Οι άλλοι αριθμοί πίσω από την εξαγορά – μαμούθ

Οι άλλοι αριθμοί πίσω από την εξαγορά – μαμούθ

Το Facebook εξαγόρασε την WhatsApp για 19 δισεκατομμύρια δολάρια. Αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος σημαντικός αριθμός!

του Νταν Πρίμακ

Όπως κι εσείς, έτσι κι εγώ δεν έχω καταλάβει ακριβώς την απόφαση του Facebook να πληρώσει περίπου 19 δισεκατομμύρια δολάρια για μία εταιρεία αποστολής μηνυμάτων ηλικίας τεσσάρων ετών. Εντωμεταξύ, ας δούμε κάποιους αριθμούς που δεν συμπεριλήφθηκαν στο δελτίο τύπου.

19,5 δισεκατομμύρια δολάρια
Αυτό είναι το ποσό που πληρώνει στην πραγματικότητα το Facebook για την WhatsApp, βάσει της σημερινής τιμής της μετοχής στα 68,06 δολάρια. Για να υπολογίσει τη συνολική τιμή, το Facebook χρησιμοποίησε το μέσο όρο των προηγούμενων έξι ημερών – που ήταν μόνο 65,27 δολάρια / μετοχή.

35%
Αυτό είναι το ποσοστό του ρευστού που καταβάλλεται για αυτή τη συμφωνία, επί του συνόλου του ρευστού που έχει στη διάθεσή του το Facebook. Φαίνεται εκπληκτικό, ιδιαίτερα επειδή μιλάμε για μία κατά βάση μετοχική συναλλαγή.

Διαβάστε σχετικά: Το Facebook αγοράζει το WhatsApp για 19 δισ. δολάρια!

1
Αυτός είναι ο αριθμός των εταιρειών κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών που διαθέτουν αυτή τη στιγμή μετοχές στην WhatsApp. Ο νικητής εδώ είναι η Sequoia Capital.

60 εκατομμύρια δολάρια
Αυτό είναι το ποσό που επένδυσε συνολικά η Sequoia στην WhatsApp, σε τρεις γύρους χρηματοδότησης.

3.4 δισεκατομμύρια δολάρια
Τόσα θα κερδίσει η Sequoia από τη συμφωνία. Απ’ ότι καταλαβαίνω, το ποσοστό της WhatsApp που βρίσκεται υπό την κατοχή της είναι από 17% έως 19%, δηλαδή μπορεί να λάβει από 3.2 έως 3.6 δισεκατομμύρια δολάρια.