Γερμανικές Εκλογές: Μάχη θρίλερ για CDU/CSU και SPD – Προβάδισμα Σολτς, τρίτο κόμμα οι Πράσινοι

Γερμανικές Εκλογές: Μάχη θρίλερ για CDU/CSU και SPD – Προβάδισμα Σολτς, τρίτο κόμμα οι Πράσινοι
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οριακό προβάδισμα του Σολτς έναντι του Λάσετ με 24,9% και 24,7%, αντίστοιχα - Στο 14,8% οι Πράσινοι, που δηλώνουν ότι θέλουν να είναι στη νέα κυβέρνηση - «Έχουμε εντολή διακυβέρνησης» λέει το SPD.

Προβάδισμα με 26% (+5,5 από το 2017) δίνει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, έναντι ποσοστού 24,5% (-8,4) της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU).

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία καταμέτρησης, οι Πράσινοι εξασφαλίζουν 13,9% (+5), το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) 11,7% (+1), η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 10,5% (-2,1) και η Αριστερά 5% (-4,2).

Αν η τελική εικόνα δεν διαφοροποιηθεί ουσιαστικά, αριθμητικά τουλάχιστον είναι εφικτός ένας «μεγάλος» συνασπισμός SPD-CDU/CSU, ένας συνασπισμός «Τζαμάικα» με CDU/CSU, Πράσινους, FDP, ένας συνασπισμός «φανάρι κυκλοφορίας» με SPD, Πράσινους, FDP, ενώ δεν είναι εφικτός ο συνασπισμός SPD, Πρασίνων, Αριστεράς.

Το αδελφό κόμμα του CDU στη Βαυαρία, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) κατέγραψε το χειρότερο αποτέλεσμα των 70 χρόνων, κερδίζοντας 32,8%, κατά έξι μονάδες λιγότερο από το 2017.

Γενικός γραμματέας SPD: Έχουμε εντολή να κυβερνήσουμε

“Έχουμε εντολή να κυβερνήσουμε και ο Όλαφ Σολτς να γίνει Καγκελάριος”, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ, αναφερόμενος στην πρόγνωση αποτελέσματος που δίνει στο κόμμα του προβάδισμα δύο μονάδων έναντι των CDU/CSU.

Από την πλευρά του ο υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι το κόμμα του προηγείται και επομένως έχει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

O υποψήφιος καγκελάριος των Χριστιανοδημοκρατών, Άρμιν Λάσετ, δήλωσε ότι είναι σαφώς απογοητευμένος από τα exit poll, προβλέποντας πάντως ότι η νύχτα αναμένεται μακρά και το κόμμα του, που κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας μεταπολεμικά πιάνοντας πάντα ποσοστό άνω του 30%, διατηρεί ακόμη πιθανότητες σχηματισμού κυβερνητικού συνασπισμού με πλειοψηφία στη Μπούντεσταγκ.

«Ήταν σαφές σε μας ότι θα είναι μια ανοικτή, σκληρή, αμφίρροπη εκλογική μάχη κι έτσι αποδείχθηκε», τόνισε ευχαριστώντας την Άνγκελα Μέρκελ για τη συμβολή της στην προεκλογική του καμπάνια. «Η αποψινή εκλογική βραδιά δεν έχει προηγούμενο. Θα είναι μακρά, αλλά ένα πράγμα είναι σαφές: με το αποτέλεσμα αυτό δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι», είπε τονίζοντας πάντως ότι θα διεκδικήσει το πόστο του καγκελαρίου και θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για το σχηματισμό κυβέρνησης υπό την ηγεσία των CDU/CSU.

Η υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ στα πρώτα σχόλιά της παραδέχθηκε ότι το κόμμα της δεν πέτυχε τους εκλογικούς του στόχους, αφού θα ήθελε να διαμορφώσει το μέλλον της χώρας ως ηγετική δύναμη. «Θέλαμε περισσότερα. Αυτό δεν το πετύχαμε και λόγω ορισμένων λαθών στην αρχή της προεκλογικής μάχης στην εκστρατεία, λαθώς και απο μένα. Αυτή τη φορά δεν πετύχαμε όσα θέλαμε, αλλά το κόμμα έχει μια αποστολή για το μέλλον. Η Γερμανία χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα και μια κυβέρνηση που θα ενδιαφέρεται για το κλίμα», είπε.

