Φ. Μιχάλη: Μικρή η διείσδυση των συνταξιοδοτικών- αποταμιευτικών προϊόντων στην Ελλάδα

Φ. Μιχάλη: Μικρή η διείσδυση των συνταξιοδοτικών- αποταμιευτικών προϊόντων στην Ελλάδα
Η Allianz απαντά στην αγορά με ένα νέο αποταμιευτικό προϊόν.

Ένα νέο αποταμιευτικό- επενδυτικό προϊόν (unit linked) παρουσίασε η Allianz, το οποίο έρχεται στην ελληνική αγορά μέσω της Allianz Global Life. Πρόκειται για το Target4Life, το οποίο βασίζεται στη λογική του Life Cycle με βασικές παραμέτρους: τον χρονικό ορίζοντα, την πρόθεση ανάληψης κινδύνου, καθώς και τον τρόπο πληρωμής. Το επενδυτικό του χαρτοφυλάκιο- με διαχειριστή την Allianz Global Investors λειτουργεί ως Funds of Funds, αποτελεί δηλαδή ένα χαρτοφυλάκιο που επενδύσει σε άλλα χαρτοφυλάκια με στόχο την διασπορά κινδύνου.

Ειδικότερα, ο  ασφαλισμένος θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες τους μέσα από ένα «καλάθι» 21 αμοιβαίων κεφαλαίων που υπάγονται σε 3 βασικές κατηγορίες: ομολογιακά, μετοχικά και εναλλακτικά.

Όπως τόνισε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Allianz Ελλάδος, Φιλίππα Μιχάλη, η ελληνική διοίκηση συζητούσε πριν χρόνια την τοποθέτηση του συγκεκριμένου προϊόντος στην ελληνική αγορά, ωστόσο, η έλευση της κρίσης και η επιβολή των capital controls ανάγκασαν την ασφαλιστική να αλλάξει τα πλάνα της. Χαρακτήρισε τη δεδομένη χρονική συγκυρία ως την πιο συμφέρουσα καθώς η οικονομία δείχνει να σταθεροποιείται και οι επιχειρήσεις περιμένουν τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό.

Πρόσθεσε πως η Ελλάδα δεν χαρακτηρίζεται από μεγάλη διείσδυση συνταξιοδοτικών και αποταμιευτικών προϊόντων και πως είναι κάτι που πρέπει να «χτιστεί» από όλες τις ασφαλιστικές του κλάδου.

«Είναι ένα προϊόν που λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ εγγυημένων προϊόντων και unit linked.  Σκοπός μας είναι να εξοικειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον καταναλωτή με τέτοιου είδους προϊόντα και να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το ρίσκο» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Μιχάλη.

Να σημειωθεί ότι το Target4Life «τρέχει» ήδη σε Ισλανδία, Βέλγιο, Ιταλία και πλέον και στην Ελλάδα, ενώ στα σχέδια του ομίλου είναι η τοποθέτησή του σε άλλες δύο χώρες το προσεχές διάστημα. Η κα Μιχάλη διευκρίνισε πως κάθε αγορά είναι ξεχωριστή και δεν θα πρέπει να λειτουργεί ως μέτρο σύγκρισης για τις υπόλοιπες αφού η ασφαλιστική συνείδηση έχει να κάνει με την κουλτούρα και το βιωτικό επίπεδο μιας χώρας. Στην περίπτωση της Ελλάδας έχει αποδειχτεί στην πράξη πως τα κατάλληλα κανάλια διανομής για την προώθηση ενός τέτοιου προϊόντος είναι κυρίως τα agencies και οι τράπεζες.

«Ο  Έλληνας καταναλωτής χρήζει εκπαίδευσης. Πηγαίνουμε σε μια νέα εποχή και πρέπει να είμαστε έτοιμοι», τόνισε η κα Μιχάλη. Ερωτηθείσα αναφορικά με το αν η εταιρεία της θα εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό της Εθνικής Ασφαλιστικής, επέλεξε να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά της λέγοντας πως πάντα εξετάζονται και περιπτώσεις μη οργανικής ανάπτυξης.

Ο εμπορικός διευθυντής της Allianz Ελλάδος, κ. Στέφανος Μαλαχίας ανέλυσε το νέο προϊόν συνοψίζοντας πως στα πλεονεκτήματα του Target4Life περιλαμβάνονται: η εξατομίκευση, η προσβασιμότητα, η ανακατανομή και ο έλεγχος κινδύνου, η ευελιξία (τρόποι καταβολής ασφαλίστρων, αλλαγή προφίλ κινδύνου), η διαφάνεια, η δυνατότητα πρόωρης εξαγοράς και η αξιόπιστη διαχείριση. Μάλιστα σε ότι αφορά την αλλαγή προφίλ, επεσήμανε πως υπάρχει μια επιβάρυνση 50 ευρώ κάθε φορά που ο ασφαλισμένος προβαίνει σε αλλαγή.

«Με αυτό το εργαλείο κάνουμε το συνεργάτη να λειτουργεί σαν asset manager, σαν financial advisor. Δεν έχουμε θέσει κάποιο ηλικιακό target group. Το Target4life αφορά τους πάντες. Για εμάς το κίνητρο είναι το ίδιο το προϊόν διότι δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην αγορά», δήλωσε ο κ. Μαλαχίας, διευκρινίζοντας πως το entry fee είναι στο 3% και διαμορφώνεται για όλη τη διάρκεια του χρόνου στο 0,25%.,

Αναγνώρισε πως υπάρχει ανάπτυξη στην εγχώρια ασφαλιστική αγορά, ενώ σε ότι αφορά την πορεία του ελληνικού βραχίωνα της Allianz τα στοιχεία δείχνουν ότι το 10μηνο τρέχει με ανάπτυξη 2,3%, διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης καταγράφεται στην υγεία και 15% στα unit linked προϊόντα.

Τέλος, ο κ. Gino Fassina, Επικεφαλής του Market Management της Allianz Global Life παρουσίασε μακροοικονομικά στοιχεία και τις δυνατότητες που προσφέρει πλέον η Ελλάδα, έχοντας ως στόχο μια μακροπρόθεσμη στρατηγική συνεργασία με την Allianz Ελλάδος.