Exit polls: Προβάδισμα χωρίς αυτοδυναμία για την Μέρκελ

Exit polls: Προβάδισμα χωρίς αυτοδυναμία για την Μέρκελ

Σε θρίλερ εξελίσσεται η είσοδος των «συμμάχων» των Χριστιανοδημοκρατών, του κόμματος των Φιλελευθέρων στην γερμανική βουλή.

Πανηγυρισμοί επικρατούν αυτήν την ώρα στο στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ, αφού, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα exit polls, το κόμμα της διατηρεί το εκλογικό προβάδισμα με το ποσοστό των συντηρητικών να κυμαίνεται στο 42%, όπως αναμενόταν.

1/2
CDU
CDU

Σύμφωνα με τα exit polls του πρώτου καναλιού της κρατικής γερμανικής τηλεόρασης ARD, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του αντιπάλου της Μέρκελ, Πέερ Στάινμπρουκ εξασφαλίζουν το 26%, οι Πράσινοι το 8% και το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) το 8,5%.

Σε θρίλερ εξελίσσεται για την ώρα η πορεία των -μέχρι σήμερα- εταίρων των Χριστιανοδημοκρατών στη γερμανική κυβέρνηση, αφού οι Φιλελεύθεροι (FDP) φαίνεται να μένουν εκτός βουλής, καθώς συγκεντρώνουν ποσοστό 4,7%.

Σοκ επικρατεί και στο στρατόπεδο των ευρωσκεπτικιστών της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) που συγκεντρώνουν 4,9% και κινδυνεύουν οριακά να μην επιτύχουν την είσοδό τους στην ομοσπονδιακή βουλή.

Στο exit poll του ZDF, oι Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) εμφανίζονται κοντά στο 42,5%, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) κοντά στο 26,5%, η Linke κοντά στο 8,5%, οι Πράσινοι στο 8% και το FDP περί το 4,5%. Το ευρωσκεπτικιστικό AfD βρίσκεται στο 4,8%.

1/3
SDP
FDP
AFD

Το αποτέλεσμα στην Έσση, ένα κρατίδιο-κλειδί της Γερμανίας όπου διεξήχθησαν τοπικές βουλευτικές εκλογές ταυτόχρονα με τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές σήμερα, είναι πολύ αμφίρροπο για να προβλεφθεί, καθώς, βάσει των exit polls, οι Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Μέρκελ και η συμμαχία της αντιπολίτευσης, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων, σχεδόν ισοψηφούν.

Η συμμετοχή των Γερμανών ψηφοφόρων στις εκλογές έφθασε το 73%.

Η εταιρεία Infratest-dimap διευκρινίζει ωστόσο ότι οι διαφορές μεταξύ των κομμάτων δεν θεωρούνται ακόμη ασφαλείς για την εξαγωγή συμπερασμάτων.

Διαβάστε ακόμη: Τα αουτσάιντερ που «απειλούν» τον Σόιμπλε