Εξαπλώνεται στον πλανήτη η πανδημία του κορωνοϊού- Βαρύ το τίμημα στην Ευρώπη

Εξαπλώνεται στον πλανήτη η πανδημία του κορωνοϊού- Βαρύ το τίμημα στην Ευρώπη
epa08301230 Sanity disinfection under the leaning tower of Pisa and the Miracle's square completely empty of people, Pisa, Italy, 17 March 2020. Due lockdown measures kicked in throughout Italy on 12 March after Prime Minister Giuseppe Conte announced late on 11 March that all non-essential shops should close as part of the efforts to contain the ongoing pandemic of the COVID-19 disease caused by the SARS-CoV-2 Coronavirus. EPA/FABIO MUZZI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε εμπόλεμη κατάσταση βρίσκεται ο πλανήτης, ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού, που έχει προκαλέσει μια παγκόσμια τραγωδία, με την Ευρώπη να πληρώνει βαρύ τίμημα.

Σε εμπόλεμη κατάσταση βρίσκεται ο πλανήτης, ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού, που έχει προκαλέσει μια παγκόσμια τραγωδία, με την Ευρώπη να πληρώνει βαρύ τίμημα.

Εφιαλτική είναι η κατάσταση στην Ιταλία η οποία ξεπέρασε σε νεκρούς ακόμη και την Κίνα.

Η Ευρώπη εδώ και ημέρες βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας και καθημερινά σοκάρουν τα στοιχεία, που τη δείχνουν να έχει μια θλιβερή πρωτιά :

Είναι πλέον η ήπειρος με τους περισσότερους νεκρούς και τα περισσότερα κρούσματα, αφού έχει 4.752 θανάτους και 100.470 νοσούντες, ξεπερνώντας τους 3.417 θανάτους και τα 94.253 κρούσματα της Ασίας.

Στο επίκεντρο του κορωνοϊού, μετά την Ιταλία, βρίσκονται  η Ισπανία και η Γαλλία, ενώ στη Βρετανία ο Τζόνσον δείχνει να έχει αρχίσει να θορυβείται μετά τις σφοδρές επικρίσεις.

Παράλληλα με τη διαχείριση της κρίσης σε επίπεδο περίθαλψης και περιορισμού εξάπλωσης του νέου κορονοϊού, οι κυβερνήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με τις τεράστιες οικονομικές προκλήσεις και ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη σειρά μέτρων.

Παγκοσμίως τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 244.500 και οι νεκροί τους 10.000

Η εικόνα σε αριθμούς

Στην Ευρώπη ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έσπασε το φράγμα των 100.000
Στην Ιταλία οι νεκροί ανήλθαν σε 3.405 και οι ασθενείς σε 33.190.
Στην Ισπανία οι νεκροί αυξήθηκαν σε 831 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 17.395.
Στη Γαλλία οι νεκροί αυξήθηκαν στους 372 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 10.995.

Δραματικά είναι τα πράγματα και εκτός Ευρώπης, αφού στο Ιράν  πεθαίνει ένας άνθρωπος κάθε δέκα λεπτά.

 

Τραγωδία δίχως τέλος στην Ιταλία

Τραγωδία χωρίς τέλος βιώνει η Ιταλία, όπου σε ένα 24ωρο έχασαν τη ζωή τους ακόμα 427 άνθρωποι. Σύμφωνα με τον απολογισμό της Πέμπτης ο συνολικός αριθμός θανάτων στην Ιταλία ανέβηκε στους 3.405.

Κάτι που σημαίνει ότι πλέον η Ιταλία είναι η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς στον κόσμο, ξεπερνώντας την Κίνα, τη χώρα από την οποία ξεκίνησε ο φονικός ιός, η οποία έχει 3.245 νεκρούς και ο ιός βρίσκεται σε ύφεση.

Τα κρούσματα στην Ιταλία έφτασαν τα 41.035, ενώ παράλληλα, 4440 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Στην Λομβαρδία τα συνολικά κρούσματα είναι 19.884 και οι νεκροί 2.168.

Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 5.214 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 531 . Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 3.484, με 115 νεκρούς.

