Facebook: Οι αλγόριθμοι και το αμφιλεγόμενο υλικό που τραβάει την προσοχή του κόσμου

Facebook: Οι αλγόριθμοι και το αμφιλεγόμενο υλικό που τραβάει την προσοχή του κόσμου
epa08624241 A Facebook application icon (R) is seen on a mobile phone in Bangkok, Thailand, 25 August 2020. Facebook announced preparations for legal action against the Thai government after it demanded the social media platform to block users within Thailand to access the one million members of the 'Royalist Marketplace' Facebook group alleged of critical the king. The 'Royalist Marketplace' Facebook group was created by a Thai self-exiled academic and monarchy critic, Pavin Chachavalpongpun who is currently working as an associate professor in Japan. EPA/RUNGROJ YONGRIT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πόση μεταρρύθμιση είναι στην πραγματικότητα διατεθειμένος να δεχθεί ο κλάδος της τεχνολογίας;

της Danielle Abril

Οι CEO του Facebook και του Twitter συμφώνησαν με τους νομοθέτες σε ένα πράγμα: το Κογκρέσο πρέπει να σκεφτεί να επικαιροποιήσει το Section 230 – έναν νόμο που προστατεύει τις εταιρείες κοινωνικών μέσων από το να θεωρηθούν υπεύθυνες για το τι αναρτούν οι χρήστες στις υπηρεσίες τους.

Ο Mark Zuckerberg και ο Jack Dorsey επανέλαβαν τις απόψεις τους στην ακρόαση στην Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Γερουσίας την περασμένη Τρίτη, όπου δέχθηκαν βροχή ερωτήσεων για τα πάντα – από τις εκλογές μέχρι την παραπληροφόρηση και τη λογοκρισία.

Όμως, οι προτάσεις των διευθύνοντων συμβούλων για τη μεταρρύθμιση του Section 230 μοιάζουν πολύ με το τι ήδη κάνουν ή σχεδιάζουν να κάνουν.

Ο Zuckerberg είπε ότι οι εταιρείες πρέπει να είναι υποχρεωμένες να αναφέρουν το επιβλαβές περιεχόμενο στις υπηρεσίες τους καθώς και το τι έκαναν για να διευθετήσουν την κάθε περίπτωση τέτοιου περιεχομένου. Όμως, όπως είπε την Τρίτη, το Facebook ήδη το κάνει αυτό στις τριμηνιαίες εκθέσεις διαφάνειάς του.

Και ο Dorsey είπε ότι οι εταιρείες θα πρέπει να προσφέρουν περισσότερη διαφάνεια ως προς το γιατί αποφασίζουν να βάλουν μια ετικέτα σε μια ανάρτηση ή και να την αφαιρέσουν εντελώς, και τόνισε ότι οι χρήστες θα πρέπει να έχουν την ευχέρεια να ενεργοποιήσουν ή να απενεργοποιήσουν συγκεκριμένους αλγόριθμούς. Όμως, και το Twitter κάνει σε ένα βαθμό αυτό που πρότεινε.

«Δέχονται πιέσεις σε επίπεδο πολιτικής και δημοσίων σχέσεων και γι’ αυτό λένε ότι είναι διατεθειμένοι να δεχθούν περισσότερη κυβερνητική εμπλοκή στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες» είπε ο Paul Barrett, διευθυντής του Κέντρου Stern για τις Επιχειρήσεις και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. «Μιλάνε για διαφάνεια, που είναι καλό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι απαιτείται από τις εταιρείες τους να κάνουν τις δουλειές τους με διαφορετικό τρόπο».

Ο Barrett πιστεύει ότι οι εταιρείες θα πρέπει να πάνε ένα βήμα παραπέρα και να εξηγούν γιατί οι αλγόριθμοι επισημαίνουν, μεγεθύνουν ή αφαιρούν συγκεκριμένο περιεχόμενο, ακόμα κι αν αυτό είναι δύσκολο να εντοπιστεί. «Όλο μας λένε ότι οι αλγόριθμοί τους δεν ευνοούν αμφιλεγόμενο υλικό που τραβάει την προσοχή του κόσμου» επισημαίνει. «Ας μας πουν επιτέλους τι ευνοούν αυτοί οι αλγόριθμοί, και πώς το ευνοούν».