Facebook εναντίον Google και όποιος αντέξει

Facebook εναντίον Google και όποιος αντέξει

Το κοινωνικό δίκτυο μπαίνει στα χωράφια του μεγαλύτερου search engine με στόχο τα έσοδα από την αγορά της ιντερνετικής αναζήτησης.

Η αρχή έγινε. Πλέον κάθε χρήστης του Facebook μπορεί στο πεδίο της αναζήτησης, εκεί όπου μπορούσε να ψάξει μόνο για ονόματα, να βρει συγκεκριμένες λέξεις σε παλαιότερα posts που ανάρτησε ο ίδιος, φίλοι του ή άλλοι στα group όπου είναι μέλος.

Αυτό έρχεται να διορθώσει μια από τις μεγαλύτερες ελλείψεις του Facebook. Μέχρι χθες δεν υπήρχε κανείς τρόπος να βρεις ένα ποστ το οποίο δεν θυμόσουν ποιος το έγραψε και πότε, αλλά θυμάσαι ότι σίγουρα το διάβασες στο timeline σου.

Ενώ στο Gmail και το Google Plus η πανίσχυρη εσωτερική αναζήτηση μετατρέπει τα χιλιάδες ηλεκτρονικά σου μηνύματα σε μια database πληροφορίας προσβάσιμη ανά πάσα στιγμή.

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του Google Plus είναι πως μετατρέπει όλη τη δραστηριότητα του χρήστη σε αναζητήσιμο αποτέλεσμα. Στην πράξη, όμως, το κοινό του γύρισε την πλάτη.

Η αναζήτηση είναι η κύρια πηγή εσόδων για τη Google. Τα έσοδα από όλα τα sites της αντιπροσωπεύουν το 69% του τζίρου της των16,5 δισ. ευρώ για το τρίτο τρίμηνο του 2013, και από αυτά τα έσοδα το 50% εκτιμάται πως σχετίζεται απευθείας με τις διαφημίσεις που εμφανίζονται στα αποτελέσματα της κάθε αναζήτησης που κάνουμε.

Η τάση του κοινού σήμερα είναι να αναζητά ειδήσεις και ενδιαφέρον περιεχόμενο μέσα από τα social media και όχι τριγυρνώντας από εδώ κι από κει στο Internet. Με λίγη ώρα στο Facebook και στο Twitter έχουμε ενημερωθεί για όσα οι φίλοι μας θεωρούν σημαντικά, αστεία, άξια για share, έχουμε μάθει τα νέα τους, έχουμε δει τις αναρτήσεις από τα αγαπημένα μας site και group.

Με τη νέα λειτουργία αναζήτησης του Facebook οι χρήστες είναι πολύ πιθανότερο να μένουν μέσα στο περιβάλλον του προκειμένου να βρουν την πληροφορία που ψάχνουν, όσο παλιά και αν είναι. Αυτό σημαίνει λιγότερες επισκέψεις στο Google, άρα λιγότερες αναζητήσεις, άρα λιγότερα έσοδα.

Και με το Facebook να έχει γίνει ένας από τους κύριους παίκτες του mobile traffic, ο ρόλος του αναμένεται να ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο.

Θα γίνει, λοιπόν, το Facebook μηχανή αναζήτησης; Όχι, δεν είναι αυτός ο σκοπός. Σκοπός είναι να κρατά τους χρήστες όσο γίνεται περισσότερο στο δικό του περιβάλλον, να μην χρειάζεται να πάνε στο Google για να βρουν αυτό που ψάχνουν. Και όσα περισσότερα ζευγάρια μάτια «κλέβει» ο ένας από τον άλλον τόσα περισσότερα χρήματα θα κερδίσει. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τη συνέχεια.