Στην ευρύτερη περιοχή της Νάπολης και της Σικελίας έχει ήδη αποφασιστεί η περαιτέρω αποστολή στρατιωτών, δεδομένης και της «απείθαρχης» στάσης των πολιτών, τουλάχιστον σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ο δε δήμαρχος της Βερόνα,  θεωρεί ότι «η παρουσία του στρατού θα αποθάρρυνε όσους βγαίνουν από το σπίτι τους χωρίς να υπάρχει, συχνά, μια σημαντική αιτία».

Νέες εικόνες φρίκης

Την ίδια στιγμή βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο, παρουσιάζουν μία μακρά φάλαγγα από φορτηγά του στρατού να μετακινούνται τη νύκτα στις άδειες οδούς της πόλης, μεταφέροντας φέρετρα από το τοπικό κοιμητήριο.

Εκπρόσωπος του στρατού επιβεβαίωσε σήμερα πως 15 φορτηγά και 50 στρατιώτες αναπτύχθηκαν στην περιοχή για να μετακινήσουν τις σορούς για ταφή σε γειτονικές επαρχίες. Νωρίτερα οι αρχές του Μπέργκαμο εξέπεμψαν έκκληση για βοήθεια στις αποτεφρώσεις, μιας και τα αποτεφρωτήρια της περιοχής είναι υπερπλήρη.

«Σαρώνει» και την Ισπανία

Ακόμα μια χώρα που «σαρώνει» ο κορωνοϊός είναι η Ισπανία, η οποία κατέγραψε 3.308 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 17.147.

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των νεκρών πέρασε από 558 σε 767 κατά το τελευταίο 24ωρο.

Ξενοδοχείο της Μαδρίτης, στο μεταξύ, μετατράπηκε σε νοσοκομειακή δομή προκειμένου να περιθάλπει τα λιγότερο σοβαρά κρούσματα του κορωνοϊού που δεν χρήζουν νοσοκομειακής νοσηλείας.

Αυτό «θα επιτρέψει να μειωθεί η πίεση» μέσα στα νοσοκομεία και να «ελευθερωθούν θάλαμοι», αναφέρει η περιοχή της Μαδρίτης σε ανακοίνωση.

Αύξηση νεκρών στη Γαλλία- Νέα αυστηρά μέτρα

Στη Γαλλία, οι αρχές ανακοίνωσαν 108 νέους θανάτους σε ένα 24ωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 372.

Σύμφωνα με τον διευθυντή των υγειονομικών αρχών της χώρας Ζερόμ Σαλμόν πρόκειται για μία αύξηση της τάξεως του 20%.

Η κυβέρνηση, επίσης, αυστηροποιεί τα μέτρα, απαγορεύοντας την ποδηλασία. Βάζει όρους και στο περπάτημα: «Λίγα λεπτά για να ξεμουδιάζουν τα πόδια» και όχι περισσότερο από 1-2 χιλιόμετρα.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών αναβάλλεται, ανακοίνωσαν οι διοργανωτές την Πέμπτη το βράδυ.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι το φεστιβάλ δεν θα πραγματοποιηθεί πλέον κατά τις προγραμματισμένες ημερομηνίες 12-23 Μαΐου και εξετάζονται διάφορες επιλογές, μεταξύ των οποίων η αναβολή της εκδήλωσης μέχρι τα τέλη Ιουνίου έως τις αρχές Ιουλίου.

Αυξάνονται τα κρούσματα και στη Γερμανία

Στη Γερμανία, ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 15.320, μετρώντας 2.993 καινούρια. Παράλληλα, οι θάνατοι είναι 44, έχοντας αυξηθεί τις τελευταίες 24 ώρες κατά 16.

Η Άνγκελα Μέρκελ έδωσε μια μερικώς συναισθηματική ομιλία την Τετάρτη. Το Βερολίνο, η γερμανική πρωτεύουσα, το οποίο είναι επίσης πόλη-κράτος, παρουσίαζε μια μικτή εικόνα, μετά την έναρξη των τελευταίων μέτρων την Τετάρτη.

Δεδομένου ότι τα περισσότερα καταστήματα είναι πλέον κλειστά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πολλοί εργαζόμενοι εργάζονται από το σπίτι, τα δύο κέντρα των πόλεων στη Γερμανία ήταν… άδεια.

Πολλοί νεκροί και νέα κρούσματα στη Μεγάλη Βρετανία

Εντός τριών μηνών θα ανατρέψει την κατάσταση της πανδημίας του κορωνοϊού η Βρετανία, δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον, αρκεί οι πολίτες να ακολουθήσουν τις συμβουλές της κυβέρνησης ώστε ο αριθμός εκείνων που θα μολυνθούν από τον ιό να μειωθεί έως τα τέλη Ιουνίου.

