Facebook εναντίον μέσων ενημέρωσης: πού βρίσκεται πραγματικά η ισχύς;

Facebook εναντίον μέσων ενημέρωσης: πού βρίσκεται πραγματικά η ισχύς;

Είναι καλή ιδέα για τις εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης να συνεργαστούν με το Facebook; Μια εικόνα από το ζωικό βασίλειο φωτίζει κάπως τα πράγματα.

Το Facebook έχει αρχίσει να παρουσιάζει τα νέα του «Άμεσα Άρθρα» (Instant Articles), και η βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης έχει αρχίσει να βουίζει ως προς τις δυνατότητες αυτής της εφαρμογής για τους εκδότες. Βάσει μιας σειράς από συμφωνίες, εταιρείες όπως οι New York Times και το BuzzFeed θα «δημοσιεύουν» άρθρα μέσα στην εφαρμογή iOS του Facebook, όπου θα φτάνουν σε ένα ευρύ κοινό – και ο καθένας θα βγάζει χρήματα.

Άλλοι, όμως, νοιώθουν λίγο άβολα. Ο συνάδελφός μου Μάθιου Ίνγκραμ σκέφτεται ότι η τροφοδοσία του Facebook με περιεχόμενο είναι επικίνδυνη, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Dow Jones προειδοποίησε πρόσφατα τα στελέχη των μέσων ενημέρωσης να μην «σπεύδουν σαν ακέφαλα κοτόπουλα» σε συνεργασίες περιεχομένου που δεν μπορούν να ελέγξουν. Για να πάρετε μια ιδέα για το γιατί κάποιοι ανησυχούν, ρίξτε μια ματιά σε αυτή την εικόνα, η οποία δείχνει το σχετικό μέγεθος των «εταίρων» που εκφράζεται ως ύψη στο ζωικό βασίλειο:

Τα έσοδα του Facebook για το 2014 σε σχέση με αυτά της News Corp είναι αντίστοιχα με το ύψος ενός λιονταριού ως προς μια πάπια. Σημείωση: Τα έσοδα της News Corp για το 2014 αντιπροσωπεύουν μόνο τον τομέα ειδήσεων και πληροφοριών, και όχι το σύνολο της εταιρείας. B = δισεκατομμύρια· Μ = εκατομμύρια.
Η εικόνα, η οποία βασίζεται στα ετήσια έσοδα, παρουσιάζει δύο μεγάλα παραδοσιακά ονόματα των μέσων ενημέρωσης, τους New York Times και News Corp (εκδότη της Wall Street Journal), καθώς και την BuzzFeed. Όλα είναι πολύ μικρότερα από το Facebook, το λιοντάρι.

Ενώ το ύψος δεν μεταφράζεται πάντα σε δύναμη στον κόσμο των ζώων, τα αντίστοιχα ζώα αντικατοπτρίζουν πράγματι την πραγματική παγκόσμια δυναμική ισχύος μεταξύ του Facebook και των μέσων ενημέρωσης. Το κοινωνικό δίκτυο έχει τη δύναμη να τους παρέχει τεράστια ροή διαδικτυακής κίνησης αλλά, όπως δείχνει το παρελθόν, μπορεί εξίσου εύκολα να την πάρει πίσω. Επιπλέον, λίγα πράγματα μπορούν να κάνουν οι εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης για να πιέσουν το Facebook – αν μία απ’ αυτές αποφασίσει να εγκαταλείψει, το Facebook μπορεί απλά να την αντικαταστήσει με κάποια άλλη· έχει ήδη τον Guardian και το National Geographic, και πολλές άλλες εταιρείες είναι σε αναμονή. Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος που η News Corp (της οποίας ο διευθυντής προειδοποίησε για «ακέφαλα κοτόπουλα») δεν έχει ακόμη υπογράψει.

Η εικόνα μακροπρόθεσμα είναι ακόμα πιο τρομακτική αν είστε μια εταιρεία μέσων μαζικής ενημέρωσης, γιατί η τάση των εσόδων του Facebook είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με τις παραδοσιακές ειδησεογραφικές εταιρείες.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα του Facebook αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς, ενώ οι New York Times και η News Corp παλεύουν να τα σταθεροποιήσουν. Εντωμεταξύ, το Facebook επενδύει πολλά χρήματα σε νέα προϊόντα – συμπεριλαμβανομένων των εργαλείων πολυμέσων όπως βίντεο – ενώ οι εταιρείες μέσων ενημέρωσης έχουν αναγκαστεί να προβούν σε απολύσεις.

Τι μας λέει λοιπόν η εικόνα των ζώων για το Facebook και τις εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης; Η αλήθεια είναι ότι δεν μας λέει τίποτα που δεν γνωρίζουμε ήδη. Αλλά είναι μια χρήσιμη υπενθύμιση για το ποιος μπορεί να φάει ποιόν.