O Σολτς προηγείται μακράν στην προτίμηση των ψηφοφόρων

Αν οι Γερμανοί ψηφοφόροι μπορούσαν να εκλέξουν απευθείας καγκελάριο, τότε ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς θα είχε εκλεγεί με μεγάλη διαφορά, σύμφωνα με το ARD.

To 60% είπε ότι ο Σολτς είναι ο καλύτερος υποψήφιος για να οδηγήσει τη Γερμανία σε μια κρίση, ενώ μόλις το 25% τάχθηκε υπέρ του Λάσετ και το 18% υπέρ της Αναλένα Μπέρμποκ. Το exit poll έδειξε επίσης μεγάλες διαφορές στην προτίμηση των νέων και των ηλικιωμένων ψηφοφόρων όσον αφορά στην προτίμηση του καγκελάριου. Το 60% των άνω των 65 ετών προτιμούν τονο Σολτς, και το 37% των ηλικίας 18-39 το ίδιο. Τη Μπέρμποκ αντίθεται προτιμά το 27% των ψηφοφόρων ηλικίας 18-39 ετών, αλλά μόλις το 6% εκείνων άνω των 65 ετών.

Τι έδειξαν τα πρώτα exit polls 

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, τα exit poll που δημοσιεύτηκαν αμέσως μετά το κλείσιμο των 60.000 εκλογικών κέντρων στις 19.00 ελληνική ώρα επιβεβαιώνουν τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων. Σύμφωνα με αυτά τα exit poll οι Σοσιαλδημοκράτες και τα Χριστιανικά Κόμματα συγκεντρώνουν 25% των ψήφων. Αυτό σημαίνει ότι τα χριστιανικά κόμματα καταγράφουν το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία τους. 

Την τρίτη θέση φαίνεται να κατακτούν οι Πράσινοι με 15%. Ακολουθεί νέα ισοψηφία ανάμεσα  στους Φιλελεύθερους (FDP) και το εθνολαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που συγκεντρώνουν από 11% των ψήφων. Το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) καταγράφει απώλειες και, σύμφωνα πάντα με τα πρώτα exit poll, περιορίζεται στο 5%, δηλαδή ακριβώς στο όριο που προβλέπει ο εκλογικός νόμος για την είσοδο στη Βουλή.

Σε σχέση με τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών το 2017 τα κέρδη και οι απώλειες των κομμάτων διαμορφώνονται, κατά προσέγγιση και με κάθε επιφύλαξη, ως εξής (σε παρένθεση τα εκλογικά αποτελέσματα του 2017)

+5,5%/ +4,5%   SPD (20,5%)
-7,9%// -8,9%    CDU/CSU (32,9%)
+4,1/ +6,1%      Grüne (8,9%)
+0,3%/ 3,3%     FDP (10,7)
-1,6%/ 1,6%%   AfD (12,6%)
-4,2%/ 4,2%      Die Linke (9,2%)

Χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί εντελώς το σενάριο ενός νέου μεγάλου συνασπισμού, ούτε αυτό της σύμπραξης Σοσιαλδημοκρατών, Κόμματος της Αριστεράς και των Πράσινων, της συνεργασίας στα χρώματα της Γερμανίας ή της Κένυας, πολιτικοί αναλυτές συμφωνούσαν πριν κλείσουν οι κάλπες στην παρακάτω εξίσωση: αν πρώτο κόμμα είναι απόψε οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) θα δημιουργηθεί πιθανότατα το λεγόμενο «Φανάρι» και αν επικρατήσουν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) τότε η πλάστιγγα γέρνει προς την «Τζαμάικα».