουσιαστική συμμετοχή στις μακροπρόθεσμες ευκαιρίες ανάπτυξης που δημιουργεί η συγχωνευθείσα εταιρεία».

Ο Caforio θα συνεχίσει να βρίσκεται στο τιμόνι της εταιρείας, με την ιδιότητα του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, ενώ δύο μέλη από το ΔΣ της Celgene θα προστεθούν σε αυτό της BMS.