«Έξω από τα δόντια» τα έλεγε ο Τσακ Χέιγκελ στον Ομπάμα

«Έξω από τα δόντια» τα έλεγε ο Τσακ Χέιγκελ στον Ομπάμα

Από τον Οκτώβριο φαίνεται πως είχε δρομολογηθεί η σημερινή παραίτηση του Ρεπουμπλικάνου υπουργού Άμυνας.

Σε μια τελετή στον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών αποχαιρέτισαν θερμά τον απερχόμενο υπουργό Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ, ο οποίος υπέβαλε νωρίτερα σήμερα την παραίτησή του στον Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε δεκτή την παραίτηση του Χέιγκελ, λέγοντας ότι τον πλησίασε τον προηγούμενο μήνα και του είπε ότι έχει έρθει η ώρα να αποχωρήσει. Ο Ομπάμα διευκρίνισε ότι ο Χέιγκελ, 68 ετών και ο μοναδικός Ρεπουμπλικάνος στην κυβέρνηση, θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να επιβεβαιώσει το Κογκρέσο τον αντικαταστάτη του.

«Μου τα έλεγε έξω από τα δόντια», είπε ο Ομπάμα για τον υπουργός Άμυνας, επαινώντας τον για τις ειλικρινείς συμβουλές που του έδινε.

Ο Χέιγκελ υπέβαλε την παραίτησή του έπειτα από μακρές συζητήσεις που είχε με τον Ομπάμα, οι οποίες ξεκίνησαν τον Οκτώβριο, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας είχε αμφισβητήσει τη στρατηγική του Αμερικανού προέδρου σε ό,τι αφορά τη Συρία σε ένα εσωτερικό υπόμνημα που διέρρευσε το φθινόπωρο. Σε αυτό, προειδοποιούσε ότι η πολιτική του Ομπάμα κινδυνεύει εξαιτίας της αποτυχίας του να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του έναντι του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο Ομπάμα επιμένει ότι οι ΗΠΑ μπορούν να στραφούν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους ανεξάρτητα από το θέμα του Άσαντ, τον οποίο η Ουάσινγκτον θα ήθελε να δει να αποχωρεί από την εξουσία.

Πάντως, κυβερνητικοί αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι ο Ομπάμα επιθυμεί να έχει μια νέα κυβερνητική ομάδα για τα δύο τελευταία χρόνια του στην προεδρία. «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι στο υπόβαθρο αυτής της απόφασης δεν υπάρχουν διαφορές στην πολιτική», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος. «Ο υπουργός δεν παραιτείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας και δεν “απολύεται”», πρόσθεσε.

Οι βασικοί υποψήφιοι για να αντικαταστήσουν τον Χέιγκελ είναι η Μισέλ Φλορνόι, πρώην υφυπουργός Άμυνας, και ο Άστον Κάρτερ, επίσης πρώην υφυπουργός Άμυνας, τα ονόματα των οποίων έχουν αναφερθεί και στο παρελθόν για τη θέση αυτή. Ακόμη ένας πιθανός υποψήφιος είναι ο γερουσιαστής Τζακ Ριντ.

Πάντως ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ επεσήμανε ότι η αντικατάσταση του Χέιγκελ θα πρέπει να γίνει σε ένα ευρύτερο πλαίσιο επανεξέτασης της αμερικανικής στρατιωτικής στρατηγικής. «Η αλλαγή στο προσωπικό θα πρέπει να είναι μέρος μιας ευρύτερης επανεξέτασης της στρατηγικής μας να αντεπεξέλθουμε στις απειλές που αντιμετωπίζουμε στο εξωτερικό, κυρίως την απειλή που αποτελεί η άνοδος του Ισλαμικού Κράτους», ανέφερε ο Μπένερ σε ανακοίνωσή του.