Έξαλλοι στο WikiLeaks με τη Google

Έξαλλοι στο WikiLeaks με τη Google
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η εταιρεία έδωσε το 2012 στην αμερικανική κυβέρνηση email και δεδομένα των ακτιβιστών χωρίς ποτέ να τους ενημερώσει.

Η αίτηση των αμερικανικών αρχών προς τη Google ήρθε πολύ νωρίτερα από την περίοδο που το WikiLeaks ήταν στο επίκεντρο των αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις της NSΑ, που είχαν ως κεντρικό πρόσωπο τον Edward Snowden.

Από το 2010, και με επικεφαλής τον Julian Assange, η ομάδα άρχισε να δημοσιεύει απόρρητες πληροφορίες και επικοινωνίες της αμερικανικής κυβέρνησης φέρνοντάς τη σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Στα μέσα του 2012 η κυβέρνηση απαίτησε από τη Google να της παράσχει στοιχεία των στελεχών του WikiLeaks, και μάλιστα με τον όρο να μην ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους με κανέναν τρόπο. Η Google ενημέρωσε τελικά τους ακτιβιστές, αλλά μόλις τον Δεκέμβριο του 2014.

Οι υπεύθυνοι του WikiLeaks, απευθυνόμενοι μέσω δικηγόρων πια στη Google, δηλώνουν «έκπληκτοι και ενοχλημένοι» από τις ενέργειές της και ζητούν πλήρη ενημέρωση για το τι ζητήθηκε από τις αρχές και τι ακριβώς παραδόθηκε.

Η είδηση αποκτά μεγαλύτερη σημασία μετά τις αποκαλύψεις, από το 2013, του Edward Snowden, πρώην υπαλλήλου της NSA, για το πώς η κυβέρνηση παρακολουθεί τους πολίτες της, αλλά και τις τότε διαβεβαιώσεις της Google και άλλων εταιρειών πως θα διαφυλάξουν στον καλύτερο βαθμό που μπορούν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών τους.

«Αν και είναι πολύ αργά για τους πελάτες μας να έχουν την έγκαιρη πληροφόρηση που έπρεπε να είχαν εξαρχής, διατηρούν το δικαίωμα να λάβουν από τη Google τον κατάλογο του τι παραχωρήθηκε στην κυβέρνηση, μαζί με μία εξήγηση γιατί η Google περίμενε 2,5 χρόνια προτού τελικά ενημερώσει», αναφέρεται στην επιστολή.

Σύμφωνα με το έγγραφο ενημέρωσης της Google, μετά από ένταλμα της αμερικανικής κυβέρνησης παρέδωσε «όλα τα email και το περιεχόμενό τους, στοιχεία συνδρομητών, τεχνικά στοιχεία και άλλα δεδομένα» που αφορούσαν σε πρόσωπα σχετιζόμενα με το WikiLeaks. Το ένταλμα είχε ως αιτιολογικό, μεταξύ άλλων, κατηγορίες για κατασκοπεία, συνωμοσία για κατασκοπεία, και κλοπή ή υπεξαίρεση περιουσίας της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με δήλωση της Google, η ενημέρωση των ενδιαφερόμενων χρηστών αποτελεί πάγια πολιτική της, «εκτός από τις λίγες περιπτώσεις όπου η δικαστική εντολή δεν μας αφήνει κανένα περιθώριο, πράγμα που δυστυχώς συμβαίνει αρκετά συχνά». Οι δικηγόροι του WikiLeaks ζητούν να μάθουν αν η Google έκανε κάποια ενέργεια ενάντια σε αυτά τα εντάλματα προσπαθώντας να τα σταματήσει, ή αν συμμορφώθηκε αμέσως.