Το Facebook κατηγορεί τον Σόρος για πιθανό σορτάρισμα της μετοχής του

Θεωρήθηκε επίσης ότι ο επενδυτής ήταν πίσω από διαδηλώσεις κατά του κοινωνικού δικτύου.

Έρευνα για τα οικονομικά συμφέροντα του Τζορτζ Σόρος κατά τον Ιανουάριο ζήτησε από το προσωπικό του Facebook η COO, Σέρυλ Σάντμπεργκ, καθώς κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Νταβός της Ελβετίας ο μεγαλοεπενδυτής άσκησε έντονη κριτική εναντίον του κοινωνικού δικτύου.

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα New York Times, η Σάντμπεργκ ζήτησε από ανώτερα στελέχη του τομέα επικοινωνίας και πολιτικής του δικτύου να εντοπίσουν εάν ο Σόρος προσπαθούσε να ωφεληθεί οικονομικά, σορτάροντας την μετοχή.

Στην ομιλία του είχε κατηγορήσει το Facebook και το Google, λέγοντας  χαρακτηριστικά ότι είναι «απειλή» στην κοινωνία και «εμπόδια στην καινοτομία». Αυτό έγινε πριν αποκαλυφθεί το σκάνδαλο της Cambridge Analytica, αλλά μετά τις αποκαλύψεις για ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

Θεωρήθηκε επίσης ότι ο Σόρος ήταν πίσω από διαδηλώσεις κατά του Facebook, καθώς κάποια μέλη του κινήματος «Ελευθερία από το Facebook» έχουν δεχθεί χρηματοδότηση από το ίδρυμα του επενδυτή.

Η τελευταία αυτή αποκάλυψη είναι το πιο πρόσφατο στάδιο μίας κρίσης στο Facebook, αφότου η εφημερίδα New York Times δημοσίευσε ότι το κοινωνικό δίκτυο είχε προσλάβει μία συμβουλευτική εταιρεία δημοσίων σχέσεων, θετικά διακείμενη προς τους Ρεπουμπλικανούς, τη Definers, για να παραπληροφορεί σχετικά με τους ανταγωνιστές και τους επικριτές του. Σύμφωνα με το MarketWatch, η εταιρεία ερευνών έκανε αντισημιτικές επιθέσεις κατά του Σόρος.

Αφού πρώτα αρνήθηκε ότι γνώριζε πως το Facebook είχε βάλει στον στόχο του τον Σόρος μέσω της συγκεκριμένης εταιρείας, η Σάντμπεργκ το πήρε πίσω, λέγοντας ότι «δεν ήταν ποτέ στην πρόθεση κανενός να παίξει σε ένα αντισημιτικό αφήγημα κατά του κ. Σόρος ή οποιουδήποτε άλλου».