Έξι πράγματα που ανησυχούν την Apple πριν την παρουσίαση του νέου iPhone

Έξι πράγματα που ανησυχούν την Apple πριν την παρουσίαση του νέου iPhone
An Apple logo hangs above the entrance to the Apple store on 5th Avenue in the Manhattan borough of New York City, July 21, 2015. Apple Inc said it is experiencing some issues with its App Store, Apple Music, iTunes Store and some other services. The company did not provide details but said only some users were affected. Checks by Reuters on several Apple sites in Asia, Europe and North and South America all showed issues with the services. REUTERS/Mike Segar - RTX1L8VJ Photo:

Ποια είναι εκείνα τα ζητήματα στα οποία ο Τιμ Κουκ καλείται να δώσει τις απαντήσεις. Ακόμη κι αν δεν το κάνει απόψε.

του Ντέιβιντ Γκόλμαν

Ο CEO της Apple, Τιμ Κουκ, έχει πολλά για τα οποία μπορεί να είναι υπερήφανος καθώς πορεύεται προς τις μεγάλες ανακοινώσεις. Όπως του αρέσει να κάνει, κατά πάσα πιθανότητα θα παρουσιάσει απόψε τους μεγάλους αριθμούς που δείχνουν γιατί η Apple είναι τόσο κυρίαρχη: άπειρες εφαρμογές, αμέτρητα λεπτά μουσικής ακρόασης από την Apple Music, αρκετά όμορφα νέα καταστήματα της Apple, και περισσότεροι ευχαριστημένοι πελάτες από τα McDonald’s.

Αλλά πίσω από το πανηγύρι των επερχόμενων ανακοινώσεων της Apple βρίσκονται έξι διαφαινόμενα ερωτηματικά σχετικά με τα βασικά προϊόντα της εταιρείας.

1) Για πόσο ακόμα μπορεί να αυξάνεται η ζήτηση για τα iPhones;

Η ζήτηση για iPhone έχει ξεφύγει και τα φημολογούμενα νέα χαρακτηριστικά του iPhone 6S, όπως το Force Touch και μια βελτιωμένη κάμερα φαίνονται αρκετά σοβαροί λόγοι για να διατηρηθεί αυτή η ορμή.

Όσοι προέβλεψαν το τέλος της εντυπωσιακής ανάπτυξης του iPhone αποδείχθηκαν λάθος κάθε φορά. Αλλά υπάρχει λόγος να πιστέψει κάποιος ότι αυτή η ιστορική περίοδος συνεχούς ανάπτυξης μπορεί να φτάνει στο τέλος της.

Η Apple έχει εισχωρήσει σε κάθε διαθέσιμη αγορά smartphone (Κίνα; Ναι. Γιγαντιαία τηλέφωνα; Ναι). Εντωμεταξύ, ο ρυθμός αύξησης της συνολικής αγοράς smartphone τείνει να σταθεροποιηθεί, και το τελευταίο εναπομείναν τμήμα της αγοράς που αναπτύσσεται είναι τα πάμφθηνα τηλέφωνα για τις αναδυόμενες αγορές (μια περιοχή που η Apple έχει αποφύγει).

2) Μπορεί το Apple TV να γίνει ποτέ κάτι περισσότερο από ένα «χόμπι;»

Μετά την πώληση 20 εκατομμυρίων Apple TV σε πάνω από επτά χρόνια, και αφότου οι πελάτες αγόρασαν προγράμματα αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την Apple TV το 2013, o Κουκ είπε ότι η Apple TV είχε επίσημα βγει από το καθεστώς του «χόμπι» που της είχε προσδώσει ο Στιβ Τζομπς το 2007.

Πείτε το όπως θέλετε, αλλά παραμένει ακόμα ένα μάλλον εξειδικευμένο προϊόν. Μόλις το 6% των Αμερικανών ενηλίκων με σύνδεση στο Internet χρησιμοποιεί Apple TV και μόνο το 13% έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για να τη δοκιμάσει, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Forrester Research. Υπάρχουν φθηνότεροι και πιο ισχυροί ανταγωνιστές στην αγορά, συμπεριλαμβανομένης της Amazon, της Fire Stick, της Google, της Chromecast και της Roku.

Για να δώσει στην Apple TV μια ώθηση, η Apple φημολογείται ότι θα παρουσιάσει μια νέα έκδοση σήμερα που θα διαθέτει παιχνίδια, Siri και ένα κατάστημα εφαρμογών. Αυτό όμως μπορεί να μην είναι αρκετό για να ξεπεράσει τον ανταγωνισμό.

3) Μπορεί το “iPad Pro” να δώσει ζωή στις «ετοιμοθάνατες» πωλήσεις tablet;

Οι πωλήσεις iPad πέφτουν εδώ και έξι συνεχόμενα τρίμηνα. Η πτωτική τάση για τα iPad ακολουθεί μια γενική πτώση στα tablets.

