Εξαντλήθηκε στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης το φάρμακο της χλωροκίνης- Χορηγείται πλέον σε περιορισμένες ποσότητες

Εξαντλήθηκε στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης το φάρμακο της χλωροκίνης- Χορηγείται πλέον σε περιορισμένες ποσότητες
Υπάλληλοι φαρμακείου φορώντας μάσκες και προστατευτικά γάντια εξυπηρετούν κόσμο σε φαρμακείο της Κορίνθου, Τρίτη 17 Μαρτίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εξαντλήθηκε στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Η πρόσφατη γνωστοποίηση των ερευνών που πραγματοποιεί ο διαπρεπής λοιμωξιολόγος Ντιντιέ Ραούλ στη Μασσαλία αναφορικά με τον κορωνοϊό και η αποκάλυψη ότι η χρήση της χλωροκίνης, της δραστικής ουσίας του φαρμάκου πλακενίλ (Plaquenil), έχει θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της επιδημικής νόσου έκαναν τους Θεσσαλονικείς να σπεύσουν να προμηθευτούν μαζικά το σχετικά φθηνό αυτό φάρμακο, αδειάζοντας τα ράφια των φαρμακείων.

Έτσι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιο Ευγενίδη, το πλακενίλ, που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ελονοσίας και λαμβάνεται από ασθενείς με ερυθηματώδη λύκο και ρευματοειδή αρθρίτιδα, υπάρχει πλέον σε περιορισμένες ποσότητες και χορηγείται μόνο με την επίδειξη συνταγής ιατρού.

Και τούτο, διότι πρέπει να προστατευτούν οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα και χρειάζεται να λαμβάνουν καθημερινά το συγκεκριμένο φάρμακο, προκειμένου να παραμείνουν υγιείς.

«Το πλακενίλ δεν είναι ένα φάρμακο το οποίο μπορεί να το κρατάει κάποιος σπίτι του. Το στερεί από κάποιον άλλον που το έχει ανάγκη στην καθημερινότητά του» δηλώνει ο κ. Ευγενίδης, ο οποίος προσθέτει ότι το φάρμακο υπάρχει έτσι και αλλιώς σε μειωμένη διαθεσιμότητα από την εταιρεία παρασκευής προς τα φαρμακεία.

Πάντως, ο κ. Ευγενίδης καθησυχάζει τους ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα που λαμβάνουν το πλακενίλ, λέγοντας πως λογικά αύριο ή την Παρασκευή θα γίνει παραλαβή νέων ποσοτήτων και τα κουτιά θα υπάρχουν πάλι στα ράφια των φαρμακείων της χώρας.

Το πλακενίλ παρασκευάζεται από τη γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Sanofi, που ήδη ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη να προσφέρει στις γαλλικές Αρχές εκατομμύρια δόσεις του φαρμάκου, μετά τα αποτελεσματικά πειράματα σε ασθενείς με κορωνοϊό.

Ο καθηγητής Ντιντιέ Ραούλ, διευθυντής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών στη Μασσαλία, έχει υποστηρίξει εξαρχής ότι το φάρμακο αυτό θα μπορούσε να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Εξάλλου, ο Σωτήρης Τσιόδρας, επικεφαλής λοιμωξιολόγος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, επιβεβαίωσε ότι η χλωροκίνη χρησιμοποιείται σε ασθενείς με κορωνοϊό στα νοσοκομεία:

«Η χλωροκίνη είναι ένα ευρέως διαδεδομένο φάρμακο, το οποίο χρησιμοποιείται για τη μαλάρια εδώ και δεκαετίες και δίνεται και προληπτικά για την εμφάνιση μαλάριας. Είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται και στις κατηγορίες ασθενών που έχουν ρευματολογικά νοσήματα. Θεωρώ ότι υπάρχει επαρκής ποσότητα φαρμάκου και μπορεί και διατίθεται αυτή τη στιγμή και στην ελληνική αγορά. Εγώ γνωρίζω γιατί είμαι σε επικοινωνία με όλους τους γιατρούς στα νοσοκομεία που περιθάλπουν ασθενείς με τον νέο κορωνοϊό ότι όλοι παίρνουν χλωροκίνη».

Παραγγελία μεγάλων ποσοτήτων χλωροκίνης από τη Γερμανία

Όπως δήλωσε ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει παραγγείλει μεγάλες ποσότητες φαρμακευτικών παρασκευασμάτων προφύλαξης από την ελονοσία, ως πιθανό θεραπευτικό μέσο για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Ειδικότερα, πρόκειται για το φάρμακο Chloroquine (χλωροκίνη), που παρασκευάζει η εταιρεία Bayer.

Ο επιστημονικός κόσμος θεωρεί ότι το εν λόγω φάρμακο μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπιστεί και η πνευμονική νόσος Covid-19, που προκαλείται από τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τον Σπαν, οι υγειονομικές Αρχές μελετούν αρκετές έρευνες για να επαληθεύσουν αυτήν την άποψη.

Ανάλογες προσπάθειες γίνονται και στη Γαλλία με τα πρώτα δείγματα να είναι άκρως ενθαρρυντικά.

Η φαρμακευτική εταιρεία Sanofi πρόσφερε στη γαλλική κυβέρνηση αρκετά εκατομμύρια δόσεις του φαρμάκου Plaquenil για την ελονοσία.

Οι πρώτες μελέτες σε 24 ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό είναι «πολλά υποσχόμενες», όπως ανακοινώθηκε.