Από σήμερα ενεργοποιούνται τα έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας, στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου ο αριθμός των κρουσμάτων και των νεκρών  αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Οι νεκροί έφτασαν τους 144, αύξηση δηλαδή κατά 40% μέσα σε μία ημέρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται στα 3.269, αφού αναφέρθηκαν άλλα 643 μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, μια αύξηση 25%.

Δραματική η κατάσταση και εκτός Ευρώπης

Στο Ιράν χάνει τη ζωή του ένας άνθρωπος κάθε δέκα λεπτά (περίπου 150 ημερησίως), σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας της χώρας. Παρά την ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση κόσμος έχει ξεχυθεί στους δρόμους και μετακινείται μαζικά για τον εορτασμό της περσικής πρωτοχρονιάς.

Στην Κίνα, όπου και πρωτοεμφανίστηκε ο ιός το Δεκέμβρη του 2019, κυριαρχεί αισιοδοξία. Χθες δεν καταγράφηκε κανένα νέο κρούσμα εγχώριας μετάδοσης του ιού. Οι ειδικοί, όμως, προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος νέων κρουσμάτων δεν έχει εξαλειφθεί.

Στο κλοιό κορωνοϊού και οι ΗΠΑ- Σε καραντίνα η Καλιφόρνια

Και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναφέρει συνολικά 165 θανάτους.

Τα συνολικά κρούσματα στη χώρα είναι 11.325, με ασθενείς να έχουν αναφερθεί και στις 50 πολιτείες. Η ασθένεια έχει επίσης εξαπλωθεί στο Γκουάμ, στο Πουέρτο Ρίκο και στις Παρθένους Νήσους των ΗΠΑ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε την πανδημία στις 11 Μαρτίου και δύο ημέρες αργότερα ο Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, κήρυξε εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στο μεταξύ, ο  κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι θέτει ολόκληρη την πολιτεία και τα 40 εκατομμύρια των κατοίκων της σε καραντίνα για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Είναι καιρός όλοι μας, ως πρόσωπα και ως κοινότητα, να αναγνωρίσουμε πως πρέπει να κάνουμε περισσότερα» για να σταματήσει η εξάπλωση της ασθένειας COVID-19, τόνισε ο Νιούσομ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Και στην Τουρκία αυξάνονται τα κρούσματα

Αυξάνονται μέρα με τη μέρα τα κρούσματα  από τον κορωνοϊό στην Τουρκία, καθώς τις τελευταίες 24 ώρες, καταγράφηκαν 168 νέα κρούσματα.

Σύμφωνα με ενημέρωση του τούρκου υπουργού υγείας, το τελευταίο ακόμα ένας θάνατος καταγράφηκε στη γειτονική χώρα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 4.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν ακόμα 168 κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 359.

Δραματική έκκληση του ΟΗΕ: Είμαστε σε πόλεμο

«Εκατομμύρια» ζωές θα κινδυνεύσουν αν ο κόσμος δεν επιδείξει αλληλεγγύη, κυρίως απέναντι στις φτωχότερες χώρες, για να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορονοϊού SARS-CoV-2, προειδοποίησε σήμερα ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

«Ο κόσμος μας αντιμετωπίζει έναν κοινό εχθρό. Είμαστε σε πόλεμο με έναν ιό. Καλώ τους ηγέτες να ενωθούν και να παράσχουν μια κατεπείγουσα και συντονισμένη απάντηση σε αυτήν την παγκόσμια κρίση», τόνισε.

«Η παγκόσμια αλληλεγγύη δεν είναι μόνο ηθική υποχρέωση, είναι προς το συμφέρον όλων», επέμεινε.

«Πρέπει να περάσουμε αμέσως, από μια κατάσταση όπου η κάθε χώρα εφαρμόζει τη δική της στρατηγική υγείας, σε μια κατάσταση που θα διασφαλίζει, με πλήρη διαφάνεια, μια παγκόσμια, συντονισμένη απάντηση», συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να στηριχθούν εκείνες οι χώρες που είναι «λιγότερο προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν την κρίση».