Εξελίξεις στη «δίκη του αιώνα» της Samsung

Εξελίξεις στη «δίκη του αιώνα» της Samsung
epa05795913 Samsung Electronics President Park Sang-jin (C) arrives at the Seoul Central District Court in Seoul, South Korea, 16 February 2017. EPA/KIM HEE-CHUL

Γιατί αλλάζει ο δικαστής της υπόθεσης που έχει συνταράξει τη Νότια Κορέα.

Δικαστήριο της Νότιας Κορέας αποφάσισε να αναθέσει τη δίκη του επικεφαλής του Ομίλου Samsung, Τζέι Υ. Λι – ο οποίος έχει παραπεμφθεί με την κατηγορία της δωροδοκίας – σε άλλο δικαστή.

Ο λόγος; Κάποιες διασυνδέσεις που φαίνεται να υπάρχουν μεταξύ του προηγούμενου δικαστή και μιας γυναίκας, την οποία ο Λι κατηγορείται ότι δωροδόκησε.

Εκπρόσωπος του δικαστηρίου δήλωσε ότι η υπόθεση ανατέθηκε σε άλλο δικαστή ύστερα από αίτημα του προηγούμενου δικαστή, Λι Γιουνγκ-χουν, ο οποίος προήδρευσε της ακροαματικής διαδικασίας.

Οι κατηγορίες αφορούν τον Τζέι Υ. Λι και τέσσερα άλλα πρώην ή νυν στελέχη του Ομίλου Samsung, και η δίκη χαρακτηρίζεται πλέον ως «δίκη του αιώνα» στη Νότια Κορέα.

Ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου αρνήθηκε να αναφερθεί στην αιτία της ανάθεσης της υπόθεσης σε άλλο δικαστή.

Όμως, η απόφαση αυτή ήρθε μία μόλις μέρα ύστερα από την καταγγελία δικηγόρου ότι ο πεθερός του Λι Γιουνγκ-χουν υποστηρίζει οικονομικά την Τσόι Σουν-σιλ, μια εκ των πρωταγωνιστριών του σκανδάλου που οδήγησε στην απομάκρυνση της πρώην προέδρου της χώρας Παρκ Γκέουν-χε και την παραπομπή του επικεφαλής της Samsung σε δίκη. Η Τσόι Σουν-σιλ υπήρξε στενή σύμβουλος της πρώην προέδρου.

Η Παρκ απομακρύνθηκε από την προεδρία ύστερα από απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας και ανακρίνεται κι αυτή στα πλαίσια της έρευνας.

Η κατηγορία που βαραίνει την Παρκ και την Τσόι είναι ότι πίεζαν μεγάλες εταιρείες να συνεισφέρουν οικονομικά σε μη κερδοσκοπικά ιδρύματα που υποστήριζαν τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Παρκ.

Ο πεθερός του Λι Γιουνγκ-χουν αρνείται τις κατηγορίες και ισχυρίζεται ότι δεν είχε καμία επαφή με την Τσόι ή την οικογένειά της από το 1979, όταν και δολοφονήθηκε ο πατέρας της Παρκ, πρώην πρόεδρος Παρκ Τσουνγκ-χε.

Η Samsung Electronics καθώς και νομικοί εκπρόσωποι του Τζέι Υ. Λι, αντιπροέδρου και γενικού διευθυντή της Samsung Electronics, αρνήθηκαν να προβούν σε κάποιο σχόλιο.

Ο Τζέι Υ. Λι παραπέμφθηκε σε δίκη στις 28 Φεβρουαρίου με την κατηγορία της δωροδοκίας. Συγκεκριμένα, κατηγορείται ότι χρηματοδότησε εταιρείες και ιδρύματα που υποστηρίζονταν από την Τσόι για να εξασφαλίσει την κυβερνητική εύνοια στις επιχειρηματικές του αποφάσεις.