Εξωδικαστικός μηχανισμός, ρύθμιση 120 δόσεων και από Νοέμβριο τα δύσκολα

Εξωδικαστικός μηχανισμός, ρύθμιση 120 δόσεων και από Νοέμβριο τα δύσκολα

Τα ραντεβού του Νοεμβρίου αναμένονται κρίσιμα καθώς, τότε, θα τεθεί επί τάπητος το ενδεχόμενο νέων μέτρων ύψους 500 εκατ. ευρώ. 

Με την άφιξη των Θεσμών, ξεκίνησαν και οι πρώτες δυσκολίες των διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση, ενώ τα κρίσιμα ραντεβού αναμένεται να λάβουν χώρα το Νοέμβριο, οπότε και θα τεθεί στο τραπέζι το ενδεχόμενο εφαρμογής νέων μέτρων το 2018.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα πρώτα «αγκάθια» προέκυψαν στους όρους για την υπαγωγή μικρών επιχειρήσεων στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης χρεών, με τους πιστωτές να ζητούν αυστηροποίηση των κριτηρίων ένταξης. Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα, οι επιχειρήσεις που έχουν καταφέρει να ενταχθούν στον μηχανισμό, είναι πολύ λιγότερες από το αναμενόμενο, λόγω της πολυπλοκότητας της διαδικασίας και της απαίτησης μεγάλου αριθμού εγγράφων.

Διαφωνίες υπήρξαν και σχετικά με τη ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις, όπου θα υπάγονται όσοι δεν δικαιούνται να μπουν στον εξωδικαστικό μηχανισμό, με τις δύο πλευρές να διαφωνούν για τα εισοδηματικά κριτήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, οι δανειστές εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους και με τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στη μεταρρύθμιση του συνδικαλιστικού νόμου, ο οποίος έπρεπε να έχει ήδη ψηφιστεί.

Απολογισμός και επιστροφή

Βάσει προγράμματος, την Πέμπτη κυβέρνηση και πιστωτές θα κάνουν έναν απολογισμό για την μέχρι ώρας πορεία των διαπραγματεύσεων και των επιδόσεων της Ελλάδας στην υλοποίηση του Μνημονίου και την Παρασκευή οι επικεφαλής των κλιμακίων θα αναχωρήσουν από την Αθήνα για να επιστρέψουν προς τα τέλη Νοεμβρίου.

Τα ραντεβού Νοεμβρίου είναι πολύ σημαντικά καθώς, τότε θα έρθει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο νέων μέτρων το 2018 (ύψους τουλάχιστον 500 εκατομμυρίων ευρώ) και αυτό διότι στα στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού του Οκτωβρίου, θα αποτυπωθούν τα έσοδα από το ΦΠΑ του καλοκαιριού, θα καθορίσουν και τις σχετικές επόμενες κινήσεις.

Διαβάστε επίσης: Θετική εισήγηση των θεσμών για την εκταμίευση των 800 εκατ. ευρώ