Φ. Γεννηματά: Μπορώ να εγγυηθώ την αυτόνομη πορεία και την ενότητα της παράταξης

Φ. Γεννηματά: Μπορώ να εγγυηθώ την αυτόνομη πορεία και την ενότητα της παράταξης
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με το τρίπτυχο «Νέα Αλλαγή- Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο- Νέα Εθνική Στρατηγική» ως σημαία, όπως είπε η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της κατά τη συνεδρίαση της Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής, εγγυάται μια νέα δυναμική πορεία ανόδου, με διαφάνεια και ανοιχτές διαδικασίες.

«Αυτό είναι το δικό μας αφήγημα, το δικό μας κοινωνικό συμβόλαιο», πρόσθεσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, ενώ επεσήμανε ότι τώρα διαμορφώνονται οι συνθήκες, καθώς η πολιτική του κ. Μητσοτάκη φαίνεται να πλήττει την κοινωνία και ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να παίξει ουσιαστικά το ρόλο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. «Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως εμείς είμαστε στη Βουλή η Αξιωματική Αντιπολίτευση», υποστήριξε.

Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε τρία ζητήματα που συνηγορούν σε ευνοϊκές συνθήκες για την ανοδική πορεία του ΚΙΝΑΛ:

Πρώτον, η νίκη του SPD, η οποία, κατά τη Φώφη Γεννηματά, μπορεί να φέρει αέρα αλλαγής στην Ευρώπη και κυρίως να αναθεωρηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Δεύτερον, η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, για την οποία είπε ότι το Κίνημα Αλλαγής συμφωνεί με την ενίσχυση των παραδοσιακών στενών σχέσεων με τη Γαλλία, αλλά διατύπωσε κρίσιμα ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεις.

Και τρίτον, τα φασιστικά φαινόμενα στη Θεσσαλονίκη για τα οποία είπε πως έναν χρόνο μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής δεν πρέπει να δείξουμε καμία ανοχή στη βία. «Είναι απαράδεκτη η καθυστέρηση στην αντίδραση της κυβέρνησης, όπως επίσης είναι απαράδεκτη η ταύτιση των φασιστικών φαινομένων με τις αντιφασιστικές εκδηλώσεις» τόνισε.

Αφήνοντας αιχμές για συνυποψηφίους της, χωρίς όμως να τους κατονομάσει, η κ. Γεννηματά επέσεισε τον κίνδυνο να «θολώσει» η αυτόνομη πορεία του ΚΙΝΑΛ, που με πολύ κόπο επετεύχθη από το 2015 και να επέλθει ρήξη και διάσπαση. «Ενότητα, αυτόνομη πορεία και σοσιαλδημοκρατικό ιδεολογικό στίγμα και πολιτικές, αποτελούν εγγύηση για το άλμα προς τα εμπρός. Αν μετακινηθούμε λίγο δεξιά ή λίγο αριστερά, ο διχασμός και η διάσπαση θα είναι η χαριστική βολή. Θα έχουμε παίξει το παιχνίδι των αντιπάλων μας που το επιδιώκουν», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είπε ότι όταν το 2015 ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος η κατάσταση της παράταξης ήταν ντροπιαστική για το ΠΑΣΟΚ και για όσα είχε προσφέρει στη χώρα. «Καταφέραμε να ενώσουμε δυνάμεις στο Κίνημα Αλλαγής και να έχουμε διαρκή ανοδική πορεία, εδραιώνοντας την αυτόνομη πορεία. Δεν γίναμε δεκανίκι και συμπλήρωμα κανενός», τόνισε.

Αναφερόμενη στις σχέσεις ΚΙΝΑΛ και ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά επανέλαβε ότι έκανε τα πάντα να προστατεύσει το ΠΑΣΟΚ που υπάρχει στο Κίνημα Αλλαγής και το Κίνημα Αλλαγής υπάρχει, γιατί έχει μέσα του το ΠΑΣΟΚ. Ως κυριότερο λόγο ανέφερε ότι αν δεν είχε συγκροτηθεί το Κίνημα Αλλαγής το ΠΑΣΟΚ θα κατασυκοφαντείτο διαρκώς από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την πλήρη διάλυση του. «Δεν έφυγα ποτέ από το ΠΑΣΟΚ και τη Χαριλάου Τρικούπη, κι έμεινα για να ενώσω τα κομμάτια που απέμειναν. Το καταφέραμε με σκληρή δουλειά και στρατηγική. Όποιος θέλει, να έρθει στη Χαριλάου Τρικούπη, να μιλήσουμε για το ΠΑΣΟΚ», σημείωσε η κ. Γεννηματά.

Με αυτοκριτική διάθεση παραδέχθηκε λάθη κι αδυναμίες σ’ αυτήν την πορεία, όπως η μη εκλογή νομαρχιακών και τοπικών οργάνων, και πρόσθεσε πως «πικράναμε πράγματι στελέχη μας».

Η Φώφη Γεννηματά χαιρέτησε τις ενέργειες για το Δίκτυο Νέας Γενιάς που συγκροτούν νεολαίοι του ΚΙΝΑΛ, και άσκησε έντονη κριτική στη ΝΔ και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που εφαρμόζει πολιτικές για λίγους και κυβερνά, όπως υποστήριξε, με την ενός ανδρός αρχή.

