Εξουδετερώθηκε στο «παρά πέντε» καμικάζι αυτοκτονίας στο κέντρο των Βρυξελλών

Εξουδετερώθηκε στο «παρά πέντε» καμικάζι αυτοκτονίας στο κέντρο των Βρυξελλών
epa06040010 Brussels Central Station after a neutralized terrorist attack attempt, in Brussels, Belgium, 20 June 2017. According to Belgian media, police shot a suspect wearing an explosive belt at the Brussels Central Station. Belgian police also confirmed there was a small explosion in the Brussels Central Station, but said there are not much damage done and situation is under control. The cause of the explosion is unknown. EPA/OLIVIER HOSLET

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό της ταυτότητας του υπόπτου βομβιστή αυτοκτονίας που "εξουδετερώθηκε" από στρατιώτες χθες βράδυ. 

Βέλγοι στρατιώτες «εξουδετέρωσαν» έναν ύποπτο, ο οποίος προκάλεσε μια μικρής ισχύος έκρηξη φωνάζοντας «Αλλάχου Άκμπαρ» (ο Θεός είναι μεγάλος) στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό των Βρυξελλών, δήλωσε εκπρόσωπος της βελγικής αστυνομίας, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχουν άλλα θύματα και ότι η κατάσταση στην πρωτεύουσα του Βελγίου είναι υπό έλεγχο.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλέστηκαν το Γαλλικό Πρακτορείο και η ταμπλόιντ εφημερίδα Het Laatste Nieuws, ο ύποπτος φώναξε «Αλλάχου Άκμπαρ» πριν από την έκρηξη και πριν στρατιώτες που εκτελούσαν περιπολία στον σταθμό ανοίξουν πυρ εναντίον του.

Ο σταθμός και η περιοχή του ιστορικού κέντρου των Βρυξελλών — η οποία ήταν γεμάτη κόσμο, τόσο τουρίστες όσο και ντόπιους, ένα καλοκαιριάτικο βράδυ — εκκενώθηκε εν μέρει, καθώς η αστυνομία έστησε περίμετρο ασφαλείας, είπαν αυτόπτες μάρτυρες σε βελγικά ΜΜΕ.

Η βελγική πρωτεύουσα βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού επί 18 μήνες και πλέον, αφότου τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους με έδρα τις Βρυξέλλες διέπραξαν τις επιθέσεις στο Παρίσι που είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 130 άνθρωποι τον Νοέμβριο του 2015 και κατόπιν διέπραξαν τις πολύνεκρες επιθέσεις στο διεθνές αεροδρόμιο Ζαβεντέμ των Βρυξελλών και σε έναν σταθμό του μετρό της πόλης τον Μάρτιο του 2016.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ κάλεσε μέσω Twitter τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Ο Μισέλ και ο υπουργός Εσωτερικών της βελγικής κυβέρνησης βρίσκονται στο εθνικό κέντρο αντιμετώπισης κρίσεων και παρακολουθούν την κατάσταση.

Θεωρούμε το περιστατικό αυτό, ως τρομοκρατική επίθεση,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας Έρικ Βαν Ντερ Σιπτ, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει αναφορές από αυτόπτες μάρτυρες, σύμφωνα με τις οποίες, ο άντρας φώναζε ισλαμικά συνθήματα πριν ενεργοποιήσει έναν ή δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχε μέσα σε μία βαλίτσα.

Ο εισαγγελείς πιστεύουν ότι ο άντρας είχε μία βόμβα που περιείχε καρφιά, ενώ απέτυχε η πυροδότηση της, όπως μετέδωσαν ΜΜΕ στις Βρυξέλλες.

«Ταυτοποιήθηκε» ο δράστης

Ο δράστης της χθεσινής «τρομοκρατικής επίθεσης» στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό των Βρυξελλών «ταυτοποίηθηκε», ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Γιαν Γιαμπόν, χωρίς όμως να αποκαλύψει το όνομά του.

«Η ταυτότητα του τρομοκράτη είναι γνωστή. Μπορέσαμε να τον ταυτοποιήσουμε», δήλωσε ο Γιαμπόν στο βέλγικο τηλεοπτικό σταθμό RTBF. Ωστόσο δεν έδωσε άλλες πληροφορίες για την ταυτότητα του άνδρα αυτού που σκοτώθηκε από στρατιώτες μετά την έκρηξη που προκάλεσε στον σιδηροδρομικό σταθμό, από την οποία δεν υπήρξαν θύματα.

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να μην εξερράγη η βόμβα που έφερε ο δράστης, ο Βέλγος υπουργός απάντησε: «Είναι ξεκάθαρο ότι δεν σημειώθηκε μεγάλη έκρηξη». Όμως πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να δώσω περισσότερες λεπτομέρειες».

Ειδικοί σε θέματα ασφαλείας δήλωσαν ότι το χθεσινό επεισόδιο ενδέχεται να είναι παρόμοιο με τις επιθέσεις «μοναχικών λύκων» που έχουν διαπράξει ριζοσπαστικοποιημένα άτομα με περιορισμένη πρόσβαση σε όπλα και εκπαίδευση.

«Τέτοιες μεμονωμένες ενέργειες θα συνεχίσουν να σημειώνονται στις Βρυξέλλες, το Παρίσι και αλλού. Είναι αναπόφευκτο», δήλωσε ο Κλοντ Μονικέ, πρώην Γάλλος πράκτορας.
Με το Ισλαμικό Κράτος υπό πίεση στη Συρία, επεσήμανε ότι οι επιθέσεις στην Ευρώπη θα αυξηθούν, αν και πρόσθεσε ότι οι περισσότερες θα πραγματοποιούνται από «ερασιτέχνες» που δεν θα προκαλούν μεγάλο κακό.