Έξτρα απολύσεις το 2015 εξακολουθεί να ζητάει η τρόικα

Έξτρα απολύσεις το 2015 εξακολουθεί να ζητάει η τρόικα

Δεν υπήρξε συμφωνία με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην απαίτηση της για καθορισμό συγκεκριμένου αριθμού απολύσεων το 2015 εξακολουθεί να επιμένει η τρόικα, με αποτέλεσμα να είναι στον «αέρα» η συμφωνία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.  Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου «παρουσιάσαμε όλα τα στοιχεία, με κύρια αιχμή τον νόμο για τη διαδημοτική κινητικότητα, με την οποία κλείνει ο αριθμός των 25.000 υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα έως το τέλος Μαρτίου». Ο ίδιος παράγοντας επισήμανε ότι «είμαστε σε ένα σημείο, όπου εμείς ζητούμε ποιοτικές αλλαγές και όχι άλλους ποσοτικούς στόχους».

Από την πλευρά του, έτερο κυβερνητικό στέλεχος, παρέπεμψε ουσιαστικά σε «ανώτερο επίπεδο» τις αποφάσεις σχετικά με την απαίτηση της τρόικας για πρόσθετες απολύσεις το 2015, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι «υπάρχει συνολική διαπραγμάτευση. Εμείς, ως υπουργείο, έχουμε συμφωνήσει με την τρόικα στο 80%».

Στη συνέχεια η τρόικα συναντήθηκε με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας δεν υπήρξε συμφωνία αν και υπάρχει σύγκλιση απόψεων και η επίτευξή της, είναι πολύ κοντά. Κατά τη συνάντηση τέθηκαν τα θέματα του θεσμικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και το θέμα των μισθολογικών ωριμάνσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων η ελληνική πλευρά επιμένει στη θέση της για αναβάθμιση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας που θα έχει την ευθύνη της έγκρισης ή μη των ομαδικών απολύσεων χωρίς νέο νόμο, για μια μεταβατική περίοδο έως το 2015 ενώ η τρόικα ζητά να λυθεί το πρόβλημα με νομοθετική ρύθμιση.

Σε ότι αφορά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το υπουργείο Εργασίας έχει θέσει ότι το σύνολο της μείωσης κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες πρέπει να γίνει εφάπαξ από τον ερχόμενο Ιούλιο και να βαρύνει κατά 2.9 ποσοστιαίες μονάδες τους εργοδότες και κατά 1 μονάδα τους εργαζόμενους ενώ η τρόικα ζητά το σύνολο της μείωσης να αφορά τις εργοδοτικές εισφορές και να προστεθεί μια μονάδα το 2016. Τέλος οι εκπρόσωποι των δανειστών αποδέχονται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές την ανάγκη της διατήρησης των μισθολογικών ωριμάνσεων , υπάρχουν όμως διαφορές ως προς το περιεχόμενο και τον τρόπο που θα γίνονται .

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Τελευταία Ενημέρωση: 18:13

Διαβάστε ακόμη: Έκλεισε το μεγάλο «αγκάθι» των τραπεζών