Facebook: Πτήσεις σε κάθε γωνιά της Γης

Facebook: Πτήσεις σε κάθε γωνιά της Γης

Drones και «τηλεμεταφορά» τα μεγάλα στοιχήματα για το Facebook.

Με αυτόνομα μη επανδρωμένα αεροπλανάκια σχήματος V, τα οποία θα ονομάζονται Aquila και θα κινούνται με ηλιακή ενέργεια σχεδιάζει το Facebook να φτάνει σε κάθε περιοχή της Γης, ακόμη και σε αυτές που οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν το Internet.

Όπως ανακοίνωσε ο συνιδρυτής της δημοφιλούς εταιρείας κοινωνικής δικτύωσης, Mark Zuckerberg, τα drones θα ζυγίζουν λιγότερο από ένα μικρό αυτοκίνητο, αλλά το άνοιγμα των φτερών τους θα είναι μεγαλύτερο και από ενός μεγάλου αεροπλάνου Μπόινγκ 767. «Αεροσκάφησαν αυτά θα βοηθήσουν να συνδέσουν όλο τον κόσμο, επειδή θα μπορέσουν μεχαμηλό κόστος να εξυπηρετήσουν το 10% του πληθυσμού του πλανήτη, που ζουν σεαπομονωμένες κοινότητες, χωρίς υποδομές διαδικτύου», δήλωσε ο Mark Zuckerberg.

Το νέο αυτό πτητικό μέσο θα μεταφέρει τη δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης Internet ακόμη και στα πιοδυσπρόσιτα μέρη και έτσι θα διευρύνει την επικράτεια του Facebook. Τα drones έχουν τη δυνατότητα να ίπτανται πάνω από μια περιοχή σε ύψος άνω των 20.000 μέτρων επί αρκετούς μήνες κάθε φορά και θα μεταδίδουν μέσω λέιζερ στο έδαφος τηνασύρματη πρόσβαση στο Internet- και στο Facebook.

Η πλήρης εμπορική αξιοποίηση των drones από το Facebook,δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός των προσεχών ετών. Το κόστος του εγχειρήματος παραμένει, επίσης, άγωνστο.

«Τηλεμεταφορά» των χρηστών

Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα για το Facebook τα επόμενα χρόνια είναι η αξιοποίηση της τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας που προσφέρει η θυγατρική εταιρεία του Oculus, την οποίαεξαγόρασε πέρυσι αντί 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτό που σχεδιάζει το Facebook είναι μία ριζική αλλαγή του τρόπου επικοινωνίας μεταξύ των χρηστών. Για παράδειγμα, φορώντας τον ειδικό εξοπλισμό εικονικής πραγματικότητας, δεν θα βλέπει κανείς απλώς το βίντεο τωνγενεθλίων ενός φίλου του στο διαδίκτυο, αλλά θα νιώθει ότι πραγματικάπαρευρίσκεται σε αυτό, σαν να έχει κάνει τηλεμεταφορά στον χώρο.