Εξαίρεση δαπανών για κορωνοϊό και μεταναστευτικό ζήτησε από τον Ρέγκλινγκ ο Σταϊκούρας

Εξαίρεση δαπανών για κορωνοϊό και μεταναστευτικό ζήτησε από τον Ρέγκλινγκ ο Σταϊκούρας
O υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (Α) υποδέχεται τον εκτελεστικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ (Δ), κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο υπουργείο Αθήνα, Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο υπουργός Οικονομικών αναμένει τις τελικές αποφάσεις από το επερχόμενο Eurogroup.

Την εξαίρεση των δαπανών που αφορούν το μεταναστευτικό ζήτημα και τον κορωνοϊό από τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας, ζήτησε στη συνάντηση με τον Κλάους Ρέγκλινγκ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Έθεσα στον Εκτελεστικό Διευθυντή του ESM και δύο άλλα ζητήματα», αναφέρει ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ σε ανακοίνωσή του. «Το πρώτο σχετίζεται με τις οικονομικές επιπτώσεις από την παγκόσμια εξάπλωση του κορονοϊού.

Και το δεύτερο αφορά την εξαίρεση συγκεκριμένων δαπανών που κατευθύνονται στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στη χώρα από το – κατά πρόγραμμα – δημοσιονομικό αποτέλεσμα».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Χρήστου Σταϊκούρα, αφού επαναξιολογηθεί η κατάσταση στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, θα πρέπει να αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εξάπλωσης του ιού στη μεγέθυνση των οικονομιών και στα δημόσια οικονομικά. «Πρωτοβουλίες τόσο στην κατεύθυνση πρόληψης της εξάπλωσης του ιού και ενίσχυσης των συστημάτων υγείας, όσο και τόνωσης της ρευστότητας και διαφύλαξης της απασχόλησης.

Πρωτοβουλίες που πρέπει να εξαιρεθούν – ως προς τις σχετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις – από το υφιστάμενο πλαίσιο, με την σχετική ευελιξία που προβλέπεται σε έκτακτες περιστάσεις από τους ευρωπαϊκούς κανόνες».

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει την εξαίρεση συγκεκριμένων δαπανών που καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη διαχείριση των μαζικών πιέσεων από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια, σύνορά μας, από την προσμέτρησή τους στο – κατά πρόγραμμα – δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Η ελληνική πλευρά παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία, στη βάση νέας ανάλυσης της βιωσιμότητας χρέους, την οποία εκπόνησε ο ΟΔΔΗΧ σε συνεργασία με τη Lazard.

Από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι το ευρωπαϊκό πλαίσιο επιτρέπει ευελιξία, αλλά είναι αρμοδιότητα του Eurogroup να αποφασίσει το εύρος και τους τομείς στους οποίους θα υπάρξουν εξαιρέσεις.

Ο ίδιος ανέφερε ότι θα υποστηρίξει τα σχετικά αιτήματα.