Exit polls: Χάνει το δημοψήφισμα ο Ρέντσι με καθαρή διαφορά

Exit polls: Χάνει το δημοψήφισμα ο Ρέντσι με καθαρή διαφορά

H πρώτη προβολή της δημοσκοπικής εταιρίας Emg Acqua, επί δείγματος πραγματικών ψήφων, δίνει ποσοστό 59,2% στο «όχι» και 40,8% στο «ναι».

Προβάδισμα στο «όχι» δίνουν τα πρώτα exit polls στην Ιταλία αφού έκλεισαν οι κάλπες. Σύμφωνα με τα στοιχεία των exit poll της εταιρίας Emg acqua, το «ναι» στην συνταγματική μεταρρύθμιση δήλωσε πως ψήφισε από το 41 % μέχρι το 45 % του στατιστικού δείγματος. Το «όχι» στην συνταγματική αλλαγή απάντησε ότι ψήφισε από το 55 % μέχρι το 59%.

Μπροστά το «όχι» με ποσοστό μεταξύ 54%-58% έναντι 42%-46% του «ναι» δίνει και το exit poll της RaiNews24 που δημοσιοποιήθηκε με το κλείσιμο της κάλπης τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας.

Πρόκειται για δημοσκοπική εταιρία που έχει δώσει εκτιμήσεις που αποδείχθηκαν να είναι πολύ κοντά στο τελικό αποτέλεσμα της κάλπης. Η εικόνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει γύρω στη 01:00 ώρα Ελλάδας. Σε αντίθετη περίπτωση, σαφής εικόνα για το αποτέλεσμα αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στις 4:00 ώρα Ελλάδος.

Ο πρώτος πολιτικός αρχηγός που πραγματοποίησε δηλώσεις μετά τα πρώτα exit polls ήταν ο επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος έκανε λόγο για «νίκη των πολιτών» ζητώντας από τον Ματέο Ρέντσι να παραιτηθεί άμεσα ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της παράταξης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι Forza Italia στη ιταλική Βουλή, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σημαίνει ότι ο Ματέο Ρέντσι οφείλει να παραιτηθεί.

Περίπου στη 1.00 ώρα Ελλάδος ο Ματέο Ρέντσι θα μιλήσει από το Παλάτσο Κίτζι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Υψηλή η συμμετοχή των Ιταλών στις κάλπες με την προσέλευση στο 57,2% έως τις 19.00 το απόγευμα, βάσει των στοιχείων του υπουργείου Εσωτερικών. Η Εμίλια-Ρομάνια και το Βένετο είναι μεταξύ των περιφερειών με τη μεγαλύτερη προσέλευση, 65,91% και στις δύο περίιπτώσεις. Στην Καλαβρία καταγράφεται η χαμηλότερη συμμετοχή με ποσοστό 44,32%.

Στο Μιλάνο η προσέλευση το απόγευμα είχε φθάσει το 60% (στις δημοτικές εκλογές του Ιουνίου ψήφισε το 54%).

Yπενθυμίζεται ότι ο Ρέντσι έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα παραιτηθεί εάν νικήσει το στρατόπεδο του “Όχι”, οπότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προσφέρει την παραίτησή του στον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ο αρχηγός του κράτους θα μπορούσε να τον παροτρύνει να επανεξετάσει την απόφασή του για χάρη της σταθερότητας της πολιτικής και της αγοράς. Ένα σενάριο θα ήταν ο Ρέντσι να δεχτεί μια νέα, περιορισμένη εντολή για να επιβλέψει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος και να ανοίξει τον δρόμο για τη διεξαγωγή εκλογών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, έναν χρόνο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.