Εδώ λοιπόν μπαίνει στην κουβέντα το φημολογούμενο ‘iPad Pro’. Μια συσκευή που βρίσκεται κάπου μεταξύ του iPad και του Mac ίσως να ήταν ένα συναρπαστικό εργαλείο που δεν θα μπορούσε να υποκατασταθεί από το iPhone.

Το iPad παραμένει το δεύτερο πιο επιτυχημένο εμπορικά προϊόν της Apple.

4) Είναι το Apple Watch το Next Big Thing ή απλά κάτι περίεργο;

Αναλυτές του κλάδου λένε ότι η Apple πούλησε περίπου 3 εκατομμύρια Apple Watch το τελευταίο τρίμηνο (η Apple δεν αναφέρει τίποτα ως προς τις πωλήσεις). Ο Κουκ προτρέπει τους πάντες να μην κρίνουν ακόμα την πορεία της συσκευής και να περιμένουν την περίοδο των εορτών, λέγοντας ότι θα κάνει μεγάλες πωλήσεις κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Οι υπερασπιστές της Apple επισημαίνουν το γεγονός ότι το ρολόι της Apple πιθανότατα είχε καλύτερη απόδοση στο πρώτο τρίμηνο των πωλήσεών του σε σχέση με το iPhone, το iPad ή το iPod, συσκευές οι οποίες έγιναν τεράστιες ιστορίες επιτυχίας.

Πάντως, το ρολόι της Apple απλά δεν έχει λάβει την προσοχή που έλαβαν άλλα iGadgets της Apple. Η Apple μπορεί να έχει υπερεκτιμήσει την ελκυστικότητα της αγοράς φορετών συσκευών.

5) Μπορούν τα Mac να γίνουν ποτέ mainstream;

Οι πωλήσεις των Macintosh αυξάνονται, και έχουν αναδειχθεί σε έναν φωτεινό …φάρο ελπίδας για μια κατά τα άλλα πιεσμένη αγορά PC. Η Apple είναι από τις λίγες εταιρείες με αυξανόμενες πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών τον τελευταίο καιρό.

Ωστόσο, μεγάλο μέρος της εν λόγω ατονίας της αγοράς PC οφείλεται στους πελάτες που περίμεναν το Windows 10. Πλέον, το νέο λειτουργικό σύστημα της Microsoft είναι εδώ και οι πωλήσεις PC αναμένεται να εκτοξευθούν αυτό το φθινόπωρο. Στην πραγματικότητα, η Microsoft προβλέπει ότι τα Windows 10 θα εγκατασταθούν σε 1 δισεκατομμύριο υπολογιστές μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια.

Για να ανταγωνιστεί τα Windows, η Apple συνεργάζεται με τη Cisco και την IBM για να βάλει τους Mac στους χώρους εργασίας. Ωστόσο, η Apple αρνείται να πουλήσει υπολογιστές για λιγότερο από 900 δολάρια, έχει μια ολοένα και χειρότερη επίδοση στον τομέα της ασφάλειας, και οι τελευταίες της καινοτομίες δεν είναι ακριβώς αυτό που θα αποκαλούσαμε εύχρηστες.

6) Θα υποκαταστήσει η Apple Music τις χαμένες πωλήσεις των iTunes;

Καθώς ολοένα και λιγότεροι άνθρωποι κατεβάζουν μουσική και περισσότεροι ακούνε μουσική μέσω υπηρεσιών streaming, τα downloads μουσικής από τα iTunes έχουν μειωθεί. Αυτός είναι ένας λόγος που η Apple αγόρασε την Beats για 3 δισεκατομμύρια δολάρια και παρουσίασε εκ νέου την εφαρμογή streaming μουσικής ως Apple Music.

Μια έρευνα που διεξήχθη από την εταιρεία ερευνών MusicWatch διαπίστωσε ότι μόνο το 52% των πελατών της Apple Music εξακολουθούν να χρησιμοποιούν την υπηρεσία μετά την εγγραφή τους στην τρίμηνη δωρεάν δοκιμή. Η Apple, αντίθετα, έχει προσδιορίσει το ποσοστό αυτό στο 79%.

Μένει να δούμε αν η Apple Music μπορεί να υποκαταστήσει τις χαμένες πωλήσεις των iTunes. Έχει το πλεονέκτημα ότι είναι προεγκατεστημένη στα iPhones αλλά και το μειονέκτημα ότι δεν κυκλοφορεί σε δωρεάν έκδοση υποστηριζόμενη από διαφημίσεις, για να ανταγωνιστεί υπηρεσίες όπως το Spotify και το Pandora.

Διαβάστε ακόμη: Το iPhone 6S δεν θα είναι η πιο σημαντική ανακοίνωση της Apple