Εξηγήσεις για το Boeing δίνει ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης

Εξηγήσεις για το Boeing δίνει ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης
epa08111933 Officials inspect the wreckage site after an Ukraine International Airlines Boeing 737-800 carrying 176 people crashed near Imam Khomeini Airport in Tehran, killing everyone on board, in Shahriar, Iran, 08 January 2020. EPA/ABEDIN TAHERKENAREH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των Φρουρών της Επανάστασης Αμιραλί Χατζιζαντέχ δήλωσε χθες Σάββατο ότι αναλαμβάνει «την πλήρη ευθύνη» για την τραγωδία.

Ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης Χοσεΐν Σαλαμί θα απευθυνθεί σήμερα κεκλεισμένων των θυρών στο κοινοβούλιο του Ιράν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Isna, ο Σαλαμί θα μιλήσει για τον φόνο στις 3 Ιανουαρίου του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανι στη Βαγδάτη σε αμερικανικό πλήγμα και θα δώσει εξηγήσεις για την ιρανική απάντηση, αλλά και για την κατάρριψη του ουκρανικού Boeing 737 την Τετάρτη στην Τεχεράνη από τον ιρανικό στρατό.

Ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των Φρουρών της Επανάστασης Αμιραλί Χατζιζαντέχ δήλωσε χθες Σάββατο ότι αναλαμβάνει «την πλήρη ευθύνη» για την τραγωδία.

Σήμερα ο ιρανικός Τύπος απέτινε φόρο τιμής στα 176 θύματα του Boeing: «Ζητείστε συγγνώμη, παραιτηθείτε», ήταν ο τίτλος της εφημερίδας των μεταρρυθμιστών Etemad.

«Ασυγχώρητο», έγραψε η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Iran, δημοσιεύοντας τα ονόματα όλων των θυμάτων.

«Ταπεινά συγγνώμη για ένα επώδυνο λάθος», ήταν ο τίτλος της Javan που πρόσκειται στους Φρουρούς της Επανάστασης.

Διαδηλώσεις και προειδοποιήσεις

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε χθες Σάββατο την Τεχεράνη κατά «μιας νέας σφαγής ειρηνικών διαδηλωτών», αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις που είχαν ξεσπάσει στο Ιράν τον Νοέμβριο, μετά τη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν το βράδυ φοιτητές στη μνήμη των θυμάτων του ουκρανικού Boeing, το οποίο ο ιρανικός στρατός παραδέχθηκε ότι κατέρριψε από λάθος.

Η αστυνομία του Ιράν διέλυσε το πλήθος των φοιτητών που είχε συγκεντρωθεί στην Τεχεράνη για να τιμήσει τη μνήμη των 176 επιβαινόντων- κυρίως Ιρανών και Καναδών- στο ουκρανικό αεροπλάνο, το οποίο συνετρίβη την Τετάρτη λίγη ώρα μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί.

Η Τεχεράνη παραδέχθηκε χθες Σάββατο το πρωί ότι κατέρριψε «από λάθος» το Boeing.

Η συγκέντρωση των φοιτητών μετατράπηκε σε οργισμένη διαδήλωση, με τους συμμετέχοντες να φωνάζουν συνθήματα κατά της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό.

Το πλήθος κατήγγειλε «τους ψεύτες» και ζήτησε να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνη για την κατάρριψη του αεροσκάφους, αλλά και όσοι, σύμφωνα με αυτό, προσπάθησαν να συγκαλύψουν την αλήθεια.

«Ο κόσμος παρακολουθεί»

Ο Τραμπ ανάρτησε στο Twitter, στα αγγλικά και τα φαρσί, ότι «είμαι στο πλευρό» του ιρανικού λαού. «Παρακολουθούμε στενά τις διαδηλώσεις σας και η γενναιότητάς σας μας εμπνέει», πρόσθεσε.

«Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη μία σφαγή ειρηνικών διαδηλωτών, ούτε διακοπή του Ίντερνετ», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν τον Νοέμβριο στο Ιράν, οι οποίες κατεστάλησαν βίαια, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

«Ο κόσμος παρακολουθεί», τόνισε.

Στις διαδηλώσεις του Νοεμβρίου, που ξέσπασαν μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει την τιμή της βενζίνης, έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 300 άνθρωποι, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Εξάλλου η πρόσβαση στο Ίντερνετ είχε διακοπεί επανειλημμένα, κυρίως μετά τις εκκλήσεις μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης για συγκεντρώσεις στη μνήμη των θυμάτων, ένα μήνα μετά τις διαδηλώσεις.

Παράλληλα χθες Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Ιράν διέπραξε «ένα φρικτό λάθος» καταρρίπτοντας το Boeing 737.

«Είναι πιο σημαντικό από ποτέ το Ιράν να εγκαταλείψει τις απερίσκεπτες φιλοδοξίες του και να αρχίσει να συμπεριφέρεται σαν κανονική χώρα», πρόσθεσε.

Αποζημιώσεις στα θύματα

Σε ό,τι αφορά τα θύματα, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ολέκσι Χοντσάρουκ δήλωσε χθες Σάββατο πως η Ουκρανία θα καταβάλει 200.000 γρίβνα (8.350 δολάρια ΗΠΑ) σε κάθε οικογένεια που έχασε κάποιον δικό της από τη συντριβή αεροπλάνου αυτή την εβδομάδα στο Ιράν.

Είπε πως η Ukraine International Airlines θα καταβάλει χρήματα στις οικογένειες των μελών του πληρώματος που σκοτώθηκαν. Εκπρόσωπος της εταιρίας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλια. Ο Χοντσάρουκ είπε επίσης πως Ουκρανοί διπλωμάτες εργάζονται για το πώς θα ληφθεί αποζημίωση από τις ιρανικές αρχές.