Έξι νεκροί και δεκάδες τραυματίες στην Αίγυπτο

Έξι νεκροί και δεκάδες τραυματίες στην Αίγυπτο

Βομβιστικές επιθέσεις με στόχο αστυνομικούς έπληξαν το Κάιρο.

Τέσσερις επιθέσεις συγκλόνισαν την Παρασκευή την αιγυπτιακή πρωτεύουσα, προκαλώντας το θάνατο έξι ανθρώπων. Την ευθύνη ανέλαβε μια αιγυπτιακή οργάνωση που εμπνέεται από την αλ Κάιντα και συνέστησε στους «Μουσουλμάνους» να μείνουν μακριά σήμερα από τις εγκαταστάσεις των δυνάμεων ασφαλείας.

Σε ένα φόρουμ τζιχαντιστών, η ισλαμική οργάνωση Ανσαρ Μπέιτ αλ-Μάκντες, η οποία πραγματοποιεί από καιρό επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στη Χερσόνησο του Σινά, ανέλαβε την ευθύνη για τις τέσσερις βομβιστικές επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε έξι ανθρώπους χθες στο Κάιρο.

«Η έκρηξη ήταν ενάντια στην καταπιεστικές και άπιστες δυνάμεις ασφαλείας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση, η οποία έχει αναλάβει την ευθύνη για αρκετές ακόμα επιθέσεις κατά των δυνάμεων ασφαλείας, από τον περασμένο Ιούλιο.

Στη μια επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο, στόχος ήταν τα κεντρικά γραφεία της αιγυπτιακής αστυνομίας.

Διαβάστε ακόμη: Μήνυμα του αρχηγού της Αλ Κάιντα για τη Συρία

Φρουροί ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον ενός βομβιστή αυτοκτονίας στην προσπάθειά του να οδηγήσει το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητό του στα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας στο Κάιρο. Η έκρηξη που ακολούθησε είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άνθρωποι και να τραυματιστούν ακόμα 70, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Λίγες ώρες μετά την πρώτη επίθεση, μία βόμβα εξερράγη κοντά σε ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας στην περιοχή Ντόκι του Καΐρου, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να σκοτωθεί και 14 ακόμα να τραυματιστούν.

Μία τρίτη βομβιστική επίθεση πραγματοποιήθηκε σε αστυνομικό τμήμα κοντά στις Πυραμίδες της Γκίζας, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα.

Μία τέταρτη βόμβα εξερράγη κοντά σε ένα κινηματογραφικό συγκρότημα στην περιοχή Χάραμ, νότια του Καΐρου, σκοτώνοντας 1 άνθρωπο και τραυματίζοντας 7 ακόμα. Λίγο αργότερα η αστυνομία κατάφερε να εξουδετερώσει μία ακόμη βόμβα στην ίδια περιοχή, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

«Το αιγυπτιακό κράτος θα πατάξει την τρομοκρατία, θα την εξολοθρεύσει και θα κυνηγήσει αδυσώπητα τους υπαίτιους», δήλωσε μετά τις επιθέσεις ο υπηρεσιακός πρόεδρος της χώρας, Αντλί Μανσούρ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο