Εξωδικαστικός μηχανισμός: Ανοίγει το δρόμο για τη ρύθμιση οφειλών σε χιλιάδες επαγγελματίες

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Ανοίγει το δρόμο για τη ρύθμιση οφειλών σε χιλιάδες επαγγελματίες

Ρύθμιση των οφειλών ακόμη και σε 150 δόσεις.

Το δρόμο για τη ρύθμιση οφειλών σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και αυτοαπασχολούμενους με χρέη κάτω των 20.000 ευρώ ανοίγει η ψήφιση του νομοσχεδίου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Πιο συγκεκριμένα, το άρθρο 15 δίνει τη δυνατότητα σύναψης διμερών συμφωνιών μεταξύ των οφειλετών και του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), για ρύθμιση της οφειλής ακόμη και σε 150 δόσεις.

Η σχετική διάταξη του νόμου που ψηφίζεται στη Βουλή μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία «σανίδα σωτηρίας» από χιλιάδες οφειλέτες, κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι έσπευσαν τους τελευταίους μήνες να καταβάλλουν τις νέες εισφορές προς τον ΕΦΚΑ, αυξάνοντας έτσι την εισπραξιμότητα του ταμείου από μη μισθωτούς ασφαλισμένους.

Η ένταξή τους, όμως, στο σύστημα έχει βοηθήσει την εικόνα των εσόδων του ΕΦΚΑ, ενώ η διατήρησή τους στο σύστημα αποτελεί ίσως ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας καθώς θα κρίνει τελικά, το μέλλον του υπερ-ταμείου.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, ο νόμος θα εξειδικευτεί με υπουργικές αποφάσεις έτσι ώστε οι ασφαλισμένοι που καταβάλλουν εισφορές να  είναι συνεπείς και παράλληλα ασφαλιστικά ενήμεροι. Σημειώνεται ότι αυτές οι ρυθμίσεις αναμένεται να γίνουν τους επόμενους μήνες, μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης.