Εξεταστική για την υγεία προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας

Εξεταστική για την υγεία προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλάει στην Ώρα του Πρωθυπουργού στη Βουλή στη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη για θέματα Υγείας, Αθήνα, την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Δεν υπάρχει εκδικητική διάθεση ούτε είναι προσωπικό ζήτημα, είπε στη βουλή ο πρωθυπουργός.

Πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής «για τα σκάνδαλα στην Υγεία» θα καταθέσουν τις επόμενες ημέρες βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, όπως ανέφερε κατά την δευτερολογία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στην ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.

«Εκεί θα έχουμε την ευκαιρία ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Και τα χαμογελάκια και οι μαγκιές όχι στα τηλεπαράθυρα, εδώ, δημόσια. Κάποιοι μπορεί να χάσουν τα χαμόγελά τους, δημόσια, όταν αρχίζουν να καταλογίζονται συγκεκριμένες ευθύνες για το τι έγινε όλα αυτά τα χρόνια, πού πήγαν αυτά τα χρήματα, πώς ζημιώθηκε το ελληνικό Δημόσιο”», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

«Δεν ξέρω, κυρία πρόεδρε, εάν αυτό θα αυξήσει την τηλεθέαση στο κανάλι της Βουλής», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου και προσέθεσε: «Είμαι, όμως, βέβαιος ότι θα δημιουργήσει ένα αίσθημα στην ελληνική κοινωνία ότι υπάρχει πολιτική βούληση να διαλευκάνουμε όλες τις σκοτεινές υποθέσεις, να μην μείνει τίποτα στη σκιά. Και αυτή τη δέσμευσή μας θα την κάνουμε πράξη».

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει εκδικητική διάθεση ούτε είναι προσωπικό ζήτημα. «Αλλά όλα αυτά τα χρόνια, ιδίως τα χρόνια των παχέων αγελάδων, αλλά δυστυχώς και τα χρόνια των μνημονίων -και αυτό είναι χειρότερο-, κάποιοι με το ένα χέρι ΄κόβαν συντάξεις και με το άλλο συνεχίζανε το πάρτι. Πρέπει να μάθει ο ελληνικός λαός τι συνέβη», τόνισε ο κ. Τσίπρας, και προσέθεσε πως το τελευταίο διάστημα έχουν πυκνώσει τα σύννεφα στον χώρο της Υγείας, με δημοσιεύματα, δικογραφίες, εισαγγελικές παρεμβάσεις.

«Το ένα σκάνδαλο πίσω από το άλλο», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι «όπως είναι φυσικό, προκαλούν το κοινό αίσθημα ενός λαού που έχει σηκώσει στους ώμους του δυσανάλογο βάρος όλα αυτά τα χρόνια».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην υπόθεση υπόθεση Novartis, την οποία χαρακτήρισε «σκάνδαλο που ενδέχεται -σε ό,τι αφορά τη ζημιά στο Δημόσιο- να είναι μεγαλύτερο της Siemens». «Είναι πολυεθνική του φαρμάκου, που επί χρόνια στην Ελλάδα -και όχι μόνο, αλλά στην Ελλάδα, είχε στήσει ένα πάρτι υπερτιμολογήσεων. Και γιατί στην Ελλάδα; Γιατί η τιμή φαρμάκου στην Ελλάδα καθόριζε και την τιμή φαρμάκου σε άλλες χώρες της Ευρώπης», επισήμανε:

«Διάβαζα χθες στη δικογραφία για το “Ερρίκος Ντυνάν”, η οποία έρχεται στη Βουλή, για το πώς το νοσοκομείο αυτό βρέθηκε στα χέρια ιδιωτών προς μεγάλη ζημιά του ελληνικού Δημοσίου, κάτι το οποίο, επίσης, ερευνάται δικαστικά», συνέχισε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι, η δικογραφία έρχεται στη Βουλή, διότι προσκρούει στα πολιτικά πρόσωπα. «Εμείς δεν βάζουμε τις δικογραφίες στο συρτάρι», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, έκανε λόγο για «μαύρο» χρήμα το οποίο, όπως είπε, πήγαινε υπό μορφή διαφημίσεων σε κολλητούς και ημετέρους. «Γιατί δεν έλεγαν τίποτα τα ΜΜΕ επί πέντε χρόνια και τα έβρισκαν όλα καλά στην Υγεία, και τώρα που γίνονται πέντε πράγματα υπάρχουν προβλήματα στην Υγεία;»,

«Αυτή η κυβέρνηση έχει δώσει μια δέσμευση και στην πρώτη και στη δεύτερη εκλογή, ότι δεν πρόκειται να αφήσει ούτε καρφίτσα να πέσει κάτω», τόνισε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Το πάρτι που έγινε τα προηγούμενα χρόνια στην Υγεία, πάρτι επί το πλείστον για λογαριασμό μεγάλων και ισχυρών συμφερόντων, θα έρθει στην επιφάνεια μέχρι το τελευταίο δεκαδικό ψηφίο και οι ευθύνες, όπου υπάρχουν, είτε πολιτικές είτε ποινικές, θα αποδοθούν. Δεν μας ενδιαφέρει εμάς το θέμα της παραγραφής. Είναι ένας άθλιος νόμος, που πρέπει όλοι να αποφασίσουμε να αλλάξει. Όμως, το ζήτημα δεν είναι αυτό. Το ζήτημα είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη. Δεν είναι η ρεβάνς το θέμα μας, αλλά να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Στη δευτερολογία του, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα εξοπλιστικά επί Γιάννου Παπαντωνίου, την οποία έχουν ήδη καταθέσει ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. «Τόσα χρόνια είναι αυτό το σκάνδαλο. Γιατί; Τόσα χρόνια, έπρεπε να έρθουμε εμείς γι’ αυτό; Πόσα χρόνια γνωρίζουμε ότι εκεί υπάρχει καπνός, εγώ λέω, να δούμε αν υπάρχει και φωτιά. Μόνο ο Τσοχατζόπουλος τα έχει κάνει όλα σε αυτή τη χώρα;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Ο κ. Παπαντωνίου, εξ όσων γνωρίζω, ζει στην Ελβετία, μια χαρά είναι, δεν έχει κανένα πρόβλημα -εξ όσων γνωρίζω, ο γιός του είναι σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη- και παρά το γεγονός ότι όλα τα κόμματα είπαν να γίνει προανακριτική, ο ίδιος (σ.σ. ο Γ. Παπαντωνίου) έκανε δήλωση και είπε ότι “βαράτε το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη”. Αλήθεια. Αλήθεια. Δεν πρέπει ο ελληνικός λαός να μάθει, να ερευνήσει η Βουλή;».

Στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές και κατά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, χωρίς όμως να τον κατονομάσει. «Εγώ θα είχα πρόβλημα, υπουργοί μου να πηγαίνουν σε προανακριτικές, δεν θα πήγαινα στο Μαντείο των Δελφών να το παίζω σοφός», είπε χαρακτηριστικά.