Έξι τουριστικοί προορισμοί της χώρας μας γίνονται Plastic Free χάρη στη Lidl Ελλάς και το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης

Έξι τουριστικοί προορισμοί της χώρας μας γίνονται Plastic Free χάρη στη Lidl Ελλάς και το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Πρόθεση όλων είναι η μείωση της αλόγιστης χρήσης πλαστικού, η επένδυση στη δυναμική της κυκλικής οικονομίας και η προστασία των ακτών και των θαλασσών μας.

Η αρχή

Η Lidl Ελλάς προσπαθεί καθημερινά για ένα καλύτερο αύριο, λειτουργώντας υπεύθυνα σε κάθε τομέα της επιχείρησης και εφαρμόζοντας τις βέλτιστες πρακτικές βιωσιμότητας και κοινωνικής υπευθυνότητας.

Με γνώμονα πως η διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές αποτελεί κοινό καθήκον και ευθύνη, η Lidl Ελλάς ξεκίνησε το έργο της εναλλακτικής τουριστικής καμπάνιας περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης «Plastic Free Santorini» τον Ιούνιο του 2020 στη Σαντορίνη, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον τότε υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη και τον δήμαρχο Σαντορίνης κ. Αντώνη Σιγάλα.

Πρόκειται για μια κοινή πρωτοβουλία του υπουργείου Τουρισμού, του Δήμου Σαντορίνης και της Lidl Ελλάς, που έχει ως στόχο την ανακήρυξη της Σαντορίνης, ως ενός νησιού με ιδιαίτερες περιβαλλοντικές ευαισθησίες, αλλά και διαχρονικό συμβολισμό και ξεδιπλώνεται ως μια πρωτότυπη, εναλλακτική τουριστική καμπάνια που είναι ταυτόχρονα παγκόσμιο μήνυμα  βιώσιμης ανάπτυξης για το ίδιο το νησί αλλά και τη χώρα μας. Έτσι η Σαντορίνη γίνεται η καρδιά μιας σπείρας περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης για τη μείωση της αλόγιστης χρήσης πλαστικού σε όλη την Ελλάδα, με στόχο να απλωθεί σταδιακά σε όλες τις Κυκλάδες και τα νησιά του Αιγαίου.

Η συνεργασία με το Ίδρυμα

Τον Σεπτέμβριο του 2020, η πρωτοβουλία αυτή ενσωματώθηκε κάτω από την εθνική καμπάνια «Ελλάδα χωρίς πλαστικά μίας χρήσης», μιας κοινής πρωτοβουλίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης.

Στο πλαίσιο αυτό, εκπρόσωποι της Lidl Ελλάς, μαζί με συνεργάτες και εθελοντές του Ιδρύματος, βρέθηκαν στη Σαντορίνη, πραγματοποίησαν θαλάσσιους και υποβρύχιους καθαρισμούς και ένωσαν τις δυνάμεις τους απέναντι στον αγώνα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των ελληνικών ακτών, προσφέροντας ανάσες ζωής στο οικοσύστημα του νησιού, αλλά και λύσεις, ανοίγοντας δρόμους βιώσιμης ανάπτυξης.

Plastic Free Greece

Το ταξίδι αυτό συνεχίστηκε για τη Lidl Ελλάς και το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης και το φετινό καλοκαίρι, με στόχο 6 τουριστικοί προορισμοί της χώρας να γίνουν. Plastic Free. Τα Χανιά, η Χαλκιδική, η Σαντορίνη για δεύτερη φορά, η Κέρκυρα, η Ρόδος και η Κως είναι τα νησιά που επέλεξαν οι δύο συνοδοιπόροι για φέτος, για να πείσουν τους ανθρώπους ότι αξίζει να δοκιμάσουν να ζήσουν την καθημερινότητά τους με έναν πιο βιώσιμο τρόπο.
«Πρόθεσή μας είναι να μειώσουμε την αλόγιστη χρήση του πλαστικού. Να γίνει η ανακύκλωση δεύτερη φύση μας. Να επενδύσουμε στη δυναμική της κυκλικής οικονομίας. Να προστατεύουμε τις ακτές και τις θάλασσές μας. Έχοντας πολύτιμο συνοδοιπόρο το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, δυναμώνουμε τη δέσμευσή μας για μία Ελλάδα χωρίς πλαστικό», επισήμανε χαρακτηριστικά η Βασιλική Αδαμίδου, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότητας της Lidl Ελλάς.

Οι ενέργειες υποβρύχιων και παράκτιων καθαρισμών αποτελούν μέρος του REset Plastic, της διεθνούς στρατηγικής του ομίλου Schwarz για το πλαστικό.
Οι ενέργειες υποβρύχιων και παράκτιων καθαρισμών αποτελούν μέρος του REset Plastic, της διεθνούς στρατηγικής του ομίλου Schwarz για το πλαστικό.

Για τη Lidl Ελλάς η βιώσιμη ανάπτυξη βρίσκεται στον πυρήνα της επιχειρηματικής της δραστηριότητάς και για αυτό πρωτοστατεί σε ενέργειες που προάγουν την περιβαλλοντική ευαισθησία και συνείδηση.
Οι ενέργειες υποβρύχιων και παράκτιων καθαρισμών αποτελούν μέρος του REset Plastic, της διεθνούς στρατηγικής του ομίλου Schwarz για το πλαστικό, στην οποία συμμετέχει και η Lidl Ελλάς, και συγκεκριμένα στα πεδία δράσης REmove και REcycle.

*Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το νέο τεύχος του Fortune Greece που κυκλοφορεί στα περίπτερα.