Εξαπλώνεται στη Βρετανία η ινδική μετάλλαξη- Νέες πιέσεις στο NHS

Εξαπλώνεται στη Βρετανία η ινδική μετάλλαξη- Νέες πιέσεις στο NHS
epa09009140 Ambulance staff push a bed with an patient outside the Royal London hospital in London, Britain, 13 February 2021. Britain's National health service (NHS) has been under sever pressure even as Covid-19 hospital admissions continue to fall across the UK. EPA/ANDY RAIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα νοσοκομεία ανησυχούν για τη δυνατότητα μετάδοσης της παραλλαγής B1617.2 και τον μεγάλο αριθμό ατόμων που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, δήλωσε o διευθύνων σύμβουλος της NHS Providers, Κρις Χόπσον.

Το «τρίτο κύμα» των μολύνσεων έχει ήδη αρχίσει, υποστηρίζει μερίδα επιστημόνων, δύο εβδομάδες πριν από την απόφαση της κυβέρνησης για την πορεία προς την ολοκληρωτική κατάργηση των περιορισμών, καθώς απλώνεται η ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού εντείνοντας τις ανησυχίες.

Τα κρούσματα έφτασαν τα 3,240 (30 Μαΐου), δηλαδή 1,000 περισσότερα από την περασμένη εβδομάδα, φτάνοντας τα επίπεδα του Μαρτίου, και με την ινδική παραλλαγή να κυριαρχεί σε κάποιες περιοχές της χώρας. Ειδικοί σύμβουλοι της αρμόδιας επιστημονικής επιτροπής SAGE ανέμεναν, όπως αναφέρει ο Guardian, αυτή την έξαρση ως φυσιολογική μετά τη χαλάρωση των περιορισμών, μεταδίδει η ΕΡΤ. Ωστόσο, o διευθύνων σύμβουλος της NHS Providers, Κρις Χόπσον δήλωσε ότι τα νοσοκομεία ανησυχούν για τη δυνατότητα μετάδοσης της παραλλαγής B1617.2 και τον μεγάλο αριθμό ατόμων που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί.

Παρόλο που τα νοσοκομεία δεν περιμένουν να «κατακλυστούν» από ένα κύμα κρουσμάτων Covid-19, δέχονται ήδη πίεση να αντιμετωπίσουν τις άλλες ασθένειες που συσσωρεύτηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας. Τα νοσοκομεία στη χώρα λειτουργούν υπό μειωμένη χωρητικότητα λόγω περιορισμών του Covid-19.

Είναι «εξαιρετικά σημαντικό», είπε ο κ. Χόπσον ότι τα στοιχεία υποδηλώνουν επιτυχία της εκστρατείας εμβολιασμού δηλαδή, πολύ χαμηλότερα επίπεδα εισαγωγής στο νοσοκομείο, σοβαρή ασθένεια και θάνατο, από ότι συνέβαινε πριν.

Η κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει έως τις 14 Ιουνίου, αφού εξετάσει τα νέα δεδομένα, εάν θα προχωρήσει στο τέταρτο και τελευταίο βήμα κατάργησης των περιορισμών το οποίο προσδιορίζεται στις 21 Ιουνίου.