Έξι χρόνια ταξίδια: Η «Ενέργεια για ζωή ταξιδεύει», με συνοδοιπόρο τα ΕΛΠΕ

Πάνω από 9.000 μαθητές απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας παρακολούθησαν 312 εργαστήρια περιβαλλοντικού περιεχομένου.

Για έκτη συνεχόμενη χρονιά η δράση «Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΖΩΗ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ»του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, μεταλαμπαδεύει στις νέες γενιές το όραμα για έναν καλύτερο πλανήτη για όλους.

Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 9.000 μαθητές απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας έχουν παρακολουθήσει 312 εργαστήρια περιβαλλοντικού περιεχομένου σε 53 απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα περιοχές. Τα εργαστήρια υλοποιούνται σε συνεργασία με 33 φορείς, όπως το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Μουσείο Φυσική Ιστορίας του Πανεπιστήμιου της Κρήτης, το Νόησις, το ΕΛΚΕΘΕ, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή και πολλούς ακόμα αξιόλογους συνεργάτες.

Το 2019 εγκαταστάθηκε φωτοβολταϊκό σύστημα ενέργειας στο Γυμνάσιο της Ηρακλειάς και τις προσεχείς ημέρες θα εγκαινιαστεί αντίστοιχο έργο στο Γυμνάσιο της Δονούσας. Τη φετινή χρονιά, το πρόγραμμα «Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΖΩΗ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ» έχει ως κεντρικό άξονα του 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, οι οποίοι έχουν σκοπό τον τερματισμό της φτώχειας, την προστασία του πλανήτη, τη σωστή ενεργειακή διαχείριση, την υπεύθυνη κατανάλωση νερού, την προαγωγή της υγείας και τη διασφάλιση ισότιμων δικαιωμάτων και ευημερίας για όλους με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το 2030.

Στο πλαίσιο αυτό 22 ομάδες από σχολεία της περιφέρειας συμμετείχαν σε δημιουργικό διαγωνισμό, κατά τον οποίο κλήθηκαν να διατυπώσουν σε γραπτή έκθεση υλοποιήσιμες ιδέες για την επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Νικήτρια αναδείχθηκε ομάδα 9 μαθητών από το 4ο ΓΕΛ Άρτας ενώ το έπαθλο που κατέκτησαν ήταν τριήμερο ταξίδι στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια του οποίου μαθητές και εκπαιδευτικοί-συνοδοί επισκέφτηκαν το Ευρωκοινοβούλιο, την έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του ΟΗΕ, όπου τους δόθηκε η δυνατότητα να παρουσιάσουν την ιδέα τους σε Ευρωπαίους Αξιωματούχους, πραγματοποιώντας παράλληλα εκπαιδευτικές επισκέψεις σε σχολεία, μνημεία και μουσεία της πόλης.

Το πρόγραμμα είναι μία πρωτοβουλία του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ που υλοποιείται με τη συνεργασία της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Άγονη Γραμμή Γόνιμη». Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, και για πρώτη φορά έχει την υποστήριξη του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με έδρα τις Βρυξέλλες.

Το μέλλον των επόμενων γενιών βρίσκεται στα χέρια μας

Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τα περιβαλλοντικά ζητήματα που επηρεάζουν τη ζωή μας και το μέλλον των επόμενων γενεών βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας και της στρατηγικής των σύγχρονων εταιρειών.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ υιοθετεί διαδικασίες και εφαρμόζει τις πλέον σύγχρονες τεχνικές για τη λειτουργία των εγκαταστάσεών του και την παραγωγή υψηλών προδιαγραφών προϊόντων. Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής με τη συνεχή βελτίωση της ενεργειακής του απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας, διαχειρίζεται ορθολογικά τους φυσικούς πόρους, μειώνει το ανθρακικό αποτύπωμα, παρακολουθεί και βελτιώνει την ποιότητα της ατμόσφαιρας και επενδύει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ταυτόχρονα σχεδιάζει και υλοποιεί δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, οι οποίες συνδέονται με την προστασία του περιβάλλοντος και ενδεικτικά αφορούν:

  1. Στην ευαισθητοποίηση των πολιτών / καταναλωτών στην εξορθολογισμένη χρήση της ενέργειας.
  2. Στη στήριξη καινοτόμων ιδεών και νεοφυών επιχειρήσεωνμε περιβαλλοντικό περιεχόμενο.
  3. Στη συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα, επιστημονικούς καιπεριβαλλοντικούς φορείςκαι ερευνητικά κέντρα για την υλοποίηση προγραμμάτων που συνδέονται με την προστασία του περιβάλλοντος και τον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
  4. Στην εκπόνηση έργων υποδομής, όπως εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε σχολεία, εγκατάσταση και συντήρηση περιβαλλοντικών σταθμών σε περιοχές που ο Όμιλος ασκεί την επιχειρηματική δραστηριότητά του.

Σχετικά άρθρα