Ταυτόχρονα κατέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι δέσμιος παρωχημένων αντιλήψεων και πως έχασε δυο ευκαιρίες να αλλάξει τη χώρα. Την πρώτη με τη πολιτική τής αυταπάτης και τη δεύτερη με τη συγκυβέρνηση με τον Πάνο Καμμένο και την αποδοχή του Τρίτου Συμβολαίου.

Γιώργος Παπανδρέου: Να κάνουμε την παράταξή μας και πάλι μεγάλη

«Η επικείμενη εσωκομματική διαδικασία, εκτός από το δημοκρατικό πρόσημο που πρέπει να τη χαρακτηρίζει, δεν μπορεί παρά να έχει ιδεολογικό και πολιτικό περιεχόμενο και να συμβάλει στην αναζήτηση και την ανάδειξη προτάσεων ικανών να οικοδομήσουν μια πολιτική δύναμη που θα χαρακτηρίζεται από το στοιχείο της κυβερνησιμότητας απέναντι στη δεξιά, αλλά και από την απάντηση στο άλλο μεγάλο αίτημα, της προοδευτικής αλλαγής, που αποτελεί το μεγάλο διακύβευμα για τη χώρα», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα τη Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ.

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό πρόκειται για δύο αιτήματα που «αναμένουν την απάντησή τους με θέσεις και προτάσεις ιδεολογικές και πολιτικές, εκ μέρους των ενδιαφερομένων να ηγηθούν μιας μεγάλης Προοδευτικής Παράταξης» και συμπλήρωσε ότι μόνο έτσι «θα μπορέσουμε να συγκινήσουμε την κοινωνία και να παρακινήσουμε τους πολίτες να συζητήσουν μαζί μας».

Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι πρώτιστο καθήκον πρέπει να είναι η προάσπιση και εμβάθυνση της δημοκρατίας και κατά συνέπεια η πολιτική, επομένως η παράταξη, θα πρέπει, όπως συμπλήρωσε, να αγωνιστεί για να υπερασπιστεί την αυτονομία της, έναντι των ισχυρών συμφερόντων και των κάθε είδους κατεστημένων.

«Αυτή είναι η ευθύνη μας. Στην παράταξή μας, δεν αναλογεί η θέση του τρίτου, μας ταιριάζει να αποτελέσουμε τον καταλύτη της ανατροπής του υφιστάμενου στάτους στο πολιτικό σκηνικό.

Να ξαναφέρουμε τον πολίτη και πάλι στο προσκήνιο, πρωταγωνιστή και δημιουργό της δικής του ζωής, μιας ζωής που του αξίζει και τον γεμίζει περηφάνια και αξιοπρέπεια», υπογράμμισε ο Γιώργος Παπανδρέου κι έθεσε τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η δημοκρατική παράταξη τις οποίες η πανδημία ανέδειξε ως διαχρονικά προβλήματα, τις ασθένειες ενός συστήματος, πολιτικο-οικονομικού, που μαστίζεται από βαθιές κρίσεις.

«Απαιτείται αλλαγή πορείας παντού. Στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στον κόσμο, σε κάθε χώρα και σε κάθε οργανισμό που οι δυνάμεις μας μπορούν να πρωταγωνιστήσουν. Οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, έχουν και μέλλον και προοπτική. Και είναι στο χέρι μας να φέρουμε αυτήν την υπόθεση σε πέρας», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί γιατί, όπως ανέφερε, «χρειάζεται ένας αξιόπιστος και αξιόμαχος φορέας για να οικοδομήσουμε μια νέα, προοδευτική συμμαχία κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων.Αποτελεσματική οργάνωση των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού, για να κάνουνε την παράταξή μας και πάλι μεγάλη, για να οικοδομήσουμε μια αξιόμαχη προοδευτική παράταξη. Όλοι έχουν τη θέση τους σε αυτήν την υπόθεση».

Ωστόσο, απευθυνόμενος προς όλους τους υποψήφιους είπε πως «αν θέλουμε να μην ξαναζήσουμε γεγονότα και καταστάσεις που μας έβλαψαν, δεν έχουμε την πολυτέλεια να μιλάμε μεν για την παράταξή μας, αλλά ο καθένας μας να θέλει να τη φέρει στα μέτρα του.

Και κάτι ακόμη, που συνόδευσε ιστορικά την Παράταξή μας, ως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της γνώρισμα: η ενότητα δεν αφορά μόνο την ανάγκη να είμαστε όλοι μαζί, παρά τις όποιες διαφορετικές αντιλήψεις ή θέσεις, αλλά συνεπάγεται και την ανάγκη σεβασμού των αρχών και των αξιών μας» και κατέληξε: «Δεν μπορεί να συνυπάρξει η αλλαγή με τη συντήρηση. Και θα το ξαναπώ, ότι η συντήρηση δεν είναι μόνο δεξιά, γιατί δεν έχει χρώμα. Όταν δεν προασπιστήκαμε αυτήν την αρχή, πλήξαμε την παράταξη. Τώρα πλέον, είναι η ώρα να δημιουργήσουμε ένα νέο, πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο, που θα στηρίζεται στην εμπειρία του προηγουμένου, αλλά θα απαντά με βιώσιμο και πράσινο πρόσημο, στις προκλήσεις του μέλλοντος. Οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, είναι οι μόνες που μπορούν να ανοίξουν το δρόμο προς αυτήν την κατεύθυνση».